Staré odrůdy jabloní - Slovácko
|
|
|
|
|
 |
|
 |
 |
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 65.50 (?), 26.1.2012 15:45
Jednu nespornou výhodu staré odrůdy mají. Prověřil je čas. Prolistujeme-li staré přírůčky o ovoci, vidíme, že jabloňových sort bylo nepřeberně již v minulosti. Většinu z nich odvál čas, ale některé to ustály a podržely si i svoji oblibu. Jak jsem psal výše, jedná se až na výjimky bujněji rostoucí dlouhověké stromy. Ty totiž nevyžadují tolik péče, rostou a plodí i bez řezu, postřiků a hnojení. Nedostatky ve velikosti, vzhledu a sladkosti jim zato rádi odpustíme.
Na druhé straně, pokaždé, když jsem po letech sehnal odrůdu, kterou jsem miloval jako dítě, a těšil se na tu již zapomenuitou chuť, byl jsem nakonec, když stromek zaplodil, zklamán. Ostatně ani lízátko mi dnes nejede jako tenkrát...
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 178.235 (?), 26.1.2012 16:44
Člověk i ve svých zálibách mění chutě.Kdysi jsem si vína u nohy cimbálu vůbec nevšiml a spíš si dal štamprli slivovice.Dnes sleduji hlavně vůni a chuť bílého vína, dokonce druh, rok výroby i stupeň zasíření.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 43.70 (?), 26.1.2012 18:22
Ani ta štamprle slivovice není k zahození má také chuť, barvu chuti, vůni a také i ročník. PaR
|
|
 |
|
 |
 |
|
nelad - (4) - 250.190 (?), 26.1.2012 22:36
Děkuji všem za názory, ani ve snu mě nenapadlo, jakým směrem se diskuse vyvine. Je tady pravdou, že jsem v úvodu psala, že jsme měli i odrůdy moderní, nicméně jablka na pohled výstavní, chuť bezprostředně po utžení výjimečná, po 3 dnech v lednici moučnatá a nevýrazná, ke skladování nevhodná. Výborné na sušení, protože rozměr plodů zaručoval méně práce :-)
Všechny stromy v sadu (jabloně, hrušně, trnky, ringle, třešně, ořešáky) jsme nejprve 5 let výce méně pozorovali a zjišťovali a došli jsme k závěru, že původní (staré, chcete-li) odrůdy jsou pro nás v mnoha ohledech vhodnější a výhodnější a učíme se je maximálně využít. K tomu, doufáme, nám dopomůžou znalosti o odrůdě samotné, což bez určení prostě nejde.
Jak už tu bylo popsáno, jsou to odrůdy prověřené časem, nostalgii bych v tom nehledala...
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
nelad - (4) - 250.190 (?), 30.1.2012 17:10
Víte, to asi bude věc názoru a znalostí všech ostatních okolnotí (které sem logicky nikdo obsáhle vypisovast nebude). Tím, že je stále na zahradě máme, tak to asi takové "propadliště dějin" nebude.
Co mě asi zaráží obecně - neustálé nucení vlastních názorů a úvah. Nikdo tady přeci nehaní nové šlechtěné odrůdy a nevnucuje ostatním ty staré, tak proč se tak děje naopak?
|
|
 |
|
 |
 |
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 65.50 (?), 30.1.2012 19:07
Co mě asi zaráží obecně - neustálé nucení vlastních názorů a úvah
Nevím, jaké nucení máte na mysli. Pokud někdo formuluje v diskuzi na fóru nějaký názor či úvahu, pak je nutí jen sám sobě. Nebo snad máte pocit, že ostatní diskutující jsou nuceni ten názor převzít a taky hlásat?
|
|
 |
|
 |
 |
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10414) - 70.216 (?), 26.1.2012 23:34
Vypadá to pane PP, že jste snad s panem Vysloužilem spojený pupeční šňůrou. Nejméně jednou už mně zdůrazňoval to samé, co teď Vy. A to přesně ve stejném smyslu: Kdyby nebylo té šlechtitelské práce... Tak samozřejmě, pokud konzumentům stačí například "antišárkové" Jojo, tak je vše vpořádku. Ovšem mým chuťovým buňkám, uvyklým na určité lahodné typy Domácích švestek, tyto nešárkové Joja a Topy prostě nestačí. Vy jste spokojeni, já nejsem. O Fytosu jsem začal psát v souvislosti s jedním pánem, který pohrdl zaslanými rouby mé nejoblíbenější jabloňové odrůdy s tím, že dává přednost moderním odrůdám z Fytosu. Takže tím mě opět nasměroval na nekompromisní linii bojovníka za určité staré odrůdy. Takže vy do mě Fytosem a já do vás starou dobrou Anglií, Amerikou nebo Kanadou. 
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|