 |
Kolik soli na lák na uzené?, 7.3.2012 Tolik česneku? Já dal na 23kg masa 270g a bylo to moc. |
 |
Postřehy z prvního uzení, 26.2.2012  A ten rozdíl je, že když jsem v lednici narazil na tu šunku co koupila manželka - vepřová standard v akci, a ochutnal, tak jsem ji vyhodil. Těch 15-45% masa, to je fakt málo. Ani Globus šunka se úplně nevyrovná. Ale zase si stačí počkat minutu... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Postřehy z prvního uzení, 26.2.2012  23kg = 17 šrůtek a mizí to... |
 |
Postřehy z prvního uzení, 26.2.2012  6 šrůtek ve sklepě |
 |
Postřehy z prvního uzení, 26.2.2012  Měl jsem strach co si počnu s 23kg. Po 1 dni mám ve sklepě 6 kusků. Zbytek rozdáno. |
 |
Postřehy z prvního uzení, 26.2.2012  Nad topeništěm jsem to upekl až spálil
Trochu jsem to ořízl a super. |
 |
Postřehy z prvního uzení, 26.2.2012  Právě naopak. Keramická roura průměr 15cm. Zpočátku jsem myslel že budu rád za 60st. Po hodině v tom šlehlo, jak se to vyhřalo a při 1 polénku v topěništi jsem dosáhl 60st, jen když bylo topeniště zcela uzavřené a dvířka napůl otevřená. Udil jsem s... celý příspěvek > |
 |
Postřehy z prvního uzení, 26.2.2012 7) Na těch 23kg masa jsem dal 270g čínského česneku z Globusu. Příšte zkusím bez česneku. Přijde mi, že přebijí tu chuť masa, která je úžasná. |
 |
Postřehy z prvního uzení, 26.2.2012  Šiplberk |
 |
Postřehy z prvního uzení, 26.2.2012  6) Udírna byla úplně nová a nic nezhořklo, maso jsem v ní nechal přes noc, a pohoda. |
 |
|
 |
Postřehy z prvního uzení, 26.2.2012  1) Na teploměru 80st. Když jsem dal ruku do udírny, pocitově 40st.
2) Množství soli na 23kg: v 5 litrech vody 840g kuchyňské soli. Což mě vychází na 3%. Bůčky tvořily 66% masa, zbytek kýta-ořech a krkovice. Maso je dostatečně slané, osobně bych... celý příspěvek > |
 |
Kolik soli na lák na uzené?, 25.2.2012  Dnes jsem po 14 dnech lákování vyudil svých 23 masa (viz. výše). Napoprvé se to povedlo. |
 |
Kolik soli na lák na uzené?, 23.2.2012 Při 5st. vydrží 6 týdnů, při 12st. jen 10 dnů. Zjednodušeně. Záleží na hygieně při přípravě, jestli je tam jen obyčejná sůl nebo i dusičnan či dusitan, kvalita masa. Jakmile to přismrádne, tak je vymalováno. |
 |
Kolik soli na lák na uzené?, 20.2.2012 Jsem zvědavý jak dlouho mi to vydrží ve sklepě, nejdřív tam bylo 5st. teď to šlo na 8st. Dnes to tam je 10.den a lák voní i vypadá perfektně |
 |