Domácí šunka



host - 126.230 (?)
3.6.2010 6:53

Pane Vysloužile děkuji, zkusím příští týden méně plnit a i trochu želatiny.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

                  
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 65.50 (?), 26.11.2009 17:15

MK myslel, že uzeniny bez rychlosoli vydrží sotva půl roku v mrazáku. Neporovnával jsem to, ale myslím si, že trvanlivost mraženého masa závisí spíš na množství vody a tuku v něm, než na druhu použité soli. Čím víc tuku, tím kratší skladovatelnost,

                     
host - 231.226 (?), 27.11.2009 10:52

trvanlivosť kvalitných klobás ani výbornej šunky nezávisí od sily mrazáku ani od spôsobu skladovania, ale od sebazaprenia nezjesť to do dvoch týždňov... menej kvalitné majú dlhšiu skladovatelnosť.../nikdo ich nechce.../...Juraj

   
rnk - (18) - 11.83 (?), 26.11.2009 13:18
Tak mne napadá, jestli nepřekračujete teplotu. Při 80 to má být, ovšem jestli se Vám to v opraxi podaří dodržet. Někde jsem četl, že při varu to chutná jak vařené maso.
   
host - 79.26 (?), 28.2.2010 16:39

Pán Jaroslav Lang, Váš postup je v podstate dobrý. Mám len niekoľko pripomienok. Netreba sa báť rýchlosoli. Tá dodá šunke krásnu farbu.
 Rýchlosoľ obsahuje len 0,6% dusitanu, čo je neškodné v takom množstve. Rýchlosoľ je vlastne kuchyňská soľ, cukor, škrobový sirup, dextróza a dusitan. Ja používam rýchlosoľ od,,Mäspona Zvolen"  a som veľmi spokojný.

1. mäso dobre opracujem (používam stehno),tuky, blany a šlachy preč

2.na 1 kg mäsa dám 20 g rýchlosoli, ktorú rozpustím v 5cl vody, túto zmes vmasírujem do mäsa až sa voda stratí. Mäso uložím v nádobe do chladničky na 3 dni pri teplote 4 - 5 stupňov C. Na vrch mäsa pritlačím mikroténový sáčok, aby neosychalo.

3.Je len na Vás, aký spôsob dusenia šunky zvolíte. Sáčok na tlačenku, alebo formu to je jedno. Natlačte mäso do sáčka a dobre vytlačte vzduch, trebárs varechou. Uzavrite, dobre zaviažte.

4. Ak máte rúru kde môžete nastaviť teplotu na 70 stupňov C, tak ju nechte zohriať na danú teplotu. Ak budete dusiť šunku vo vode tak ju zase nechte ohriať na 70 stupňov, viac nie!!!

5. Až máte správnu teplotu (70), teraz vložte sáčok, alebo formu do rúry, respektíve vody. Od tohto okamihu duste šunku 1 hod. 30 min. Teplotu udržujte na max. 70 stupňoch.

6. Po skončení dusenia, vyberte von, uložte do chladnej miestnosti, sáčok zaťažte a formu pritiahnite. Za 8 hod. bude šunka vychladená.

 Dobrú chuť a pekný deň.

      
host - 111.172 (?), 1.6.2010 20:50

Dobrý den, 'šunku' připravuji zhruba stejným postupem z kuřecích prsou nebo stehen, krkovičky, plecka nařežu naklepu, nasucho nebo roztokem Pragandy nasolím, přidám česnek, cukr, muškátový oříšek. Pragandy asi 16g na kg masa. Otázka je s jakou přesností Pragandu vážím. 3-5 dní nechám vyzrát. Vařím v šunkovaru 2 hodiny teplotu udržuji mezi 75-85 st. C (nechám vystoupit na max. 85, vypnu plyn, při 75 opět zapálím), nechám vychladnout. Nejlepší barva a chuť je z krkovičky, z kuřecích prsou je šunka dobrá, ale světlá. Nyní k dotazu ze šunky vyteče hodně šťávy, nejvíce pak z plecka. Jaký je postup, aby co nejvce šťávy zůstalo v šunce zachováno?

         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 81.81 (?), 1.6.2010 23:06

Jaký je postup, aby co nejvce šťávy zůstalo v šunce zachováno?

1. Šunkovar neplním až po vrch, aby pružina netlačila silně a nevymačkávala šťávu z masa
2. Mezi kostky masa lze vmíchat zrníčka želatiny. Natáhne a podrží vodu v mase a pomůže slepit kousky k sobě.

            
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6578) - 70.100 (?), 2.6.2010 7:28

Několikrát jsem se o šunku pokoušel, snad i návod dodržel, ale vždy byla výsledkem nevzhledná šedá a tvrdá hrouda masa. K šunce to mělo opravdu hodně daleko. Kde je ten hlavní fígl?

               
Jandik - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (54) - 197.98 (?), 2.6.2010 9:10

Přečíst si příspěvky nad Vámi je moc pracné?

                  
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6578) - 70.100 (?), 2.6.2010 11:14

Dík za optání, četl jsem všechny.

                     
host - 126.230 (?), 3.6.2010 6:53

Pane Vysloužile děkuji, zkusím příští týden méně plnit a i trochu želatiny.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?14:40
Inspiraci pro zahradní domky9:14
Obsyp zapuštěného bazénu9:01
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika