Pomoc - zničený kmínek

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 67.66 (?)
24.4.2012 20:57

Pane Martine, třebaže já sám patřím k těm, co radí stromek zachraňovat, přijde mi reakce pana Ronyho a PP zcela logická a adekvátní. Vaše první věta totiž zněla:
Chtěl bych Vás zde poprosit o radu, jak naložit s touto chuderkou na fotografiích
Tedy rada odstranit stromek je jednou z racionálních odpovědí na Vaši prosbu. V zadání nečtu nic o tom, že Vám šlo výhradně o záchranu stromku.
   Jinak, jak už jsem uvedl, s Vaším záměrem, pokusit se stromek zachránit, souhlasím.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 67.66 (?), 24.4.2012 20:57

Pane Martine, třebaže já sám patřím k těm, co radí stromek zachraňovat, přijde mi reakce pana Ronyho a PP zcela logická a adekvátní. Vaše první věta totiž zněla:
Chtěl bych Vás zde poprosit o radu, jak naložit s touto chuderkou na fotografiích
Tedy rada odstranit stromek je jednou z racionálních odpovědí na Vaši prosbu. V zadání nečtu nic o tom, že Vám šlo výhradně o záchranu stromku.
   Jinak, jak už jsem uvedl, s Vaším záměrem, pokusit se stromek zachránit, souhlasím.

host - 58.114 (?), 24.4.2012 16:37

Pane Martine, o jakou odrůdu jabloně jde?

valecekm - (15) - 155.190 (?), 24.4.2012 18:43

No tak to se omlouvám, ale to Vám bohužel neřeknu, protože ani možná podle plodů bych neotipoval správně, možná jen u těch nejznámějších co jsem znal ještě jako dítě a to na zahradě byly ještě krásně rodící jabloně. Jo byly by možná i teď, kdyby se o zahradu někdo staral. Bohužel jsem asi přišel pozdě a nezbýva než zatím jen napravovat.

Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 86.111 (?), 24.4.2012 18:29

Já bych se stromkem nedělal nic, se pěkně zelená, korunka vypadá zdravě. A tu ránu si stromek zatáhne i sám, možná za pět let až kmínek zesílí tak si už ani nevzpomenete, že tam něco takového bylo.

Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.212 (?), 24.4.2012 21:19

Kolem kmínků vidím trávu (možná dokonce pýr) a hodně pampelišek. Vytrvalé plevele jako např. pýr a pampeliška jsou pro takto mladé a živořící stromky doslova zhouba. Možná jsem tam zahlédl i bršlici kozí nohu. Ty stromky se těžko dostanou do kondice, pokud mají takové konkurenty.

host - 16.67 (?), 24.4.2012 21:53

Ačkoliv jsem laik, dovoluji si soudit, že se nejedná o mechanické poškození, ale o rakovinu. Je to neléčitelná houbová choroba, kterou nelze léčit, jejíž příčinou může být poškození drátem. Takto soudím dle toho, že část je suchá a zčernalá a okolí se jí snaží zavalit. Strom bych vykopal a spálil. Pokud ho takto necháte bude několik let živořit a pak odumře.

Jiří

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 24.4.2012 22:14

Jiří, s tou rakovinou,  jejími příčinami a nevyléčitelností je to u jabloní trochu složitější. Přiznám, že v našem kraji i v mé zahradě se stěží najde strom, který by příznaky této chorby neměl vůbec. Přesto mnohé z těchto stromů celá destiletí plodí spousty kvalitního ovoce. Některé stromky to neustojí, choroba zvítězí. Ale nelze tvrdit, že postižený strom musí být automaticky odsouzen k záhubě. Osvědčilo se mi zkusit vylepšit stromům kondici - půdu provzdušnit, pohnojit, odplevelit. Nepřehánět zalévání, chorobě se u nás daří víc tam, kde je vlhčeji.

Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1714) - 73.141 (?), 25.4.2012 8:54

Dobré ráno, pane Martine, dívám se na snímky a vychází mi jediná věc.Došlo k dvojímu roubování to je zjevné.Poškozená část je vlastně podnož.Podnož z kořenovou částí, na ní naroubována vložka k omezení růstu(podnožová) a až na ni je naroubována ušlechtilá odrůda která vypadá zcela zdravě.Toto popraskání kůry bývá často vidět ve srůstu roubování a někde jsem dokonce četl, že je to známka dobré afinity podnož - odrůda.Ve Vašem případě je to trochu extrémní ale rozhodně nevykopávat domnívám se, strom je v pořádku.Pane Martine a teď ruku na srdce, mám ten dojem vzhledem k rozsahu poškození, nepřispěl jste i Vy a to vyžínáním trávy kolem kmínku a poškozením strunou od vyžínače! Proto je důležité udržovat kolem kmínku pezplevelnou mísu. - Mičurin II

Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 227.40 (?), 25.4.2012 15:45

Dobrý deň pane Martine! Zachytil som vzrušujúcu diskúsiu o Vašej jabloňke až dnes a dovolím si tiež prispieť názorom. Ak som dobre pochopil, ide Vám o záchranu odrody a nie koreňa, na ktorej je chutná sorta naštepená? Môžete chorú vložku na koreni očistiť, ošetriť meďnatým prípravkom a príp. balzámom s obsahom biostimulátorov, vytvoriť okolo kmienka misu čierneho úhoru či dobre vyhnojiť, aj tak si myslím, že prognóza existencie chorej jabloňky je neistá. V prípade, že máte niekde vhodný jabloňový podpník, prenieste v júli na nej zopár očiek z korunky odchádzajúcej jabloňky. Ak sa očká neujmú, nastrihajte cez zimu vrúble a na jar vrúbľujte. Dajú sa tento účel kúpiť a vysadiť aj samostatné typové podpníky.

K názoru p.PP: Možno má ešte dobrý chrup, ale konzumáciu bifteku z kravy mu nezávidím. Na tento účel je vhodné mäso z mladých býkov, v ideálnom prípade kastrovaných. Dnes sa však stretneme častejšie s tými dvojnohými. Neviem ako v bydlisku p.PP, ale u nás sa mäso brakovaných kráv využíva rozumnejšie ako do kafilérky, napr. na výrobu mäsových výrobkov a konzierv.

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6578) - 14.199 (?), 26.4.2012 6:52

Jen drobné upřesnění po pana P. Poslat slepici do nudlí u nás v Čechách představuje tzv. básnický oblouk, naznačující, že dotyčná bude snědena. To jsem měl na mysli i u krávy. Nejde o konkrétní způsob potravinářského zpracování. Škoda, že vy, kterému jsou básně tak vlastní, jste to nepochopil. S třetí větou v druhém odstavci vašeho postu ovšem souhlasím naprosto bezvýhradně.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Sádrokarton Norgips - zkušenosti?17.11.2024
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz