Padlí, strupovitost, svilušky, mery, mšice, obaleči... v jádrovinách 2022
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 25.216 (?), 1.8.2022 17:21
Na jednom docela známém slovesko-českém eshopu jsem narazil na přípravek Benevia obsahující cyantraniliprol, Coragen, který používám proti obaleči, obsahuje chlorantraniliprol. Jsou to látky chemicky velmi podobné a mají i stejné spektrum účinku a velmi krátké ochranné lhůty. Stejnou účinnou látku jako Benevia obsahuje přípravek Exirel, ve stejné koncentraci. Benevia je registrována spíš do brambor a zeleniny, Exirel do ovoce. Musím zjistit, zda se Benevia nedá použít i do ovoce. Jestli to je jen registrací nebo se oba přípravky zásadně liší pomocnými látkami. Pokud se dá použít, tak proti obalečům bychom získali zajímavý a dostupný přípravek! A také proti mandelince bramborové, molicím na brukvovité zelenině a proti některým novým invazivním škůdcům, atd., jak praví příbalová informace. Nízká toxicita pro necílové organismy (včely, draví roztoči, lidé a jiná zvěř). Zatím bez rezistence.
No, tak píšu román a nepřihlásil jsem se... KUKY
|
|
|
|
|
|
|
|
|
KUKY - Diamantový Zahrádkář (4549) - 25.216 (?), 9.8.2022 18:11
Benevia 50 ml stojí 368,- Kč v eshopu. Na mandelinku bramborovou se dává 1 ml/10 l. Ostatní použití, tj. zelenina, ovoce 1,5 - 2 ml/10 l. Přípravky totožné jsou tedy Benevia a Exirel. Liší se jen pomocnými látkami. Benevia nemá rgistraci do jabloní proti obalečům. Naopak Exirel je v některých zemích šmahem povolen do mnoha plodin, včetně spektra Benevie. Tam pak Benevia není vůbec registrována. Benevia je někde registrována i proti obalečům na révě. Pátral jsem v USA, Chile, Argentině, JAR, Austrálii, N. Zélandu.... Z toho plyne, že Benevia se dá u nás použít univerzálně, byť je to mimo doporučení v ČR. Pro 2 ml na 10 vody nemají pomocné látky zásadní význam. Benevia a nedostupný pro malospotřebitel Exirel výborně působí na mandelinku bramborovou, obaleče jablečného a švestkového. Mšice a molice na zelenině. Podobná látka v přípravku Coragen na mšice a molice moc nepůsobí! Ve světě bývají Benevia a Exirel povolené 1-2x za rok. U nás jen 1x za rok. Z důvodu vzniku rezistence. Takže "zprůměrováno" pro mandelinku, obaleče, molice max 2x za rok.
|
|
|
|
|
|
|
host - 81.144 (?), 9.8.2022 21:42
Já už nyní budu stříkat a už jsem jabloně stříkal pouze vápníkem na list, kvůli hořské pihovitosti jako prevenci.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 92.38 (?), 10.8.2022 11:32
A proti skládkovým chorobám ne?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 81.144 (?), 10.8.2022 19:06
Já ho používám také, ale když byla velká horka, rajčata při předepsaném dávkování ve skleníku na druhý den po noční aplikaci rolovala listy. Nyní se ochladilo a stříkl jsem jabloně doporučenou koncentrací a všechno je OK.
|
|
|
|
|
|
|
host - 81.144 (?), 10.8.2022 19:14
A to jsem do toho skleníku vlastně dával o čtvrtinu slabší koncentraci...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|