Padlí, strupovitost, svilušky, mery, mšice, obaleči... v jádrovinách 2022
|
|
|
|
KUKY - Diamantový Zahrádkář (4549) - 25.216 (?) 27.5.2023 21:28
V HK na dnešek jen 3, a je tam teď večer zima, 14°C. Takže do rána asi moc úlovků nebude. A kladou od 17°C výš. Bezy černé začínají rozkvétat, v době vrcholu kvetení (pro HK cca za týden?) je vhodné provézt postřik larvicedem (třeba Mospilan). Opakuju se, ale je to dobrá pomůcka, pokud nemáte signalizaci. Vzpomínám si, že jsme jezdili na prázdniny do Orlických hor, a tam bezy kvetly až začátkem července, cca 650 mnm. Babička nám z květů smažila kosmatice. Bez černý tam ale moc nerostl, spíš bez červený, ten mnoho lidí ani nezná. Ale objevili jsme krásný kvetoucí keř bezu černého na hřbitově.... Jako dětem, nám to vůbec nepřišlo...
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mičurin II - Diamantový Zahrádkář (1710) - 165.146 (?), 10.9.2022 9:38
Moniliová hniloba je problém všude.Různými opatřeními ji lze srazit na únosnou mez.Shodou okolností vyšel v zářiovém Zahrádkáři velmi kvalitní článek o tomto problému.Snad nebude na škodu to zde zveřejnit.
Zahradě zdar - Mičurin II (470 m)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
KUKY - Diamantový Zahrádkář (4549) - 25.216 (?), 24.5.2023 0:09
No, já si naši nevelkou zahradu hýčkám od 80. let. Vysokokmeny, zákrsky, keře rybízu. Pod tím všem byla zelenina, brambory, tráva pro slepice a králíky. Takže kloudného nakonec nebylo nic, protože chemická ochrana nešla dělat. Pod stromy byla zelenina a krmivo pro havěť. A také chemie nebyla v módě, byl jsem za chemického exota. Na malé ploše toho extenzivně (bez chemie, např.) moc nevypěstujete. Takže jsem kácel a kácel, a také sázel a sázel. Oddělil jsem zeleninovou a ovocnou zahradu. Zelenina má slunce, ovocné stromy zase chemii. Slepice a králíky jsem zrušil. Králíky nejím a extra vejcožrout taky nejsem. Štvalo mě, že se furt s rodiči a babičkou plahočíme po zahradě a efekt skoro žádný. Za socíku chemie moc nebylo, ve srovnání s dneškem. Ale domácí produkce pro zahrádkáře je teď ze tří čtvrtin zbytečná a zastaralá. Takže koukám po zahraničních eshopech. Neuznávám ekopostřiky, které jsou drahé a nefunkční. Mýdlo a trychtýře.... Ale velmi ctím integrovanou ochranu rostlin (rozumné použití všech prostředků, včetně chemie)! To ale také znamená, že začnu s chemickou ochranou včas, preventivně. Ale pak také chemickou ochranu brzy ukončím (fungicidy během června pro jabloně). Do sklizně v září a říjnu uplyne mnoho času (pro event. rezidua). Komu by se ale chtělo třeba už koncem března začít stříkat, co deset dnů, do června? Až na výjimky nikomu. A o tom to je! A nevěřte rezistentům.
|
|
|
|
|
|
|
host - 81.144 (?), 24.5.2023 5:51
Chtělo by to větší výber akaricidů na prostřídání aby nevznikla rezistence, ale s tím se potýkají i profesionálové.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 220.146 (?), 25.5.2023 19:54
V Č.B. jsme oproti H.K.pozadu. Zatím jen v úterý 3 úlovky. Milan
|
|
|
|
|
|
|
KUKY - Diamantový Zahrádkář (4549) - 25.216 (?), 27.5.2023 21:28
V HK na dnešek jen 3, a je tam teď večer zima, 14°C. Takže do rána asi moc úlovků nebude. A kladou od 17°C výš. Bezy černé začínají rozkvétat, v době vrcholu kvetení (pro HK cca za týden?) je vhodné provézt postřik larvicedem (třeba Mospilan). Opakuju se, ale je to dobrá pomůcka, pokud nemáte signalizaci. Vzpomínám si, že jsme jezdili na prázdniny do Orlických hor, a tam bezy kvetly až začátkem července, cca 650 mnm. Babička nám z květů smažila kosmatice. Bez černý tam ale moc nerostl, spíš bez červený, ten mnoho lidí ani nezná. Ale objevili jsme krásný kvetoucí keř bezu černého na hřbitově.... Jako dětem, nám to vůbec nepřišlo...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
KUKY - Diamantový Zahrádkář (4549) - 25.216 (?), 5.6.2023 0:33
Dnes před půlnocí jsem se byl podívat na lapák a chytili se jen 3 samečci. Obaleč jablečný nalétává hlavně za soumraku, po půlnoci už ne. Na to, že lítám o půlnoci po zahradě s baterkou si už okolí zvyklo. Lze tedy předpokládat, že vrchol letu už byl. Má pršet skoro celý týden, takže ráno si přivstanu a udělám postřik proti obaleči a houbovým chorobám. Pršet má v HK až po poledni. Použiju Benevia + Bellis. Benevia má stejnou úl. jako Exirel. Exirel je spíš do ovoce, Benevia spíš do zeleniny. Ale v principu to je jedno. Liší se v pomocných látkách. Benevia má vyšší smáčivost (protože např. košťálová zelenina má nesmáčivou voskovou vrstvičku). Přepočítal jsem dávkování: Běžné dávkování Benevia je 6 ml na 10 l vody. Proti mandelince bramborové stačí 1,5 ml na 10 l vody. Postřikuje se tak, aby postřik pokryl listy, ale ještě nezačal stékat. Uvádím tu mandelinku bramborovou schválně. Benevia, Exirel a podobný Coragen jsou přípravky, které proti mandelince bramborové fungují zatím výborně! Jediná Benevia se dá v malém balení koupit v eshopu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|