Já proti drobným plodům nic nemám. Nebo vlastně mám. Když mám očesat pár desítek stromů a naplnit pár desítek beden, každé jablko musím vzít 2x do ruky, mám na to jen víkend a chtěl bych se ještě projet na kole...(doplň si sám)... je sakra rozdíl, jestli se bedna naplní čtyřiceti nebo stotřiceti plody. Potřebuji-li přebytky prodat, s velkými to není problém, drobná jsou neprodejná. Mám rád hrušková povidla, křížaly, ale znám příjemnější činnost než loupat a krájet ovoce. Třikrát menší plody znamenají 3x víc práce. Ohýbání hřbetu při sběru padanek na moštování je zdravé, ale od druhého metráku je to - věřte mi - otrava.
Pakliže mi jablka a hrušky slouží jen k hodnocení nových chutí, pak ano, drobné plody jsou lepší, mohu jich totiž najednou ochutnat víc. Mám-li plody taky sklízet, přebírat, uskladňovat, zpracovávat, rozdávat, prodávat, sušit, pak mi slova jako "zbytečně moc velké" zní trochu - nic ve zlém Petře - jako rouhání.