Dřevěná udírna s izolací

jarmilerik - (17) - 207.82 (?)
5.11.2014 11:40

Máte pravdu, udil jsem celkem 5x od realizace udírny. Tedy asi jednou měsíčně. Ta plíseň mmne docela vyděsila. 

Zatím jsem to vyřešil tak, že jsem ji otřel hadrem a poté cca hodinu likvidoval cca 120 st. Celsia. 

Uvidím, co to udělá během zimy. Také se mi do dodatečné izolace moc nechce. 

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

jarmilerik - (17) - 144.157 (?), 19.6.2014 21:22

No přes ohniště mám takový krycí, pochůzné, 4mm tl. plechy (2ks). Ale máte pravdu, jednou jsem to nějak opoměl zakrýt, přišel pořádný chlejstanec a mohly tam plavat kačenky. Ale do rána to spárana mezi šamotovými cihlami proteklo. Ale taková situace nastává nanejvýš jednou za deset let.wink

host - 157.2 (?), 28.6.2014 17:40

Můžu se zeptat ty uchyty na tyčky jste koupil? nebo vyráběl? Jinak moc hezká práce... Petr

jarmilerik - (17) - 144.157 (?), 8.7.2014 8:40

Vyráběl. Je to obyčejný hranol 36x36 a ty otvory jsou udělané hobby horní frézkou do dřeva průměru 20. Chce to jen tu frézku anebo stolní vrtačku se stolem, kde bude posuvný doraz - kvůli přesnosti a jednodušímu rozměrění roztečí.

jarmilerik - (17) - 207.82 (?), 5.11.2014 10:26

Zdravím po delší době fórum. Udírna slouží ke spokojenosti, až na jeden problém, který se projevil až nyní na podzim.

A ten problém je plíseň. Věc, kterou jsem vůbec nedomyslel. Jelikož betonový sokl není nijak izolovám od země a zároveň na západní straně sousedí udírna se záhonkem, tak teď v období podzimní vlhkosti a dešťů se začíná objevovat na betonovém soklu plíseň a leze směrem vzhůru na dřevěnou konstrukci. Samozřejmě pokud by udírna byla neustále v provozu, tak je vše v pohodě. Měsí jsem ale neudil, a už je to znát.

Napadlo mne řešení, jak by se tomu možná dalo dodatečně zabránit, ale potřebuji znát Vaše názory.

Izolovat z venku sokl již nelze. Celé je to monolit zabetonovaný v zemi.

Tudíž bych to zaizoloval zevnitř.

Má představa je taková, že by vylepil ipou vnitřní vanu. Tzn., že bych po vnitřní straně betonu nalepil asfaltové pásy. Jenže to samozřejmě nelze použít na uzení.

Přes takto nalepené pásy bych přizdil šamotové cihly (zbyly mi, když jsem dělal ohniště) a spáry utěsnil vodním sklem. Poté by byl prostor na uzení oddělen od té asfaltové izolace.

Anebo místo ipy použít tekutou lepenku a na to ten šamot. Nevím ale, zda ten nátěr bude na tom očuzeném betonu držet.

Anebo pouze samotná izolace šamotem. Údajně by to také mělo vzhledem k vlastnostem šamotu vlhkost izolovat, ale to nevím spolehlivě.

Co myslíte?

Díky za rady. 

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 5.11.2014 10:35

nejméně pracné bude udit čerstvým dřevem tak aby se celý prostor pořádně zadehtoval kondenzací ze studeného kouře...

Jinak konstrukce ohrožené plísní nepřijdou do přímého styku s potravinami, takže bych nějakou tu "vadu na kráse vzhledu" moc neřešil. Před sezónou pak můžete případné plísně zničit Savem a udírnu zapracovat novým "zadehtováním".

Samozřejmě, že při uzení udírny není vhodné dávat "užitečnou" náplň (mohla by zhořknout).

tatnda - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1196) - 114.253 (?), 5.11.2014 10:40

Zdravím, do ipy bych nešel, podle mne se bude odpařovat stále tér a spáry nikdy nejsou na sto procent utěsněné, nejde to obkopad venku a dát folii nebo nechat obnažené, aby to schlo a nebylo v hlíně?

jarmilerik - (17) - 207.82 (?), 5.11.2014 11:08

No, z té strany od záhohu můžu dát fólii. To by problém nebyl. Ale od jinud to nejde. Ještě mě napadlo, že bych to nevyzdíval šamotem, ale udělal šaluňk a vybetonoval dejme tomu 5cm betonu. Takže takový betonový korpus s alsfaltovou dělící stěnou kvůli vlhosti.

host - 92.38 (?), 5.11.2014 11:14

Já bych top nechal tak. Izolace nic neřeší, Voda Vám může v udírně kondenzovat i po zaizolování. Asfalt ani Ipa do udírny nepatří.

Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 247.50 (?), 5.11.2014 11:13

Je vidět, že jste tam zatím moc neudil. Já bych to postříkal savem. a po pár uzeních se vnitřek udírny zadehtuje a plíseň pak bude bez šance.

jarmilerik - (17) - 207.82 (?), 5.11.2014 11:40

Máte pravdu, udil jsem celkem 5x od realizace udírny. Tedy asi jednou měsíčně. Ta plíseň mmne docela vyděsila. 

Zatím jsem to vyřešil tak, že jsem ji otřel hadrem a poté cca hodinu likvidoval cca 120 st. Celsia. 

Uvidím, co to udělá během zimy. Také se mi do dodatečné izolace moc nechce. 

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz