Pěstování ozimé zeleniny
|
|
 |
 |
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3358) - 61.114 (?) 15.11.2023 8:44
Máš pravdu. To jsou jen takové límce z kelímků a mají opravdu chránit, spolu s obsypáním tím jedem co jsem si koupil, květáky před slimáky. Zatím se to daří, jen u jednoho květáku na kraji, který není zasazen ve folii byl vidět požer od slimáků a tak jsem tam přisypal ten jed. Ty límce jsou zapuštěny do země jen 1- 2 cm. Nechci předbíhat, ale myslím si, že by valná část těch květáků přežila do jara. Své jistě sehraje ta netkaná folie stejně jako v sezóně 2021/2022. Při teplotách -5 až -8 °C bylo pod folií jen o 2-3 °C, ale při výkyvech nad 10 °C byla účinnost folie pořádně znát. Největší rozdíl byl při venkovní teplotě -16 °C tak v tunelu bylo naměřeno -6 °C (to jsou údaje jak si je pamatuji-nechce se mně to hledat). Jinak počítám, že záhon bude koncem června volný (snad jen na obou koncích nechám ty tři a tři květáky na semeno). Nevím co tam potom dám, nabízí se nějaké košťálovina, ale to nechci. Ty budu pěstovat po ozimé cibuli. Možná cukety, opravdu nevím. Nemáš typ na něco zajímavějšího?
Vladimír
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
|
 |
 |
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3358) - 61.114 (?), 15.11.2023 8:44
Máš pravdu. To jsou jen takové límce z kelímků a mají opravdu chránit, spolu s obsypáním tím jedem co jsem si koupil, květáky před slimáky. Zatím se to daří, jen u jednoho květáku na kraji, který není zasazen ve folii byl vidět požer od slimáků a tak jsem tam přisypal ten jed. Ty límce jsou zapuštěny do země jen 1- 2 cm. Nechci předbíhat, ale myslím si, že by valná část těch květáků přežila do jara. Své jistě sehraje ta netkaná folie stejně jako v sezóně 2021/2022. Při teplotách -5 až -8 °C bylo pod folií jen o 2-3 °C, ale při výkyvech nad 10 °C byla účinnost folie pořádně znát. Největší rozdíl byl při venkovní teplotě -16 °C tak v tunelu bylo naměřeno -6 °C (to jsou údaje jak si je pamatuji-nechce se mně to hledat). Jinak počítám, že záhon bude koncem června volný (snad jen na obou koncích nechám ty tři a tři květáky na semeno). Nevím co tam potom dám, nabízí se nějaké košťálovina, ale to nechci. Ty budu pěstovat po ozimé cibuli. Možná cukety, opravdu nevím. Nemáš typ na něco zajímavějšího?
Vladimír
|
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3084) - 208.138 (?), 15.11.2023 21:38
Vladimíre, konec června je problematické období. V té době já jen řízkuju rajčata (a to vím, že Ty opravdu nebudeš). A u Tebe je ještě ten problém, že se tam nedostaneš každý den, abys zalil semínka. Letos jsem vyséval jako druhou plodinu mrkev (výsledky ještě nevím, ale nevypadá to nejhůř) a pak ředkve, bílé i černé. Ale to všechno až v září. U sebe bych v červnu či začátkem července vůbec neváhal dál semínka okurek, ale ty vyžadují zálivku někdy i dvakrát denně. Cukety podobně. Jo, košťáloviny se nabízejí úplně nejlíp, jmenovitě špičaté zelí (Murdoc). Špenát, třeba čtyřboč, ale to Tě asi nenadchne. Manželka také v září vysela kopr, a ten je teď fakt jemný a ňam-ňam. No a petržel, ale na list. Taky by se dalo uvažovat o hrášku a fazolkách, ale to všechno spíš až koncem srpna. Možná fazolky by snesly i červencové horko, ale tohle všechno vyžaduje spoustu pravidelné zálivky.
Když to tak promýšlím, za sebe jsem se rozhodl, že ukecám manželku, aby neohrnovala nos a načasuju si sazenice zelí tak, abych ho mohl dát po bramborách. No a pak ho naložím. Sazenice se dají bytelně prolít a není třeba je zalévat každý den jako semínka. Ale na rozdíl od Tebe, pro mne v tom není potíž, v létě tam zůstávám téměř permanentně a vody mám dost zdarma.
Kdyby mě ještě něco napadlo, dám vědět. Času je dost.
Milan
|
|
 |
|
 |
 |
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3358) - 62.34 (?), 30.11.2023 21:41
|
|
 |
|
 |
 |
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3358) - 62.143 (?), 9.12.2023 18:22
V klidu mohu přidat pár fotek v tomto nekonfliktním tématu. Jinak se ani nesnažím jinde něco napsat. Možná se to časem zklidní.
Vladimír
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3358) - 62.143 (?), 16.12.2023 18:14
Gratuluji. Pochopitelně to není ozimý květák, jen podzimní, který možná pomalu poroste až do vánoc, možná i trochu déle. Stejně tak jako různé plodiny vydrži ve skleníku, jen teplomilné asi ne.Je zajímavé, že zelí je méně odolné než květák.
Vladimír
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3084) - 208.138 (?), 17.12.2023 11:48
To jen podporuje to, že v tom skleníku dlouhodobě nemrzne.
Milan HP
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|