Rozela
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 67.66 (?) 28.12.2016 20:32
Já proti drobným plodům nic nemám. Nebo vlastně mám. Když mám očesat pár desítek stromů a naplnit pár desítek beden, každé jablko musím vzít 2x do ruky, mám na to jen víkend a chtěl bych se ještě projet na kole...(doplň si sám)... je sakra rozdíl, jestli se bedna naplní čtyřiceti nebo stotřiceti plody. Potřebuji-li přebytky prodat, s velkými to není problém, drobná jsou neprodejná. Mám rád hrušková povidla, křížaly, ale znám příjemnější činnost než loupat a krájet ovoce. Třikrát menší plody znamenají 3x víc práce. Ohýbání hřbetu při sběru padanek na moštování je zdravé, ale od druhého metráku je to - věřte mi - otrava.
Pakliže mi jablka a hrušky slouží jen k hodnocení nových chutí, pak ano, drobné plody jsou lepší, mohu jich totiž najednou ochutnat víc. Mám-li plody taky sklízet, přebírat, uskladňovat, zpracovávat, rozdávat, prodávat, sušit, pak mi slova jako "zbytečně moc velké" zní trochu - nic ve zlém Petře - jako rouhání.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 67.66 (?), 28.12.2016 20:32
Já proti drobným plodům nic nemám. Nebo vlastně mám. Když mám očesat pár desítek stromů a naplnit pár desítek beden, každé jablko musím vzít 2x do ruky, mám na to jen víkend a chtěl bych se ještě projet na kole...(doplň si sám)... je sakra rozdíl, jestli se bedna naplní čtyřiceti nebo stotřiceti plody. Potřebuji-li přebytky prodat, s velkými to není problém, drobná jsou neprodejná. Mám rád hrušková povidla, křížaly, ale znám příjemnější činnost než loupat a krájet ovoce. Třikrát menší plody znamenají 3x víc práce. Ohýbání hřbetu při sběru padanek na moštování je zdravé, ale od druhého metráku je to - věřte mi - otrava.
Pakliže mi jablka a hrušky slouží jen k hodnocení nových chutí, pak ano, drobné plody jsou lepší, mohu jich totiž najednou ochutnat víc. Mám-li plody taky sklízet, přebírat, uskladňovat, zpracovávat, rozdávat, prodávat, sušit, pak mi slova jako "zbytečně moc velké" zní trochu - nic ve zlém Petře - jako rouhání.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 67.66 (?), 28.12.2016 22:59
Zbytečně velké 😁" plody majú kratšiu skladovateľnosť (napr. Jonalordové "tekvice")
To je svatá pravda. Ale myslí se tím hlavně různá skladovatelnost plodů od jedné odrůdy. Nelze obecně říci, že drobnoplodé odrůdy lze déle skladovat. Takové Admirály jsou jablka tři do kila a vydrží málem do nových.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10317) - 70.240 (?), 29.12.2016 11:02
Zbytečně velké " plody majú kratšiu skladovateľnosť
Jo, to bude asi ten důvod, proč tyto "obrovské" červené Rozely tak moučnatí a i u těch nemoučnatých je chuť poměrně nevýrazná. Vzpomínám na Rozelu konzumovanou v řijnu, to byla větší lahoda.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mičurin II - Diamantový Zahrádkář (1714) - 165.146 (?), 1.10.2017 21:16
Rozela - 2017 - štíhlé vřeteno - Mičurin II (470 m)
Zahradě zdar.
|
|
|
|
|
|
|
host - 102.70 (?), 8.10.2017 16:57
Rozhoduji se mezi jabloni Vanda a Rozela a nevím pro kterou se rozhodnout. Rozela je vlastně kříženec Vandy a tak nevím... Můžete mi poradit. Chci podnož M26, ta se hodí do naší zahrádky. Děkuji
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|