Topaz nepřekonaný
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sadař vlada z opavy - Stříbrný Zahrádkář (373) - 229.90 (?), 21.12.2018 22:11
Zdravím.
Musím se zde znovu ozvat a to mě zatím nic nepřesvědčilo i z pozorování od jiných zahradkářů, že odrůda Topaz je ten nejhorší brak co jsem poznal.
A k tomuto mám plno důvodů.
1 topolovitý růst
2 drobnoplodost a nevyrovnané plody
3 trpí sazovitostí a je u něj a to i u Rubinoly překonaná rezistence strupovitosti
4 trpí na choroby dřeva (rakovina, kořenové výrusty na větvích)
5 na můj vkus je to kyseláč
6 ve velkovýrobě není kvalitativně spolehlivý7
7 je silně napadan mšicí
8 u normálního flegmatického zahradkáře zababčuje a plody velikosti angreštu.
Je to pouze odrůda pro gurmány, pro laidskou většinu brak a sklamání.
Je spousta lepších a spolehlivějších odrůd a to i starých než je Topaz!
S pozdravem Vlada
|
|
|
|
|
|
|
sadař vlada z opavy - Stříbrný Zahrádkář (373) - 229.90 (?), 21.12.2018 22:54
P.S:
Ještě chci k tomuto tématu dodat pro jednoho kolegu, že rozhodně mám větší plody a kvalitu a to i velikosti Bohemie a to i odrůd jako je Parmena zl, která je stokrát lepší než Topaz a to je mu docela blízko i vzhledově, zde kolegou nenáviděný Denár I Spartan, Starkrimmson a i taková Mor. jadernička je pořád větší v plodech než zde vychvalovaný Topaz.
Nevím kolik stromků vy zde všichni pěstujete, ale je s podivem, že já jsem jich měl v sadu stovky ve dvou řadách a chovaly se všichni do jednoho stejně a to jak v růstu i velikosti plodů! A ty samé poznatky jsem viděl i u zahradkářů.
Když se pozorněji podívám kdo zde vychvaluje Topaz, tak to jsou většinou pěstilé z Čech, což je i logické neboť zde vznikl.
Ale u nás pozoruji opačné zkušenosti a nehledě na to ani není moc v zahradách vysazen.
Takže to určitě není tím, že ho neumím pěstovat, když mi hezky roste a plodí každá odrůda, ale bude to spíše tím, že se mu ve slezsku moc nelibí a to je fakt. A je i spodivem, že není vidět ani na trhu, když je tak super a líbivý vzhledem.
Přeji Topazu velký fanklub, ale já do něho určitě nikdy patřit nebudu.
S pozdravem Vlada
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 160.179 (?), 16.3.2022 13:47
Dobrý den Vláďo, prosím Vás o radu co vysadit z ovocných stromů v nadmořské výšce 850 m.n.m. Stavíme dům na Cínovci nad Teplicema, co koukám po sousedních parcelách, jabloně i hrišně tam plodí, ale nikdo netuší, co že to ti jejich předci anebo předchůdci zasadili za odrůdy. Předem děkuji za tipy. Radova
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář (4384) - 234.68 (?), 22.12.2018 7:01
Odkedy mám Topaz na bujnejšom podpníku (A2), nepozorujem pri ňom žiadne zdravotné problémy. Pojmu "normální flegmatický zahrádkář" úplne nerozumiem, ale u mňa pri bežnej starostlivosti (o nič inej ako o iné stromy) plodí dostatočne veľké, vyrovnané a zdravé jablká. Chuťovo je to pre mňa jedna z najlepších odrôd (čo je samozrejme môj subjektívny dojem, Topaz nemusí každému vyhovovať). Jeho skladovateľnosť a 'shelf-life' sú tiež veľmi dobré. Prezentujeme tu svoje poznatky zo svojich záhrad z rôznych lokalít ČR a SR, takže je asi zákonité že naše skúsenosti sa pri jednotlivých odrodách rôznia. Nepochybujem o vysokých pestovateľských kvalitách pánov Kaněru a Polehlu (ktorí Topaz po zlých skúsenostiach zavrhli), ani dr.Vysloužila (ktorý má k Topazu rezervovaný postoj). Moja skúsenosť je zasa opačná. Považujem to za normálne, asi máloktorá odroda bude excelovať v akýchkoľvek podmienkach a v každej záhrade. Netvrdím že Topaz je super odroda, ale jeho striktné odsúdenie sa mi zdá prehnané. Alebo aspoň neplatí bez výnimky vždy a všade. Možno pridajú svoje názory a vlastné skúsenosti s Topazom aj ďalší záhradkári. Ak sa nemýlim, v nedávnej krátkej ankete o odrodách tu na fóre sa Topaz objavoval a nebolo to v negatívnom svetle. Poznatky ďalších pestovateľov by ma zaujímali. IH
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|