Záměna podnože u stromku z ovocné školky Mezice

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?) 
2.4.2014 16:12

Obavu před spálením lze eliminovat hnojením dále od kmene, avšak v obvodu průmětu koruny na zem.

Pokud tomu dobře rozumím, dával jste malému stromku stejně jako nyní velkému? Hnojte tak aby jste stromku dodal to co jste mu vzal. Listí a větvoví nahrazujte váhově 5:1 kompostem a ovoce nahrazujte váhově 9:1 minerálními hnojivy (cca = můžete použít více organiky, pokud bude, a méně minerálních). Posekanou trávu nahrazujte také dostatečným přísunem živin, nebo ji "otáčejte 1:1 mulčováním". Sledujte srážky a v období sucha zalévejte, bez vody jsou živiny nedostupné.

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 45.252 (?), 2.4.2014 16:22

Njn. jenže koruna nemá více než cca 1,5M-2M, takže i ten obvod země na hnojení je menší. Hnojím komlex. hnojivem 2x ročně. Spíše nepřehnojit, aby se dusík nesplavoval do spodní pitné vody a nebo nespálil kořeny. Je pravda že nejbujněji rostou stromky kde byla vyměněna všechna země-tj. 10-15koleček. Ostatní hlavně švestky spíše stagnují, ale loni když byl tak mokrý rok i ony přirostly až 0,5-1M, takže... bud jim více vody dodalo více živin nebo ostatní roky trpí suchem, nevím... Samozřejmě půda na zahradě u mě již není pro nové stromky půdou ovoce-panenskou...

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 2.4.2014 16:37

Při hloubce podzemní vody kolem 30 m bych se vyplavování dusíku do podzemních zásob pitné vody moc nebál. Než doběhne N do 3 m hloubky, určitě si jej rostliny vezmou zpátky s vodou. LV 15 můžete v hlavní vegetační sezóně dávat po malých dávkách v intervalu 14-21 dní opakovaně (pro tento konkrétní strom 4× po 4 polévkových lžících. Ten síran draselný je pomalejší jak ve vyplavování, tak i ve vyuřití rostlinami takže jej dáte 1× spolu s první dávkou ledku (nebo týden poté). Hnojení fosforem pro letošek zkuste vynechat s tím, že síran amonný na jaře a síran draselný v srpnu Vám uvolní staré půdní zásoby. Draslík dodáte před zráním plodů již zmíněným síranem draselným nebo "dřevěným" popelem (nebo směsí síran + popel).

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 2.4.2014 16:21

"Můžu ještě ted výrazně narašené větve ostříhat? Neoslabím tím strom o mízu v nich?"

Ano, můžete je tak za minutu dvanáct. Čím dříve je to provedeno (ideálně v lednu), tím více to má efekt zmlazovacího řezu a méně efekt "globální probírky plodů". Na stromě by mělo zůstat jen tolik plodů, kolik kořeny uživí. Zmlazovací řez probouzí spící (adventivní) pupeny v kůře víceletých větví a ty stejně jako vlci (korunové výmladky) mají pouze vegetativní přírůstky (adventivní pupeny nejsou nikdy generativními "květními" pupeny). K probuzení adventivních pupenů můžete stromek donutit i zaškrcením, ale pokud je podzemní voda hluboko a příjem vody je odvislý od srážek či závlahy, dal bych přednost zkrácení kosterních větví.

hauser - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (383) - 170.143 (?), 3.4.2014 0:05

Dobrý den,

vidím že tato diskuze je zbytečně vyhrocená, proto neradím zadavateli ale konstatuji co bych udělal já. Zapomíná se zde že příroda je mocná.Na slabý růst může mít vliv mnoho faktorů které nezjistíme.Např. na jednom pozemku byť malém lze narazit na místo kde je jiná, nevhodná půda.Dále, např. z 10ti stejných stromků může být jeden nějak retardovaný.Nebo, byl zasazen do jámy s "luxusní" půdou a po pár letech kořeny narazily na půdu špatnou, růst se pak zarazí.Dále, nehnojím ani bych nehnojil každý rok komplexním hnojivem např. Cereritem (NPK) zvlášť ne mladé stromy, ty lehce přihnojuji po 3.-4. roce a celý sad hnojím Cereritem cca jednou za 3-4 roky a sem tam určité kusy Síranem draselným, k hnoji bohužel přístup nemám. Zalévám při suchu jen stromky do 3 let cca 1x za měsíc.Jednu-dvě věci jsem se za poměrně dost let naučil, kdysi po počátečním nadšení, jsem kolem mladých stromků tajtrlíkoval a dával jim maximum, mnohé na mě vystrčíly zádel, tak jsem hodně ubral plyn ve všech směrech a jsou z nich 10-20 i vice leté dobře plodící kusy.Prostě, všeho moc škodí.A také dost podstatnou věc, vyřadil jsem školky s nekvalitními výpěstky a vyšší "úmrtností" stromků.

Poslední dvě hnojení jsem provedl Cereritem asi v r. 06 a trochu tuším v r. 10 plošně. Loňskou úrodu jsem měl nejvyšší (všeho ovoce) za posledních zhruba 10 let.Prostě byl příznivý rok.

Závěrem, cca před deseti lety jsem koupil 3 Angoldy na podnoži J-TE-C (tuto podnož už nechci),ze dvou jsou slušné stromy, jeden trčel jako 3 letý ač jsem mu dával vše možné.Až jsem se na něj vykašlal, za poslední 2 roky neskutečně zabral...??? Tím nechci radit kašlat na ně, je to zábava, relax,hobby, ale kvůli jednomu stromku který nejde podle mého gusta jsem se dávno odnaučil stresovat.

Zdravím

host - 75.64 (?), 21.4.2014 18:17

Máte i jiné jabloně na A2? A rostou? Já mám na zahradě podobný trávník jako vy, jen mladé stromky trochu obrývám,  a proto zásadně všechny stromky si dělám na semenáčích. Dostal jsem několik stromků na M IV, ale hned jsem je přeštěpoval. Sice jsem zpočátku M IV používal, ale už jsem od typových podnoží upustil.

Tmavě zelené kruhy pod stromy svědčí o tom, že tráva podstatnou část živin "sežere" místo stromů. A pokud trávu pokosíte a odvezete, odvezete i dodané živiny.

sadař vlada z opavy - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (373) - 20.25 (?), 2.4.2014 23:33

Zdravím

Podle pohledu na Vaší fotografii s porovnáním plotu před stromkem je pravdou, že strom odpovídá A 2. Uvádíte také, že stromek má přes 12 let.

Odruda Rajka je plodná odruda středního rustu. Podnož A2 se v zatravněné ploše také chová středněbujným růstem a na chudých púdách sotva roste.

12 let je období plné plodnosti a omezenného rústu. Jestli máte obavy z pohryzených kořenú tak zkuste se stromem zakývat. Jestli drží pevně tak je to pouze dosažení maxima odrudy a jestli ani pří pohnojení na jaře ledkem nezareaguje (dávka na tento strom tak lopata ledku pod celou plochou koruny) tak je na čase uvažovat o mírném zmlazovacím řezu.

Vaše obavy jsou přesně ten problém, že nikdo přesně neví jak se nové odrudy chovají na kmenných tvarech.

sadař vlada

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.186 (?), 3.4.2014 0:12

Zdravím Vlado.

nevím jakou lopatu má host - xxx.xxx.45.252, ale ta moje co s ní jezdím nakládat volně ložená hnojiva na přívěsný vozík za auto pobere 3 kg LV15 na jedno zaboření. Jisté je, že LV15 nepálí a tudíž i rozhození 1 kg rovnoměrně po ploše 10 m2 stromu ani trávníku neuškodí, ale doporučená roční dávka je 50 g/m2/rok, přičemž pro otimální využití tohoto rychlého dusíku je dobré roční dávku rozdělit na 3-4 dílčí aplikace. Pokud dodám N ještě v jiných formách, musím o to snížit dávku LV15.

Takže ať počítám, jak počítám lopata mi nevychází, spíše vrchovatá lopatka ke kamnům...

host - 45.252 (?), 3.4.2014 16:17

Rajka i ostatní stromky jsou focená doslova z fotákem ze země-z trávníku, foták má sklopnou LCD obrazovku, proto aby byla vždy vidět jen koruna, byt to působí jako za šera, vlivem protisvětla. Kmen Rajky nemá více na výšku než cca 80-100cm a celková výška stromku je max. 3metry!!, takže si nemyslím že to je odpovídající výška a celkově i šířka pro A2 o mládí 12let...

Rajku už letos stříhat nebudu, včera již měla krásně rozvinuté listy... ale pozděj cca květnu atd. přihnojil na list. Může být místo totho Wuxalu listové hnojivo od Agrobio Harmonie Železo 250 ml??(mám jej zakoupené)

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.186 (?), 3.4.2014 18:45

Zákon minima říká jasně, že strpmu chybí dusík. To listové hnojivo co odkazujete je složením přibližně to samé jako když do čtvrtlitru vody dáte 4 polévkové lžíce zelené skalice a jednu polévkovou lžíci močoviny.

Takže jak doporučuje i sadař Vlada, kupte LV15 a dejte toho na každý metr plochy pod korunou 100 g za zanedbané loňské hnojení a dalších 50 g jako letošní pravidelnou dávku. Do kolika dílčích dávek to rozdělíte je jedno, pro trávu a strom bude nejlepší, když to dáte po 30g/m při každém novoluní a úplňku (dnes nebo zítra za 30.3., dále pak 15.4., 29.4, 14.5., 28.5. a 13.6. v pátek). Za hranicí koruny dejte "pro trávník" poloviční dávku než v kruhu.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz