Rouby jabloně

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6586) - 9.142 (?)
28.3.2024 10:56

Už z tý jalovice nadělejte stejky, ta už se nadělala škod!

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 81.144 (?), 28.3.2024 8:47
Já se letos z jabloní chystal roubovat jen jeden stromek v sadě, korunku na něm ulomila jalovice. Chtěl jsem tam dát Heliodor, který jsem měl objednaný. Bohužel se z něj nedalo nic vzít a navíc po řezu udělaném u prodejce byla na vrcholku špičáku nekroza. Biegler

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6586) - 9.142 (?), 28.3.2024 10:56

Už z tý jalovice nadělejte stejky, ta už se nadělala škod!

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10318) - 70.240 (?), 28.3.2024 12:20

Mohu nějaké rouby poskytnout, mistře Bieglere. Heliodor a Opál budou na stromech už asi dost narašené, ale mám tady čerstvě koupené a nenarašené stromky Mac Intoshe a Parmény zlaté. Tak než na špatných místech začnou živořit, tak by z nich nějaký ten pěkný, silný roub byl. Jsou kupované přímo v ovocné školce, tak to snad nebude žádný falzifikát. Naroubované Mac Intoshe mám z různých zdrojů na různých místech, ale nikde moc nerostou, takže tenhle silný stromek je pro mě unikát.

host - 81.144 (?), 28.3.2024 15:31
Pane Petře Mac Intosh jsem vykácel loni a tu Renetu - Parménu mám. Děkuji za ochotu. Ten Heliodor snad do příště doroste, abych si mohl ten jeden stromek přeštěpovat a neměl jen zákrsek od prodejce. Pane PP už je zamražená.

Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1727) - 165.146 (?), 8.4.2024 13:28

Před necelým týdnem jsem se byl podívat do sklepa na rouby a zjistil jsem jejich počínající rašení což se mě ještě nikdy ve sklepním prostření tak brzy nestalo. Zkusil jsem mízu a včera narouboval. 1 - komplet přeroubované Akane. 2 - komplet přeroubovaný Crimson Crisp. 3 - reparát na kmíku po loňském nezdaru.

Zahradě zdar - Mičurin II (470 m)

1 - přeroubované Akane
1 - přeroubované Akane
2 - přeroubovaný Crimson Crisp
2 - přeroubovaný Crimson Crisp
3 - reparát
3 - reparát

Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1727) - 165.146 (?), 8.5.2024 20:06

Před lety mě zababčelo vřeteno Mollies Delicious.Asi dvanáct let jsem se pokoušel přinutit stomek v pokračování terminálního růstu.Zkoušel jsem sesazovat terminál na vhodnější pupen až vhodné dřevo došlo.Nepomáhalo ani středně zmlazování vřetene, regulace úrody ani přihnojování.Loni jsem se rozhodl naroubovat na terminál odrůdu Dukát pro její bujnější růst.Rouby pěkně přirostly ale nepředvedly žádné přírustky.Jen listové růžice.Letos jsem na jaře jako poslední řešení provedl radikální zmlazení vřetene a moje snaha byla odměněna.Rouby začaly krásně růst viz příloha.To je úleva.

Rouby
Rouby

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1970) - 168.103 (?), 24.5.2024 20:35

Opět něco z toho, co se letos přijalo. Změnil jsem taktiku v rozmnožování a roubuji na podrůstající podnož a teprve v následujícím roce odstříhnu a s kořenovým balem přesadím jinam k zapěstování stromku. Takže než bude stromek hotový, nějakou dobu to potrvá. Walter

Red Topaz
Red Topaz
Bonita očko 23
Bonita očko 23
Topaz
Topaz
Lyra, Barby, Bonita
Lyra, Barby, Bonita
Barby, Red Topaz
Barby, Red Topaz
Topaz
Topaz
Bonita očko 23
Bonita očko 23
Admirál
Admirál
Admirál
Admirál

Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1727) - 165.146 (?), 15.6.2024 11:30

Stav letošního roubování.

1÷2 - přeroubované Akane.V horní části loňské roubování.Ve spodní části rouby po odstranění větviček původní odrůdy ponechaných v první fázi pro tažení mízy.

3÷4 - přeroubovaný Crimson Crisp.Dva rouby se neujmuly.Ponechal jsem dostatečně dlouhé čípky původní odrůdy abych mohl udělat příští rok reparát.

5÷6 - reparát po loňském nezdaru na kmínek původní odrůdy.Ponechány obrostové letorosty ve spodní části pro tažení mízy.Budou postupně odstraněny.

Možná se vám zdají přírustky malé ale musíme si uvědomit silné zmlazení a nedostatek nebo absence tažného dřeva.Ve dvou případech prvně obrostl základ stromu (kmínek) letorosty ze záložních oček a až potom došlo k růstu roubů. 

1 - přeroubované Akane
1 - přeroubované Akane
2
2
3 - přeroubovaný Crimson Crisp
3 - přeroubovaný Crimson Crisp
4
4
5 - reparát na kmínek
5 - reparát na kmínek
6
6

Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1727) - 165.146 (?), 11.8.2024 9:45

Shrnutí letošního roubování.

Koncem února naroubovány do Bohemie další čtyři rouby Andery kopulací.Vše ujato.

1 ÷ 3 - přeroubované Akane - současný stav.Dva letorosty jsou z ponechaných a v sezóně zakrácených původních polovětviček a jeden z čípku po neujatém roubu.Tyto letorosty zafixovány pro potřeby vřetene a příští rok budou naroubované kopulací pro doplnění koruny stromku.

4 - přeroubovaný Crimson Crisp - současný stav.Ze dvou neujatých roubů vyrostly s čípků letorosty a jsou také vyvázány a příští rok budou použity na roubování kopulací.

5 - reparát po loňském nezdaru na kmínek původní odrůdy - současný stav 

Co říci závěrem.S letošním roubováním jsem velice spokojen a fixsační pásky již sundány.

přeroubované Akane
přeroubované Akane
fixace letorostů na příští rok
fixace letorostů na příští rok
fixace letorostu na příští rok
fixace letorostu na příští rok
4 - přeroubovaný Crimson Crisp
4 - přeroubovaný Crimson Crisp
5 - reparát po loňském nezdaru na kmínek původní odrůdy
5 - reparát po loňském nezdaru na kmínek původní odrůdy

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1970) - 168.103 (?), 15.9.2024 19:13

Na konci vegetační doby budu podrůstající výhony M9 s rouby oddělovat a přesazovat k zapěstování. Walter

Rubelit
Rubelit
3x Admirál
3x Admirál
Lyra
Lyra
Lyra
Lyra
Barby
Barby
Admiral
Admiral