Problém pri skladovaní Granny Smith
|
|
 |
 |
Paľo. - Diamantový Zahrádkář (1739) - 101.134 (?) 23.3.2014 15:54
Mňa skôr u plodov G.S. pána Miroslava zaujala netypická farba šupky. Keby nebolo veľkých lenticel, neuveril by som, že na jeho snímkach ide o nádherne zelené jablko Granny Smith. Podobne farebné G.S. mal aj p.Mirek v Břeclavi.
Pre p.Miloše: Asi som sa nešikovne vyjadril. Je pravda, že sever od Brna je chladnejší ako kraj južne od moravskej metropole, ale Juhomoravský kraj so svojími úvalmi sa zvyčajne považuje za teplý- teda vhodný pre pestovanie teplomilného ovocia.
Pokiaľ ide o dôchodcu p.Rašku, Vaša nedôvera logicky vyplýva z toho, že ste ho nepoznal. Nemal dôvod klamať. Švajčiarské pomarančové, Čistecké lahôdkové ani James Grieve nemohli byť v júli 1979 utržené zo stromu, ULO v 70. rokoch neboli, tudíž jablká pochádzali z úrody 1978. Chcel som tým iba - na základe vlastnej degustácie- naznačiť, že uskladňovacie podmienky vedia aj s krátkodobo skladovateľnou odrodou urobiť zázraky. Vďaka kamennej studenej pivnici v Jizerských horách boli jablká stále svieže a chutné. Ani letné jablko nemusí byť zákonite mesiac po sklizni nekonzumovateľné. Dnes sú dokonca vyšľachtené letné sorty (napr. švajčiarská novinka Zari), ktoré vydržia v chuťovej kondícii- pri štandardných skladovateľských podmienlach- v pohode až do Vianoc. Viac by nám o nich napísali tí, ktorí sa o novodobé šľachtenie zaujímajú viac.
PS: V neďalekom Sobotišti kamarát vybudoval kamennú pivnicu zasypanú obrovskou vrstvou ílovitej pôdy. Skladovateľnosť jeho jabľk sa nedá s mojou porovnať. Kvalitná pivnica je holt kvalitná pivnica. Je to téma na ďalšiu diskúsiu.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
Paľo. - Diamantový Zahrádkář (1739) - 101.134 (?), 23.3.2014 15:54
Mňa skôr u plodov G.S. pána Miroslava zaujala netypická farba šupky. Keby nebolo veľkých lenticel, neuveril by som, že na jeho snímkach ide o nádherne zelené jablko Granny Smith. Podobne farebné G.S. mal aj p.Mirek v Břeclavi.
Pre p.Miloše: Asi som sa nešikovne vyjadril. Je pravda, že sever od Brna je chladnejší ako kraj južne od moravskej metropole, ale Juhomoravský kraj so svojími úvalmi sa zvyčajne považuje za teplý- teda vhodný pre pestovanie teplomilného ovocia.
Pokiaľ ide o dôchodcu p.Rašku, Vaša nedôvera logicky vyplýva z toho, že ste ho nepoznal. Nemal dôvod klamať. Švajčiarské pomarančové, Čistecké lahôdkové ani James Grieve nemohli byť v júli 1979 utržené zo stromu, ULO v 70. rokoch neboli, tudíž jablká pochádzali z úrody 1978. Chcel som tým iba - na základe vlastnej degustácie- naznačiť, že uskladňovacie podmienky vedia aj s krátkodobo skladovateľnou odrodou urobiť zázraky. Vďaka kamennej studenej pivnici v Jizerských horách boli jablká stále svieže a chutné. Ani letné jablko nemusí byť zákonite mesiac po sklizni nekonzumovateľné. Dnes sú dokonca vyšľachtené letné sorty (napr. švajčiarská novinka Zari), ktoré vydržia v chuťovej kondícii- pri štandardných skladovateľských podmienlach- v pohode až do Vianoc. Viac by nám o nich napísali tí, ktorí sa o novodobé šľachtenie zaujímajú viac.
PS: V neďalekom Sobotišti kamarát vybudoval kamennú pivnicu zasypanú obrovskou vrstvou ílovitej pôdy. Skladovateľnosť jeho jabľk sa nedá s mojou porovnať. Kvalitná pivnica je holt kvalitná pivnica. Je to téma na ďalšiu diskúsiu.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 81.42 (?), 23.3.2014 18:24
Pán Palo!
Už před skoro 50 lety jsem obdivoval sklep v pískovci, na kterém byla vrstva zeminy asi jeden a půl metru a jablka mu vydržela skoro do další sklizně. Já sice nemám sklep v pískovci, ale chladírnu s teplotou do 2° C a vlhkostí kolem 85-90%. takže není problém s uchováním a nepotřebuji ULO.
Wendy
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář (1862) - 82.212 (?), 23.3.2014 12:08
Pane Miroslave,
takovouto spálou slupky u mě ve sklepě trpěla svého času Zuzana, v jednom roce to bylo i u některých plodů Melrose, u něho jsou ty fleky pak tmavě hnědé.
Pan Blažek z VŠÚO v Holovousích to udává jako následek dlouhého skladování při vyšší teplotě, kdy dojde k předčasné konzumní zralosti.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10414) - 70.240 (?), 23.3.2014 20:13
Topaz je v tuto dobu u mě dávno za zenitem.Vadnutí slupky a mazlavá dužnina, tak akorát na buchty.
Kdybych se zachoval stejně jako máte ve zvyku Vy, tak bych zvolal "Na Topaz mi laskavě nesahejte"! Já jen konstatuji, že máte asi rozdílné klima ve sklepě, než mám já. Topazy, které jsem vyndal do nevytápěné chodby u vchodu se sice začaly poměrně rychle kazit, ale ty ve sklepě jsou stále chruplavé, šťavnaté a nekazí se.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Mi_Nitra - (31) - 74.141 (?), 24.3.2014 16:23
Ďakujem všetkým za rady, doteraz som o takejto chorobe vôbec nepočul. S tým striedaním sucha a vlahy by to mohlo byť zaujímavé. Doteraz som totiž závlahu nechával na prírodu, len posledné 2 roky som začal polievať cca 3-4x v časoch najväčšieho sucha. Predtým som polieval iba mladé stromky. Samozrejme do vody som prihodil aj hnojivo aj keď nie veľa (Kristalon-plod a kvet). Možno je to iba náhoda že sa to časovo zhoduje s tou chorobou. A čo sa týka skladovania nemám ideálne podmienky na skladovanie a táto zima bola asi jedna z najteplejších aké si pamätám. Úplne prvá zima keď som ani raz nemusel odpratávať sneh.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 81.42 (?), 24.3.2014 18:26
Pan Petr z Pardubic
Jáse Vám divím, že se rozčilujete, je pondělí večer a ČHMÚ nám hrozí ranními mrazy až -5°. Já momentálně přemýšlím, zdali zapálit mokré balíky slámy (možná celý stoh), nebo objednat helikoptéru na promísení vrstev vzduchu nad sadem. Hezký večer.
Wendy
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|