Topaz nepřekonaný
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 236.1 (?), 18.3.2016 16:53
Zdůraznil bych tu danou odrůdu. Řada jablek je skutečně lepší z chladnější polohy - namátkou Matčino, Bohemia, Grávštýnské, z nových možná Merkur či Admirál. Z teplé lokality jsou drobnější, fádní, přeslazené, bez trvanlivosti. Naopak Golden, Jonathan, Coxova, Jonagold a jeho příbuzní, z novějších Sirius, Opál, Shalimar pro dosažení odpovídající kvality potřebují tepla víc.
Co se týče odrůdy z názvu vlákna, Topaz bych viděl někde mezi. V chladnější poloze se pěstovat dá, ale lepší plody přinese v teplejších letech.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář (1862) - 68.74 (?), 25.3.2016 10:58
Petr má docela pravdu.
Také u mě se Topaz zařadil mezi stálice zahrady, mezi které patří Otava, Rubinola, Sirius, Goldstar, Delor, Rozela, Blaník, Sir Prize a další.
V poslední době si o to výrazně říká Admirál.
Jinak problémy s předčasnými úmrtími Topazu a jeho příčinami zde byly diskutovány loni ve vlákně Jabloň Topaz umřela.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář (1862) - 68.74 (?), 9.4.2016 9:55
Topazy mi už dávno došly. V těchto dnech se v rámci rodiny opět začínáme dohadovat, jestli je v současné době chuťovou jedničkou Sirius nebo Admirál. Podle mě mají nyní výbornou chuť obě odrůdy. Rodina je v tomto rozdělena přibližně na půl.
Tajně jsem doufal, že se k této špičkové dvojici letos přiřadí i Andera (také mi teď už došla). Ale není tomu tak. Přeci jen chutí za nimi(podle mne) malinko zaostává. Překonává však jednoho z rodičů - Melrose.
Melrose je v těchto dnech už míň chruplavější (asi jsem ho měl loni sklidit přeci jen trochu dříve), ale více mi na něm vadí ta tuhá, hůře konzumovatelná slupka. Podobně je na tom i Starkresa, vypadá velice hezky, avšak slupka je velice tuhá a dužnina méně šťavnatá.
Nevím, jak ohodnotit Shalimar. V bedýnce vypadá velice hezky, vydrží nejméně ještě měsíc, ale chuť. No, asi jako Idared.
Jen lituji, že už mi také došel Goldstar.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 73.186 (?), 13.4.2016 20:53
U mne mají některé Topazy příjemnou kyselinku, některé jsou už poněkud přezrálé – jsou sklizeny z různých podnoží a ze dvou lokalit (225 a 520 mnm) a poměrně pozdě. Letos jim ale velmi konkuruje, světe div se, Jonagold, který loni už nebyl k jídlu a letos jsou zbývající jablka stále výborná. Snad díky teplotám ve sklepě, kdy od listopadu se dařilo držet 2-6 st., ač v říjnu ještě 15st, snad díky velké sklizni na silnější podnoži, zatímco většina Topazů asi na M26, a díky sklizni ve správnou dobu jsou jablka trvanlivější. Zatímco loni vydržely Topazy o měsíc déle než Jonagold, letos tomu tak není a některé Jonagoldy jsou vzhledově stále jako z obchodu.
Danik
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|