Rouby jabloně

Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1727) - 165.146 (?)
16.4.2022 12:37

Podzimní výsadby a letošní jarní pomalu končí a roubování finišuje. V tomto období jsem vysadil jabloně Admirál, Meteor a Ladina.V březnu kopulačkou narouboval na doplnění koruny Buzrlova stromku Šarlotu a Elizabet.Dále odrůdu Andera a Junami(Milwa).Asi za týden provedu roubování za kůru odrůd Splendour a Rubinette rosso. Letos jsem se hlavně zaměřil na švýcarskou šlechtitelskou školu.

Zaznamenal jsem však i ztráty. Asi 22 letý stromek Cherry Cox. na M9 jsem před čtyřmi lety přerouboval odrůdami Honeycrisp a novým klonem Kanzi.Vše probíhalo normálně ovšem již loni jsem pozoroval chřadnutí stromku.Ovoce donosil ale letos se již neprobudil.Zvláště nový klon Kanzi mě moc mrzí.

Zahradě zdar - Mičurin II (470 m)

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1727) - 165.146 (?), 16.4.2022 12:37

Podzimní výsadby a letošní jarní pomalu končí a roubování finišuje. V tomto období jsem vysadil jabloně Admirál, Meteor a Ladina.V březnu kopulačkou narouboval na doplnění koruny Buzrlova stromku Šarlotu a Elizabet.Dále odrůdu Andera a Junami(Milwa).Asi za týden provedu roubování za kůru odrůd Splendour a Rubinette rosso. Letos jsem se hlavně zaměřil na švýcarskou šlechtitelskou školu.

Zaznamenal jsem však i ztráty. Asi 22 letý stromek Cherry Cox. na M9 jsem před čtyřmi lety přerouboval odrůdami Honeycrisp a novým klonem Kanzi.Vše probíhalo normálně ovšem již loni jsem pozoroval chřadnutí stromku.Ovoce donosil ale letos se již neprobudil.Zvláště nový klon Kanzi mě moc mrzí.

Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1727) - 165.146 (?), 27.4.2022 10:45

Zdarec.Včera jsem narouboval za kůru odrůdy Splendour a Rubinette rosso.Po zkrácení dvou vybraných vřeten asi o třetinu jsem přirouboval další odrůdu.Tím jsem letos s roubováním hotov.Teď je to na přírodě.

host - 81.144 (?), 27.4.2022 14:01
Já letos dělal jabloně kopulací a forkerem, třešně za kůru a ještě se chystám udělat z jedné trnky durancii, také za kůru. Mám ale nabouraná záda tak musí všechno počkat. Doufám, že počkají i případné mrazy, nerad bych přišel o těch pár meruněk, které jsem zachránil, kdybych nebyl stavu zatopit... At se vám to dobře ujme. Já doufám, že budu mít příští rok aspon dalších 50 podnoží MM 106 a A2 z již z vlastní produkce. Podhůří Chřibů.

Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1727) - 165.146 (?), 27.4.2022 16:14

Zdravím do Chřibů.Pytlíkuju to jak se dá.Zahrada přeplněná a proto ta divoká řešení pokud se mě poštěstí nějaké neobvyklé rouby sehnat, musím improvizovat.Ještě mám v hledáčku 3 odrůdy a nechám stromky v klidu.Nechci ze všeho dělat mix.Máte velké plány a tak ať se Vám to ujímá a roste.

Zahradě a pokusnictví zdar - Mičurin II (470 m)

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1970) - 168.103 (?), 17.5.2022 9:32

taky už nemám na zahradě kam sázet stromky, už teď asi 80 ks, vesměs starší odrůdy, takže nezbývá, než střelit nové rouby do korunky nebo rovnou naroubovat na podnož. Walter

Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1727) - 165.146 (?), 18.5.2022 15:20

Koncem dubna jsem rouboval za kůru odrůdy Splendour a Rubinette rosso.K mé potěše rouby jeví znaky ujmutí.

Splendour
Splendour
Rubinette rosso
Rubinette rosso

Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1727) - 208.9 (?), 25.5.2022 9:20

V návaznosti na příspěvek z 26.3.2022 je stav roubů následující.Všechny rouby co jsem letos rouboval se ujmuly mimo posledního roubu na Buzrlově stomku.Je na jižní straně stromu a zatím zelené špičky na roubu nevyrazily.

V příloze ujmutí roubu na letorostu původní odrůdy na severní straně stromu 1÷3.

1
1
2
2
3
3

host - 208.9 (?), 25.5.2022 15:08

Zdravím, rouboval jsem letos jabloně a u jednoho roubu roub normálně narašil, už měl i menší listy a najednou postupně uschly... po poměrně dlouhé době, podnož normálně raší a je olistěná. Stává se vám to také? Měl jsem za to, že roub se buď ujme nebo ne, ale když ano, je už vyhráno. Dost mně to mrzí, byla to odrůda, kterou jsem dlouho sháněl a těšil se na nový stromek.

host - 208.9 (?), 25.5.2022 16:13

V takovém případě-když pozorujeme stagnaci, počátek vadnutí někdy pomůže uvolnění úvazku-třeba by to i teď-ve Vašem případě pomohlo a roub by se ještě opět zazelenal. SPCH

host - 208.9 (?), 25.5.2022 16:19

Děkuji za radu, hned jdu uvolnit a uvidím...

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Výsadba švestek na zahradě - tajemství úspěšného začátku22.12.2024
Výsadba švestek na zahradě - tajemství úspěšného začátku21.12.2024
Výsadba švestek na zahradě - tajemství úspěšného začátku20.12.2024
Kouří do místnosti18.12.2024
Mafl z Lídlu nejde mi sundat pilový kotouč17.12.2024
Zapojení motorů na 230 V9.12.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz