Padlí, strupovitost, svilušky, mery, mšice, obaleči... v jádrovinách 2022

host - 81.144 (?) 
17.8.2022 17:05
S výskytem obaleče u nás v Chřibech souhlasím, Idared a Rubín už jsou i některá jablka navrtaná. Spintoru už jsem měl jen trochu, tak se mi ani nepodařilo všechny stromy stříknout, protože byl potřeba na mandelinku. Naštěstí už máme všechny brambory od začátku týdne vyorané, moc pěkná úroda. Kupovat už jiný nebudu prdím na to, všechno červavé nebude a přebytky stejně krmíme prasátku.

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4549) - 25.216 (?), 17.8.2022 17:09

Letos to je s obaleči teda divočina! Stříkal jsem proti obaleči jablečnému někdy na přelomu prázdnin. Nezapsal jsem si to to kalendáře, protože to mělo být letos naposledy. Lapák jsem nelikvidoval, během posledního týdne se v něm laplo 36 samečků. Přitom kritická hodnota, která vyžaduje postřik, je (nevím přesně) několik málo chycených samečků za den! Takže postřik bude. Chystám se stříkat vápníkem, tak přidám Coragen. Nic jiného (třeba Mospilan) nemám, Decis, tj. = Sanium Ultra, hubí, i co nemá a nefunguje za vysokých teplot. Ten mám, ale proto ho nepoužiju. Obaleče švestkového jsem vzdal, stříkal jsem podobně, jako vloni. Slivoně mám jen k jídlu, a to stačí.

host - 81.144 (?), 17.8.2022 20:39

Mám koupený nový Kalcolit a už má stejnou etiketu s ředěním v jednotkách dcl jako je zde vyfocená.

host - 27.138 (?), 17.8.2022 22:59

Jaká je vlastně trvanlivost kontaktního postřiku? Pokud např. za 2 dny po jeho aplikaci zaprší, tak se smyje?

host - 81.144 (?), 18.8.2022 12:53
Záleží na druhu postřiku a zda bylo použité smáčedlo. Některé houbové choroby se stříkají před příchodem předpovídaných deštů, aby nedošlo k vyklíčení spor. Pokud je prostředek pouze kontaktní, účinnost a ani trvanlivost není tak velká, jako kdy se dokáže šířit do celé rostliny. U některých přípravků se ale uvádí, že se do slupky nasáknout dokážou, i když jinak nejsou systémové. Po velkých deštích tedy je nutno učinnost obnovit opětovnou aplikací. Například Karathane má OL 21 dní, ale doporučuje se provádět postřiky v intervalech po 10 dnech, at prší a nebo ne, pokud je tlak choroby.

host - 1.124 (?), 18.8.2022 13:42

Diky za reakci. Myslel jsem Spintor, tzn insekticid.

host - 81.144 (?), 18.8.2022 13:53
Na příbalovém letáku si přečtěte v upřesnění použití odstupy pro opětovnou aplikaci u jednotlivých plodin. Jinak má osobní zkušenost, po postřiku Spintorem do brambor na mandelinku do jednoho dne silně zapršelo, ale od mandelinek byl na týden pokoj. Píše se, že neučinkuje na mšice, ale já jsem ho zkoušel na takovou tu černo mšici u mrkve a chcípla. Ta nevím...

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4549) - 25.216 (?), 18.8.2022 17:50

Tak mám postříkáno. Coragen + Kalcolit. Kalcolitu jsem dal 200 ml na 10 l. Může se dát i dvojnásobek, ale za horka bych neriskoval popálení listů.

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4549) - 25.216 (?), 3.9.2022 11:30

Objevil jsem zajímavou novinku, přípravek Belanty. Padlí, strupovitost, moniliová spála a hniloba. Je to triazol, náhrada za končící a omezující se triazoly. Např.  Horizon, Talent, Topas. Povolen je zatím do roku 2030, cena mírnáwink.

host - 167.21 (?), 8.9.2022 10:23

Letos koncem srpna hodně pršelo a roztrhl se pytel s moniliovou hnilobou. Ze 3 stromků - zákrsků - denně minimálně jeden kbelík shnilotiny. Člověk celý strom prohlédne a obere a druhý den jsou tam zase nahnilé plody. Pomáhá tomu i obaleč, letos se mi ho zdá hodně. Ošetřoval jsem Spintorem 2x podle hlásiče a nestačilo to.Zajímaly by mě zkušenosti ostatních pěstitelů. Moje lokalita je severní okraj Prahy.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz