Je to tak, jak píše zdroj, který, Ivane, uvádíš. Štěpovaný strom je frustrovaný a trpí neklidem v duši, jelikož roste na cizích kořenech.Akorát mi není jasné to ustálení genů opakovaným množením semeny, když jabloň je cizosprašná...
Pane, neskusal,ani nebudem... skusenosti ako pan miloš, ivan ci kamil asi nemam, literatury som precital dost, ale ta sama o sebe nestaci, mam tu vyhodu, ze si necham poradit ludmi co maju skusenosti... za 1.nezijem tu 3 zivoty ale len jeden a za 2.zahrada je limitovana nemam priestor na nezmyselny pokus, vam sa cudujem ze obhajujete take nezmysly... viktor
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář (4384) - 234.41 (?),31.10.2017 17:06
Diskusia sa už rozbehla, nemám pocit že najšťastnejším smerom... Nebránim sa neortodoxným postupom, v snahe si niečo naštudovať som narazil aj na tieto informácie - viď foto. Bez akéhokoľvek môjho komentára (aj keď názor mám...). Len ako podnet do diskusie, aj keď obe strany barikády asi neustúpia ani o piaď. IH (P.S.: Ešte na záver: na svojej záhrade si každý môže robiť čo chce. Je potom vecou férovosti pravdivo informovať o výsledkoch.)
Je to tak, jak píše zdroj, který, Ivane, uvádíš. Štěpovaný strom je frustrovaný a trpí neklidem v duši, jelikož roste na cizích kořenech.Akorát mi není jasné to ustálení genů opakovaným množením semeny, když jabloň je cizosprašná...
Pozorně jsem přečetl příspěvek a stále nechápu onu přidanou hodnotu zpravokořenění pro pěstitele. Spíš mi to připadá jako nějaká filozofická teze, k jejímuž pochopení nejsem dostatečně duchovně probuzen. Některé pasáže jako např.: "Stromy prekvapili bujným rastom, takže za 3 roky z nich boli polokmene a za 4 roky vysokokmene" úplně postrádají logiku. Předpokládám, že akraktivnost květů pro včely je stejná na pravokořenných stromech i na těch štěpovaných (možná ne, vlivem podnoží bude kvetení bohatší), stejnětak dětská radost při výsadbě by mohla být podobná. Knihu Zakořeňování a štěpování ovocných rostlin (Oplt, Černý, ČSAV, 1958) jsem dnes v noci po dvaceti letech znovu přelouskal. Pasáže o podnožích a zakořeňování řízků révy mají stálou platnost. Mičurinův příborek pro zakořeňování ovocných dřevin sestavovat nebudu.