Vada na kmeni jabloně

host - 85.71 (?)
5.11.2024 21:09

Taky zkusím přispět. Vše tady bylo řečeno dobře.

1. Určitě odstranit tu chráničku a geotextílii, jsou tam zbytečné a tá chráníčka mohla být i zdrojem problému

2. Radší nechce ať je stromek "v jamě", klidně mu ten střed trochu vyhrabte, alespoň bude mít dost vody :)

3. Ten roxor zatlučte alespoň 20 cm od kmene a velice opatrně!!! Pokud nebude chtít dál do hloubky, tak zkuste jinou stranu stromu. Strom už má teď ve svém těsném okolí dost tlusté kořeny. Potom stromek svážete s roxorem podle toho co máte za vázání, buť do osmičky nebo do tvaru 0 a při tomto kmenu už nebude stačit žádný drátek, spíše nějký pásek. DObré je na takové věci používat staré duše z kol, levné a pružné.

4. Ránu zatřít balzámem (při nejhorším hnědou barvou pokud nemáte)

5. Strom zbytečně nevyhazovat, dokud plodí a roste není důvod, nakažlivé to určitě není a jak říkali přispěvatelé předemnou, stromy dokážou zahojit hodně.

6. To máte zahradu na Hané?laugh 5 letá m26, musí snad už mít ke 3 metrům. Rajka je sice podle pomologie bujněji rostoucí, ale pokud nejste na nějaké černozemi, viděl bych to spíše na něco bujnějšího, spíše M106.

Na jaře ještě můžete okolo rány suchou kůru tupou stranou nože oškrábat a nějakou pružnou pásovinou obvázat, rána se potom bude hojit rychleji a už se tam nebude dostávat další bordel.

Srůtovou "houbu" jak já říkám dělá výhradně M9 (přikládám obrázek z internetu) a v tomto případě se o M9 nejedná, to jen pro ochytření nás všech :) Jan

Srůst podnože M9
Srůst podnože M9
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
David24 - (3) - 174.170 (?), 5.11.2024 16:03, zobrazeno: 361x

Dobrý den, prosím o radu zkušené pěstitele a zahrádkáře.

Mám na zahradě zasaszenou jabloň Rajka koupenou v roce 2019 údajně na podnoži M26. Na kmeni stromku tesně nad zemí, zřejme v místě spojení s podnoží se vytvořila taková vyboulenina, nebo patvar (nevím jak to lepe nazvat), který je vidět na fotkách. Nechával jsem to být, ale problém je, že se to s každým rokem zvětšuje a to asi není dobře. 

Teď se při nedávné vichřici navíc stromek naklonil asi o 45 stupňů právě v místě u země, pod tímto útvarem, ale zdá se že nebyl nalomený a musel jsem ho podepřít prknem do vzpřímené polohy. 

Mám tedy dvě otázky. Co je to za vadu na kmeni a zda to vadí tomu stromu a nebo do budoucna vadit bude, kromě toho, že to vypadá divně? A zda byste se takového stromu zbavili a zasadili raději noavý, nebo je možné mu dát šanci a nechat ho růst? Alebude třeba udělat mu na jaře oporu z kůlů tak na rok dva. 

Stromek jinak docela roste a kvete, a když už je tady 5 let, tak je mi líto se s ním rozloučit. Nicméně nechám si určitě poradit od odborníků. Budu rád za jakýkoliv názor. Děkuji.

kmen
kmen
kmen2
kmen2
stromek
stromek

hugovotr - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (641) - 1.141 (?), 5.11.2024 18:11
Jsem jen amatérský sadař, ne odborník. Stromek na M26 potřebuje oporu po celou dobu života, tím spíš, pokud se z něj vypěstuje koště. V místě srůstu M26 a odrůdy vzniká běžně boule, toto vypadá jako nádor, vznikl nejspíš kvůli poranění krčku. Otázka je, co to je za ránu? Místo roubovaní je možná moc nízko, chránička je malá, kmínek dole zúžený... Najděte si více informací ohledně poškození krčku jabloní, fytoftóře a porovnejte fotografie. Stromek bych ještě nechal, pokud nechřadne a plodí.

host - 114.223 (?), 5.11.2024 18:47

Dobrý den,

no očividně na tom kmínku někdy vzniklo poranění které se ten stromek snaží zavalit - ta boule je bych řekla kalus, hojivé pletivo, kterým se to stromek snaží zatáhnout, něco jako jizva. Vzniknout to mohlo jakkoliv, odřením, ve školce okousnutím od zajíce, mohly to okousat hraboši přes zimu...  z té fotky není vidět jak vypadá ta rána v dolní části.

Nějak nechápu k čemu má sloužit ta chránička (kvůli kočkám? psovi?), tak jak ji máte je je dobrá akorát tak na to aby ten stromek odírala, kdoví jestli to není původní příčina. Dala bych ji pryč, pokud to jde. A kdyžtak nahradila nějakou volnější.

Ta geoška tomu stromku taky moc život neusnadňuje, je to neprodyšné, brání to tvorbě humusu.

Jestli je to místo zranění místem roubování, tak mi ten stromek přijde zasazený moc hluboko, "utopený", protože v žádné školce se neroubuje 5 cm nad zemí.

Opora (trvalá) je u M26 nutná každopádně.

Jestli má ten stromek i přes nápravu toho, co napravit lze (chránička, opora) šanci Vám nikdo neřekne. Zkuste odkrýt tu ránu celou, podívat se co je pod chráničkou, jestli z toho teče nějaký slíz, je to většinou blbé, to bývají bakteriální infekce. Jestli je tam suché dřevo, tak je to taky blbé, ale ne tak moc, jabloně dokážou zavalit ledacos. V takovém případě bych a) vytvořila stromku oporu (dodatečně se to dělá hůř, dá se třeba ke stromku natlouct roxor 18-20) b) vyhodila chráničku a od místa kde se kmínek stýká se zemí odhrnula cípy folie, mulč a prostě cokoliv v čem se drží vlhkost, zkrátka zajistila bych aby ta rána byla hezky ofukovaná větrem c) to holé dřevo zatřela stromovým balzámem. A vidělo by se. 

Anežka

David24 - (3) - 174.170 (?), 5.11.2024 20:13

Dobrý den,

mockrát děkuji za odpověď. Zkusím odpovědět na otázky. Ta chránička tam původně nebyla, ale protože ten stromek časem trochu klesnul tak toto místo se dostávalo již pod úroveń hlíny. Tak jsem to odhrabal a dal tam aspoń tuto chráničku, aby to nebylo v kontaktu se zeminou a právě ve vlhku. Je tam jen krátce, odstranit jde, je rozříznutá a dá se sundat.

Původně to mělo dřevěnou laťku u sebe, která ale uhnila a ulomila se. Udělal jsem chybu, že jsem včas nedal nový, a přišel vítr. Můžu tam samozřejmě něco opět dát a stromek uvázat.  Pokud tam zatluču roxor (což mi přijde docela dobrý nápad, asi vydrží věčně), tak ten se dává těsně ke kmeni a stromek se s tím sváže nějak popruhem?

D.

hugovotr - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (641) - 21.230 (?), 5.11.2024 20:34
Roxor taky používám. Nedávám oporu těsně ke kmeni, ale tak 15cm daleko proti směru nejčastěji vanouciho větru. Pokud nevadí hluk, nahoru nasunout otevřenou plechovku pro plašení hlodavců, ptáků a pod.

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4549) - 2.164 (?), 5.11.2024 20:42
Postupuje to (infekce, škůdci) nahoru po kmeni. Kořeny nebudou asi kdovíjaké. Já bych ho dávno zlikvidoval, a už by tam rostl jiný. Můžete sázet ještě letos. Ta chránička neluftuje a hnije to.

MilosK - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (208) - 210.156 (?), 5.11.2024 20:53

Nejsem zkuseny sadar, ale ja bych to vykopl, vubec se mi to nelibi a strom poroste, do budoucna vam ho bude lito vic a vic. Nebo hned vedle dejte novy, stejny, a az ten zacne plodit, tenhle zrecyklujte, aby vam to nebylo lito, klidne bych ho dal metr od nej a upravil vetve na tom starem, aby se dal ten novy hezky zapestovat.

host - 85.71 (?), 5.11.2024 21:09

Taky zkusím přispět. Vše tady bylo řečeno dobře.

1. Určitě odstranit tu chráničku a geotextílii, jsou tam zbytečné a tá chráníčka mohla být i zdrojem problému

2. Radší nechce ať je stromek "v jamě", klidně mu ten střed trochu vyhrabte, alespoň bude mít dost vody :)

3. Ten roxor zatlučte alespoň 20 cm od kmene a velice opatrně!!! Pokud nebude chtít dál do hloubky, tak zkuste jinou stranu stromu. Strom už má teď ve svém těsném okolí dost tlusté kořeny. Potom stromek svážete s roxorem podle toho co máte za vázání, buť do osmičky nebo do tvaru 0 a při tomto kmenu už nebude stačit žádný drátek, spíše nějký pásek. DObré je na takové věci používat staré duše z kol, levné a pružné.

4. Ránu zatřít balzámem (při nejhorším hnědou barvou pokud nemáte)

5. Strom zbytečně nevyhazovat, dokud plodí a roste není důvod, nakažlivé to určitě není a jak říkali přispěvatelé předemnou, stromy dokážou zahojit hodně.

6. To máte zahradu na Hané?laugh 5 letá m26, musí snad už mít ke 3 metrům. Rajka je sice podle pomologie bujněji rostoucí, ale pokud nejste na nějaké černozemi, viděl bych to spíše na něco bujnějšího, spíše M106.

Na jaře ještě můžete okolo rány suchou kůru tupou stranou nože oškrábat a nějakou pružnou pásovinou obvázat, rána se potom bude hojit rychleji a už se tam nebude dostávat další bordel.

Srůtovou "houbu" jak já říkám dělá výhradně M9 (přikládám obrázek z internetu) a v tomto případě se o M9 nejedná, to jen pro ochytření nás všech :) Jan

Srůst podnože M9
Srůst podnože M9

hugovotr - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (641) - 21.230 (?), 5.11.2024 22:13
Nebyl bych tak kategorický, u mě se dělají srůstové boule i na M26 a P14. Možná čím bujnějsi odrůda na těchto málo vzrůstných podnožích, tím větší boule, protože největší mám na Admirálech na M26. Fotky jsem nenašel.
Piros P14
Piros P14
Topaz M26
Topaz M26

host - 114.162 (?), 6.11.2024 7:38

Tohle není boule, ale snaha stromku přežít. Je toho uhnilého dost. Spíše bych počítal, že takáto rána se nezahojí. Navíc kamínky udržují kolem trvalé vlhko a to vede spíše k další hnilobě dřeva, které není chráněno zdravou kůrou.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Téměř 37 % Čechů kvůli cenám energií snižuje teplotu v domácnosti. 11 % z nich dokonce o 3 až 4 stup3.11.2024
MRAZUODOLNÉ TRUBKY31.10.2024
VÝPLŇ MEZI SCHODNICEMI31.10.2024
Téměř 37 % Čechů kvůli cenám energií snižuje teplotu v domácnosti. 11 % z nich dokonce o 3 až 4 stup29.10.2024
Železný kůň husqvarna15.10.2024
Železný kůň husqvarna15.10.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika