Grilování - uzení



   
host - 171.14 (?) 
15.12.2007 17:10

Dobrý den, může nám někdo poradit? Zkusili jsme vyudit sýr, bylo to moc dobré. Jen malý technický problém - kdy sundat punčochu? Sundávali jsme to, až když byl sýr studený a nešlo to. Díky za radu.

  
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 100.5 (?), 15.12.2007 21:17

Punčocha se občas přilepí k sýru v případě, že krátkodobě neudržíte teplotu uzení v předepsaných mezích a povrchová vrstvička  sýra se nataví víc než je zdrávo. Odstraňovat  punčochu je  asi nejlepší, pokud je sýr  ještě trochu teplý (ale ne hned  z udírny, to by se deformoval).  Ani to však nemusí zaručit, že  část vpitého sýra nezůstane na  punčoše.

      
host - 128.140 (?), 22.6.2008 20:28

Chtěl bych odpovědět na otázku jak to udělat, aby po uzení sýru šla dobře sundat punčocha.Odpověď je strašně jednoduchá, punčochu před pjněním napajcujte jedlým olejem a budete koukat jak to funguje.

   
host - 171.14 (?), 19.12.2007 15:48

Dobrý den, může nám někdo poradit. Udili jsme poprvé sýr v udírně. Nechali jsme ho tam dvě hodiny, pak ho vytáhli a nechali vychladnout. Jenže se nám nedařilo z punčochy vytáhnout bez toho, aby se horní vrstva nepotrhala. A když už jsme ho vydolovali, tak se po nakrájení rozpadal. Může to být tou šunkou? 

      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 77.39 (?), 19.12.2007 17:12

Nemyslím si. Spíš bych řekl, že optimální teplota, která je potřebná ke ztekucení sýra a spojení kousků  se šunkou i navzájem, nepronikla až do středu rolky.

         
host - 150.179 (?), 22.12.2007 20:38

Já udím sýr vcelku, třeba půl kila cihly najednou. Tu vložím do síta na fritování bramborových hranolků a zavěsím do udírny. Pod to dám porcelánový talíř. Při uzení sýr "protéká" do talíře a je velmi dobře vyuzen. V talíři se opět spojí a utvoří bochánek ve tvaru talíře.

            
host - 223.2 (?), 29.12.2007 23:00

Sem se rozhodl, že poprvé letos také vyskouším vyudit maso. Získával jsem rady od všech možných lidí a nevím jestli jsem to nakonec nepopletl. Naložil jsem maso v poměru jak cca uvadíde sůl s česnekem, ale nechal jsem to ve stavu 2,5 týdne suchém, dnes jsem jej teprv zalil převařenou studenou vodou. Toto chci nechat 3 dny, potom vyudit. Je možný i tento postup naložení, mám takový pocit, že jsem ten proces prohodil. Díky za radu J.H

               
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 100.5 (?), 30.12.2007 9:48

Ano, hodlal jste zvolit kombinovaný postup suchého a lákového solení. Nic se ale nestalo, za 3 týdny, pokud nejsou kusy příliš velké, by mělo být maso nasucho prosolené (ono stejně něco šťávy pustilo). To zalití lákem (nejen čistou vodou) mělo asi přijít  po 2 dnech, ale i tak se nic špatného nestane.

                  
host - 1.251 (?), 30.12.2007 12:42

My utřeme česnek se solí, natřeme tím maso a tak po třech dnech zalíváme lákem. Jen nepoužívám sanytr, protože v těle z něho vznikají karcinogeny a jedovaté látky. Místo sanytru pro zachování barvy dávám cukr.

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 100.5 (?), 30.12.2007 13:38

Máte pravdu, dusitany jsou ve větším množství kancerogenní. Nacházejí se ovšem prakticky ve všech prodávaných uzeninách, včetně dietní šunky. Pokud nejíte uzené 3x denně, přídavek trochy dusičnanu (sanytru) nebo dusitanu - stačí méně než se doporučuje - dávám 1/3 a ž 1/2 Peragandy do kuchyňské sol - dle mého, až zas tak neškodí. Maso je barevnější.

zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika