Vada na kmeni jabloně

David24 - (2) - 174.170 (?)
6.11.2024 23:25

Děkuji za postřehy i rady. Zajímavé je, že někdo říká také rovnou vykopat, a jiný zase nechat, je to podobné dilema jako mám já.  Zkusím tomu dát ještě šanci neboť opravdu roste, kvete a plodí (pokud to nezmrzne jako letos).

Bohužel na Hané opravdu nejsem, ale na Vysočině, cca 450m n.m. A je tu spíše hnědozem a ještě k tomu jílovitá, stromek je ale v jámě s hlínou vylepšenou substrátem. Tu M26 jsem nijak explicitně nevybíral, ale v tom zahradnictví tu Rajku zrovna měli na této podnoži a protože jsem nechtěl obří strom, tak jsem to vzal a moc nestudoval. Někde se uvádí, že vyžaduje oporu jen v prvních letech, tak to asi ne?

Takže zatluču tam roxory 18 raději dva naproti sobě cca 20cm od kmene a uvážu to do tvaru 8 na obě strany popruhem. Vyhodím chráničku, i když je tam opravdu asi jen 2 měsíce, ta boule tam byla dávno předtím. Vyhrabu okolo prostor do tvaru lavoru, aby to mohlo větrat a zatřu to holé dřevo stromovým balzámem. 
D.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 85.71 (?), 6.11.2024 20:37

Zajímavé, to by si zasloužilo větší zkoumání. Mám málo stromů na slabých podnožích a boule mají jen ty na M9. Asi to tedy může být i tak jak říkáte (rozdíl bujnosti růstu). Zkusím se na to schválně zaměřit. Jan

David24 - (2) - 174.170 (?), 6.11.2024 23:25

Děkuji za postřehy i rady. Zajímavé je, že někdo říká také rovnou vykopat, a jiný zase nechat, je to podobné dilema jako mám já.  Zkusím tomu dát ještě šanci neboť opravdu roste, kvete a plodí (pokud to nezmrzne jako letos).

Bohužel na Hané opravdu nejsem, ale na Vysočině, cca 450m n.m. A je tu spíše hnědozem a ještě k tomu jílovitá, stromek je ale v jámě s hlínou vylepšenou substrátem. Tu M26 jsem nijak explicitně nevybíral, ale v tom zahradnictví tu Rajku zrovna měli na této podnoži a protože jsem nechtěl obří strom, tak jsem to vzal a moc nestudoval. Někde se uvádí, že vyžaduje oporu jen v prvních letech, tak to asi ne?

Takže zatluču tam roxory 18 raději dva naproti sobě cca 20cm od kmene a uvážu to do tvaru 8 na obě strany popruhem. Vyhodím chráničku, i když je tam opravdu asi jen 2 měsíce, ta boule tam byla dávno předtím. Vyhrabu okolo prostor do tvaru lavoru, aby to mohlo větrat a zatřu to holé dřevo stromovým balzámem. 
D.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Téměř 37 % Čechů kvůli cenám energií snižuje teplotu v domácnosti. 11 % z nich dokonce o 3 až 4 stup3.11.2024
MRAZUODOLNÉ TRUBKY31.10.2024
VÝPLŇ MEZI SCHODNICEMI31.10.2024
Téměř 37 % Čechů kvůli cenám energií snižuje teplotu v domácnosti. 11 % z nich dokonce o 3 až 4 stup29.10.2024
Železný kůň husqvarna15.10.2024
Železný kůň husqvarna15.10.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika