 |
A až Z o uzení, 17.12.2017 Do klobás se dává 20 - 25 g na kilo masa, Já osobně dávám 22 g/kg. Takže se domnívám, že klobásy nebudou přesolené a už bych maso nepřidával. |
 |
Plnicka klobas, 16.12.2016 Pane doktore, také melu na Kenwoodu, ale mám celého většího robota. Šajbu s velkými otvory (tuším 14 mm) jsem sehmal na internetovém obchodě s řeznickými potřebami. Musíte si však najít jakou dle průměru šajby a středního otvoru a do mlýnku je, jako... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Grilování na skle - nová dimenze, 18.9.2016 Žula je žula, kam se hrabe nějaké sklo. Já ji mám od Hlinska ze Srní. Hold Vysočina je Vysočina. Sklo má jiné vlastnosti - ne že by to nešlo, ale kámen je jiný.
|
 |
Papriky 2016, 27.2.2016 Vysévám do perlitu, už několik let a bez problému. V krčku mi padali po přesazení do koupeného substrátu, nyní po použiří Previcuru už nikoliv.
|
 |
Nůžky z Lidlu, 27.2.2016 Zapoměl jsem napsat pákový převod či jak se to jmenuje. |
 |
Nůžky z Lidlu, 27.2.2016 1/2 milimetru?
Mě Fiskartky berou bez problému, tedy s mou pomocí až 2 cm ruční - je už to však problém. Jinak používám Fiskars dlouhé na rukověti už několik let - ale s použitím odspoda s "kuličkou", asi do 3 cm bez problému.. A vprostřed... celý příspěvek > |
 |
Jiný odstím ve středu masa, 2.1.2016 Souhlasím s názorem - maso je málo proležené. Délka naložení může být rozdílná - záleží na teplotě, druhu nasolení a bohužel i na soli. Pokud je naložení kratší než 5 týdnů, doporučuji nástřik masa solí a lze udit už za 10 - 14 dní, pokud použijete... celý příspěvek > |
 |
Klobásy se nedaří, 7.12.2015 Klobásy dělám poměrně jednoduše - připravím si prát (spojku) maso umleté na nejjemnějc a spolu s vodou na robotu na nožích vymíchám. Namelu maso na 14 mm šajbě, přidám koření, sůl, cukr, případně česnek, vodu a míchám a míchám. Vymíchanou hmotu dám... celý příspěvek > |
 |
Udírna a uzení bez problémů, 9.2.2013 Používám dřevěnou udírnu na podezdívce a ryby udím poměrně často a nikdy jsem nezpozoroval, že by po uzení byla udírna cítit rybynou. Samozřejmě to co odkápne (u mne na plech pod zavěšenými výrobky a steče do sběrné nádoby) je třeba vždy odstranit.... celý příspěvek > |
 |
Udírna a uzení bez problémů, 9.2.2013 Taky jsem už ryby udil společně s masem i s domácími klobásami a žádný problém chuťový jsem nezaznamenal. Dával jsem je v udírně ale trošku stranou od masných výrobků. |
 |
|
 |
Skleník ze skla nebo polykarbonátu?, 4.12.2012 Taky mám polykarbonátový skleník 8 mm (na dřevěné konstrukci) již asi 6 let, dutinky jsou stále čisté, bez plísní či nečistot. Skleník je nevytápěný, v únoru začínám se salátem v říjnu sklidím poslední papriky. Nadmořská výška něco málo přez 500m.... celý příspěvek > |
 |
Uzené salámy, 13.11.2012 Pěkný den,
i když se zabývám často výrobou uzeného a hlavně klobás, musím podpořit příspěvek pana Vysloužila. Salám jsem zkoušel vyrobit a i když se mi jakž takž podařil, nebyl jsem spokojen. Raději zůstanu u klobás, které se mi daří a mohu je... celý příspěvek > |
 |
Nákup drtiče jablek, 5.10.2012 Tento drtič mám a rád se podělím o zkušenosti. Je vhodný pouze pro menší jablka, nebo se musí rozkrojit. Kusy nekrouhá velké, já jej používám pro moštování a drť suchá není. Použitý motorek je zřejmě z dvoukotoučové brusky a trochu se... celý příspěvek > |
 |
Jak zakopat slivovici, 3.3.2012 Pokud dáte pálenku pod zem, důkladně místo zaměřte a plánek pečlivě schovejte. Vím o několika lidech, kteří si mysleli, že budou vědět kam ji dali a hledají ji již několik let. Osobně preferuji uložení na chladném místě (např. sklep). |
 |
Kolik soli na lák na uzené?, 10.2.2012 Asi bych s tou solí trochu šetřil, udávané množství je dle mého mínění jednou takové. Nevím do čeho jste to nakládal, ale na 25 - 30 kg masa řádně naskládané do nádoby (hrnce) mě stačí 5 litrů láku. |
 |