Vladimíre, nechci se hádat, ale můj názor je, že to nasazení na růžice je v genetické výbavě rostliny. A pokud roste a vyvíjí se, jakkoliv pomalu v těch nízkých teplotách, na tu růžici nakonec nasadí. Podmínky pak rozhodnou, jak velká bude. To je otázka.
A to zelí se vyvine také do hlávky, pokud bude mít podmínky pro růst. Mám za to, že oba druhy půjdou v zimě do "hibernační existence", tedy jen mód přežití. Pokud přežijí a nezmrznou, počkají na vhodnější podmínky a pak udělají, co mají v popisu práce. Samozřejmě se můžu mýlit, ale vycházím z toho, že mám teď na záhoně jeden květák, naprosto totálně opožděný (zasadil jsem ho v květnu mezi jiné košťáloviny, které ho naprosto zastínily) a on teď teprve tu růžici vytváří. Když dostal "svobodu". Předtím a dlouho jen existoval.
Miloši, tyhle dohady pusťte úplně z hlavy. Jsou fakt jen teoretické. Snažte se ve skleníku udržet asi co nejvyšší teplotu, ale jinak se tím netrapte. Uvidíte, co se stane. A my budeme nažhavení na výsledky. Pokud opravdu přijde tuhá zima, jak slibuje polovina meteorologů, asi nebude co řešit. Pokud ale ne, může to být zajímavé. 
Milan