Záměna podnože u stromku z ovocné školky Mezice

host - 47.154 (?)
1.4.2014 20:58

Dobrý den, ano stromek je samý květní pupen. Což jej trochu rázněji seřezat? Zmladit.  Myslím si, že je dost hustý. Dále možnost zaškrcení může být, může být i náhlé zastavení růstu poškozením drtníky či drvopleni, ale to byste poznal říznutím do osy. Zkuste ještě stromek obrýt, odstranit drn a důkladně zapravit hnojivo.  A hůavně více ořezat. 

Možná je to M9, ale to by se stromek pajtloval. 

Juraj Kafka

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 45.252 (?), 31.3.2014 20:09

Tak mě samozřejmě štve, že stromek rostl bujně a najednou nic. Před lety se mě sousední dřívější podnož M9 podařilo přehnojit dusíkem, tak nechci udělat stejnou chybu. Ale zkusím trochu ještě Rajku asi přihnojit síranem amonným, v březnu jsem hnojil Hoštickým gran. hnojivem na ovoce. Ještě mě napadá přehnojení vápníkem (mletý vápenec před cca 7lety) Ale to se chystám taky ověřit půdním testem s tabletou. Nevím nakolik je A2 háklivá na neutrální až zásaditou půdu...?

Část starých jabloní v sousedství má úředně potvrzenou monilii laxa! (ověřeno Stát. rostlin.lékař. správou) ale přesto poměrně výrazně plodí chutná a velká jabka, roky. Holt je to těžké, když navíc soused na to kašle a má na švestkách ještě lonské mumifikované moniliové plody... Ale Rajka nejeví známky typické pro napadení monilií, tj. nevadnou jí hákovitě v červnu nové letorosty jako se to v menší či větší míře děje na starých jabloních.

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.186 (?), 31.3.2014 21:06

Pokud chcete vyloučit vliv podnože a kořenové výživy, zkuste na části koruny aplikovat v hlavní růstové sezóně listovou výživu (Wuxal ap.).

A některou jižní větev zkuste zmladit hlubším řezem, když nebude přírůstků mnoho, může být lokálně alespoň na roub nebo očko pro očkování.

host - 45.252 (?), 1.4.2014 18:10

Posílám fotky 

Rajka A2
Rajka A2

host - 45.252 (?), 1.4.2014 18:12

další

Rajka A2"
Rajka A2"

host - 45.252 (?), 1.4.2014 18:15

a

Sousední švestka 7-letá
Sousední švestka 7-letá

host - 45.252 (?), 1.4.2014 18:18

a-

Přessousední jablon Topaz 7-letá
Přessousední jablon Topaz 7-letá

host - 45.252 (?), 1.4.2014 18:30

Detail trávníku je schválně vybrán s mechem, jinak není mech až tak všude a hlavně není domiantní v tomto čase. Cca před 7lety byla zahrada pohnojena mletým vápencem.

Koukal jsem na místo štěpování a je opravdu cca 5-7cm pod terénem, kupodivu pořád se znatelným fajfkovitým kolínkem(odhrabal jsem jen cca třetinu kmínku.

Avšak ještě mě napadla možná blbost, nemůže kořeny zaškrtit "králičí" pletivo pozinkované co do něj "koše" byla jablon vysazená?? Je totiž pozink a zdá se absolutně nezrezivělé. Ale předpokládám, že kořeny mají takovou sílu, že pletivo roztáhnou, přetrhnou nebo si najdou schůdnou cestu výživy okolní slabší kořínky...

Detail trávníku
Detail trávníku

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.186 (?), 1.4.2014 23:01

Stromek odpovídá tomu, že je na A2 nebo blízké podnoži. Určitě není na typicky zákrskové nabo vřetenové, to by se bez trvalé opory už vyvrátil.

Ale zkuste si propočítat, kolik materiálu jste formou plodů, listí a ořezu ze stromu sklidil a jestli jste totéž v minerálních živinách stromku zpátky dodal. Zejména fotky trávníku ukazují na nedostatek dusíku.

No, ale asi bude nejlepší všechny kosterní větve zkrátit o 1/4 až o 1/3, aby se obnovil růdt dlouhých letorostů. Po odkvětu pak asi bude nejlepší začít s přihnojením dusíkem buď zkvašenými slepičáky nebo směsí síranu amonného a ledku vápenatého.

host - 47.154 (?), 1.4.2014 20:58

Dobrý den, ano stromek je samý květní pupen. Což jej trochu rázněji seřezat? Zmladit.  Myslím si, že je dost hustý. Dále možnost zaškrcení může být, může být i náhlé zastavení růstu poškozením drtníky či drvopleni, ale to byste poznal říznutím do osy. Zkuste ještě stromek obrýt, odstranit drn a důkladně zapravit hnojivo.  A hůavně více ořezat. 

Možná je to M9, ale to by se stromek pajtloval. 

Juraj Kafka

host - 65.144 (?), 2.4.2014 8:37

... nebo směsí síranu amonného a ledku vápenatého. Jaky je ucel ci vyhoda pouzivat tuto smes, nebude to spolu reagovat ? Neni jednodussi ci lepsi pouzit 'Močovinu' s obsahem 46% N? J.R.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz