A až Z o uzení



host - 168.12 (?)
29.12.2016 22:21
Přestaňte tady blbnout lidi, praganda v množství používaném v potravinářství tj. Do 3,5% hluboce nedosahuje karcigenity jedné vykouřené cigarety. Jsem z oboru a fakt se tady tlemím, co dokáže lidová tvořivost 😭 mnohem horší je ledek alias sanytr 😭 to už vůbec není ani konzervant, jediný konzervant je stále jen sůl 😒 doporučuji drobet literatury z odborného vydavatelství OSSIS Tábor třeba,, vulgo praganda,, či,,zlatá kniha Pragandy,,
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

                     
tatnda - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1196) - 114.253 (?), 26.2.2016 11:51
Ještě jedna čajovka, s kávou a pomeranči... rychlosůl nebo ledek si nahraďte třeba obyč.solí, je to přepis, takže mě nekamenujte za nezdravé soli 600g mletého hovězího 200g tučné slaniny 200g uzeného bůčku 20g mořské soli na špičku nože ledku a kys. askorbové po 1 PL pomerančové kůry, majoránky,zakys. smetany šťáva z půlky pomeranče po 2 PL nasekané cibule, hnědého cukru, marsaly 4 PL silné kávy na špičku nože muškátového květu, skořice,hřebíčku, anýzu,sladké papriky postup: cibuli osmažíme na oleji, vychladout maso a tuk si necháme ztuhnout v lednici či mrazáku a dvakrát nameleme, vše promícháme, naplníme do obalů, necháme dva dny vybarvit nebo udíme den studeným kouřem
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 67.66 (?), 26.2.2016 13:10

Tu chuť si neumím úplně představit, může to být dobré, což o to. Jen nevím, jak dlouho bude trvanlivý výrobek obsahující cibulku,  kávu, pomerančovou šťávu, zakysanou smetanu (kilo asi naráz nesníme). Taky je dost divné, že na výrobek, který se bude den či dva udit, se používají ze 40% suroviny již jednou uzené (slanina, uzený bůček).  To mi přijde pracné, drahé i nezdravé.

                     
tatnda - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1196) - 114.253 (?), 26.2.2016 15:58

Čajovku nemusíte udit, ale dva dny odstát a podělte se se sousedy.

                     
host - 168.12 (?), 29.12.2016 22:21
Přestaňte tady blbnout lidi, praganda v množství používaném v potravinářství tj. Do 3,5% hluboce nedosahuje karcigenity jedné vykouřené cigarety. Jsem z oboru a fakt se tady tlemím, co dokáže lidová tvořivost 😭 mnohem horší je ledek alias sanytr 😭 to už vůbec není ani konzervant, jediný konzervant je stále jen sůl 😒 doporučuji drobet literatury z odborného vydavatelství OSSIS Tábor třeba,, vulgo praganda,, či,,zlatá kniha Pragandy,,
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 236.1 (?), 30.12.2016 11:22

Jestli jste z oboru, tak taky víte, že účinky karcinogenních látek se sčítají, tedy nelze udat hranici, pod kterou látka karcinogení účinek nemá.
   Co se týče ledku - ten karcinogenem (na rozdíl od dusitanu) není. Je ale pravda, že v naloženém mase se na dusitan mění. Takže je to prašť jak uhoď. Krom dusitanu jsou v uzeném mase další karcinogeny -   látky z kouře a nakonec i samotné červené maso. 

                     
host - 150.10 (?), 7.4.2020 12:36

Zdravíčko, sýr jsem nastrouhal na robotu, dál do papírových střev na sýr a promichal jeden s ořechy a sušenými rajčaty v oleji, další nakládaný pepř a olivy, a třetí sušená rajčata s pikantními papričkami nadrobno trvanlivý česnekový salám. Několik hodin jsem učil na 30/40 pak 2,5 hod na 60, je to gouda.dilo se povedlo.

Už se chladí
Už se chladí
                     
host - 150.10 (?), 7.4.2020 12:43

V řezu


      
j3david - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (192) - 75.186 (?), 4.12.2016 17:32

Neřešte to. Topeniště pro udírnu stejně pracuje při nízkých teplotách... spíše jenom čadí. Nic nepopraská a když snad jo tak jenom minimálně - malta ve spárách praská i při "normálních teplotách. Pro klid duše to můžete přespárovat například "kamnářským tmelem". Dobrou zkušenost mám i s flexibilním lepidlem na kachličky (kupodivu). Mám ho v topeništi krbu už leta a drží.

      
host - 114.253 (?), 4.12.2016 20:31

1mm je málo, ne? a jdou cihly od sebe oddělit?

         
j3david - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (192) - 75.9 (?), 5.12.2016 19:24

Běžně se žárové vyzdívky dělají na velmi tenké spáry. To zejména proto, že žárovzdornost a žáropevnost například šamotu je daleko vyšší než jakékoliv malty (i šamotové). Ale jakékoliv topeniště kde se má topit dřevem není "žárové"... a u udírny už vůbec ne.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika