Mňa skôr u plodov G.S. pána Miroslava zaujala netypická farba šupky. Keby nebolo veľkých lenticel, neuveril by som, že na jeho snímkach ide o nádherne zelené jablko Granny Smith. Podobne farebné G.S. mal aj p.Mirek v Břeclavi.
Pre p.Miloše: Asi som sa nešikovne vyjadril. Je pravda, že sever od Brna je chladnejší ako kraj južne od moravskej metropole, ale Juhomoravský kraj so svojími úvalmi sa zvyčajne považuje za teplý- teda vhodný pre pestovanie teplomilného ovocia.
Pokiaľ ide o dôchodcu p.Rašku, Vaša nedôvera logicky vyplýva z toho, že ste ho nepoznal. Nemal dôvod klamať. Švajčiarské pomarančové, Čistecké lahôdkové ani James Grieve nemohli byť v júli 1979 utržené zo stromu, ULO v 70. rokoch neboli, tudíž jablká pochádzali z úrody 1978. Chcel som tým iba - na základe vlastnej degustácie- naznačiť, že uskladňovacie podmienky vedia aj s krátkodobo skladovateľnou odrodou urobiť zázraky. Vďaka kamennej studenej pivnici v Jizerských horách boli jablká stále svieže a chutné. Ani letné jablko nemusí byť zákonite mesiac po sklizni nekonzumovateľné. Dnes sú dokonca vyšľachtené letné sorty (napr. švajčiarská novinka Zari), ktoré vydržia v chuťovej kondícii- pri štandardných skladovateľských podmienlach- v pohode až do Vianoc.
Viac by nám o nich napísali tí, ktorí sa o novodobé šľachtenie zaujímajú viac.
PS: V neďalekom Sobotišti kamarát vybudoval kamennú pivnicu zasypanú obrovskou vrstvou ílovitej pôdy. Skladovateľnosť jeho jabľk sa nedá s mojou porovnať. Kvalitná pivnica je holt kvalitná pivnica. Je to téma na ďalšiu diskúsiu.