Vada na kmeni jabloně

host - 85.71 (?) 
6.11.2024 20:37

Zajímavé, to by si zasloužilo větší zkoumání. Mám málo stromů na slabých podnožích a boule mají jen ty na M9. Asi to tedy může být i tak jak říkáte (rozdíl bujnosti růstu). Zkusím se na to schválně zaměřit. Jan

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

David24 - (3) - 174.170 (?), 6.11.2024 23:25

Děkuji za postřehy i rady. Zajímavé je, že někdo říká také rovnou vykopat, a jiný zase nechat, je to podobné dilema jako mám já.  Zkusím tomu dát ještě šanci neboť opravdu roste, kvete a plodí (pokud to nezmrzne jako letos).

Bohužel na Hané opravdu nejsem, ale na Vysočině, cca 450m n.m. A je tu spíše hnědozem a ještě k tomu jílovitá, stromek je ale v jámě s hlínou vylepšenou substrátem. Tu M26 jsem nijak explicitně nevybíral, ale v tom zahradnictví tu Rajku zrovna měli na této podnoži a protože jsem nechtěl obří strom, tak jsem to vzal a moc nestudoval. Někde se uvádí, že vyžaduje oporu jen v prvních letech, tak to asi ne?

Takže zatluču tam roxory 18 raději dva naproti sobě cca 20cm od kmene a uvážu to do tvaru 8 na obě strany popruhem. Vyhodím chráničku, i když je tam opravdu asi jen 2 měsíce, ta boule tam byla dávno předtím. Vyhrabu okolo prostor do tvaru lavoru, aby to mohlo větrat a zatřu to holé dřevo stromovým balzámem. 
D.

host - 91.196 (?), 7.11.2024 8:32

S úpravou okolo kmínku -tvorbou závlahové mísy-bych počkal na jaro, to proto aby nechladly kořeny kdežto ten plastový tentononc a netku na min. 15cm od kmínku pryč hned, stejně tak očištění kmínku a zatření odkrytého dřeva s přesahem do blízkého okolí. Z nabílení kmínku v předjaří 2025 by stromek taky profitoval, SPCH.

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2026) - 74.36 (?), 8.11.2024 16:17
Závaly v srůstu podnože a roubu jsou poměrně časté, zejména v případě použití málo vzrůstné podnože a odrůdy s bujným růstem, což je i případ Rajky na M26. Není to důvod k likvidaci stromku. Trochu překvapivé je vyvrácení stromku na M26 po vichřici, nemáte u vás hryzce a nepomohl trochu kořenům? Pár snímků závalů na srůstu s podnoží M9 na štíhlých vřetenech. Walter
zával srůstu roubu s podnoží
zával srůstu roubu s podnoží

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Škarabání staré malby30.1.2025
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?25.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy20.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy14.1.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty