Zdravím po delší době fórum. Udírna slouží ke spokojenosti, až na jeden problém, který se projevil až nyní na podzim.
A ten problém je plíseň. Věc, kterou jsem vůbec nedomyslel. Jelikož betonový sokl není nijak izolovám od země a zároveň na západní straně sousedí udírna se záhonkem, tak teď v období podzimní vlhkosti a dešťů se začíná objevovat na betonovém soklu plíseň a leze směrem vzhůru na dřevěnou konstrukci. Samozřejmě pokud by udírna byla neustále v provozu, tak je vše v pohodě. Měsí jsem ale neudil, a už je to znát.
Napadlo mne řešení, jak by se tomu možná dalo dodatečně zabránit, ale potřebuji znát Vaše názory.
Izolovat z venku sokl již nelze. Celé je to monolit zabetonovaný v zemi.
Tudíž bych to zaizoloval zevnitř.
Má představa je taková, že by vylepil ipou vnitřní vanu. Tzn., že bych po vnitřní straně betonu nalepil asfaltové pásy. Jenže to samozřejmě nelze použít na uzení.
Přes takto nalepené pásy bych přizdil šamotové cihly (zbyly mi, když jsem dělal ohniště) a spáry utěsnil vodním sklem. Poté by byl prostor na uzení oddělen od té asfaltové izolace.
Anebo místo ipy použít tekutou lepenku a na to ten šamot. Nevím ale, zda ten nátěr bude na tom očuzeném betonu držet.
Anebo pouze samotná izolace šamotem. Údajně by to také mělo vzhledem k vlastnostem šamotu vlhkost izolovat, ale to nevím spolehlivě.
Co myslíte?
Díky za rady.