Padlí, strupovitost, svilušky, mery, mšice, obaleči... v jádrovinách 2022

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4549) - 25.216 (?)
24.5.2023 0:09

No, já si naši nevelkou zahradu hýčkám od 80. let. Vysokokmeny, zákrsky, keře rybízu. Pod tím všem byla zelenina, brambory, tráva pro slepice a králíky. Takže kloudného nakonec nebylo nic, protože chemická ochrana nešla dělat. Pod stromy byla zelenina a krmivo pro havěť. A také chemie nebyla v módě, byl jsem za chemického exota. Na malé ploše toho extenzivně (bez chemie, např.) moc nevypěstujete. Takže jsem kácel a kácel, a také sázel a sázel. Oddělil jsem zeleninovou a ovocnou zahradu. Zelenina má slunce, ovocné stromy zase chemii. Slepice a králíky jsem zrušil. Králíky nejím a extra vejcožrout taky nejsem. Štvalo mě, že se furt s rodiči a babičkou plahočíme po zahradě a efekt skoro žádný. Za socíku chemie moc nebylo, ve srovnání s dneškem. Ale domácí produkce pro zahrádkáře je teď ze tří čtvrtin zbytečná a zastaralá. Takže koukám po zahraničních eshopech. Neuznávám ekopostřiky, které jsou drahé a nefunkční. Mýdlo a trychtýře.... Ale velmi ctím integrovanou ochranu rostlin (rozumné použití všech prostředků, včetně chemie)! To ale také znamená, že začnu s chemickou ochranou včas, preventivně. Ale pak také chemickou ochranu brzy ukončím (fungicidy během června pro jabloně). Do sklizně v září a říjnu uplyne mnoho času (pro event. rezidua). Komu by se ale chtělo třeba už koncem března začít stříkat, co deset dnů, do června? Až na výjimky nikomu. A o tom to je! A nevěřte rezistentům.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1710) - 165.146 (?), 10.9.2022 9:38

Moniliová hniloba je problém všude.Různými opatřeními ji lze srazit na únosnou mez.Shodou okolností vyšel v zářiovém Zahrádkáři velmi kvalitní článek o tomto problému.Snad nebude na škodu to zde zveřejnit.

Zahradě zdar - Mičurin II (470 m)

Biegler - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (210) - 81.144 (?), 23.5.2023 21:15
Pane KUKY, doufám, že jestli se někdy dopracuju k nějaké větší předpokládané úrodě jablek, budete zde pořád psát a v případě nouze si k vám zajedu koupit nějaký přípravek. ;-) Jednou se daří, pak zase ne, to zná každý. Mně se letos naštěstí podařilo naplánovat násadu na ovocných stromech, že úroda bude, ale nebude to žádné drama a to jsem rád. Jen jablek bude minimum, staré stromy po lonské úrody prostě nějak moc nezakvetly. Já nasadil na kmínky malých jabloní trychtýře z folie proti mravencům a provedl jsem postřik zatím mýdlovou vodou a mšice slezla. Chystám na zítřek nebo pozítřek už ale Mospilan.

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4549) - 25.216 (?), 24.5.2023 0:09

No, já si naši nevelkou zahradu hýčkám od 80. let. Vysokokmeny, zákrsky, keře rybízu. Pod tím všem byla zelenina, brambory, tráva pro slepice a králíky. Takže kloudného nakonec nebylo nic, protože chemická ochrana nešla dělat. Pod stromy byla zelenina a krmivo pro havěť. A také chemie nebyla v módě, byl jsem za chemického exota. Na malé ploše toho extenzivně (bez chemie, např.) moc nevypěstujete. Takže jsem kácel a kácel, a také sázel a sázel. Oddělil jsem zeleninovou a ovocnou zahradu. Zelenina má slunce, ovocné stromy zase chemii. Slepice a králíky jsem zrušil. Králíky nejím a extra vejcožrout taky nejsem. Štvalo mě, že se furt s rodiči a babičkou plahočíme po zahradě a efekt skoro žádný. Za socíku chemie moc nebylo, ve srovnání s dneškem. Ale domácí produkce pro zahrádkáře je teď ze tří čtvrtin zbytečná a zastaralá. Takže koukám po zahraničních eshopech. Neuznávám ekopostřiky, které jsou drahé a nefunkční. Mýdlo a trychtýře.... Ale velmi ctím integrovanou ochranu rostlin (rozumné použití všech prostředků, včetně chemie)! To ale také znamená, že začnu s chemickou ochranou včas, preventivně. Ale pak také chemickou ochranu brzy ukončím (fungicidy během června pro jabloně). Do sklizně v září a říjnu uplyne mnoho času (pro event. rezidua). Komu by se ale chtělo třeba už koncem března začít stříkat, co deset dnů, do června? Až na výjimky nikomu. A o tom to je! A nevěřte rezistentům.

host - 81.144 (?), 24.5.2023 5:51
Chtělo by to větší výber akaricidů na prostřídání aby nevznikla rezistence, ale s tím se potýkají i profesionálové.

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4549) - 25.216 (?), 25.5.2023 17:16

Na dnešek jsem ulovil 16 samečků obaleče jablečného, i když včera večer v HK moc teplo nebylo. Takže dnes jsem stříkal proti obaleči ovilarvicidem Juvinal Gold + proti padlí a strupovitosti Merpan a Score. Ze zkušenosti vím, že pokud je chladnější jaro, tak jeden postřik proti obaleči nestačí. Nálet obaleče je rozcouraný. Za cca 10 dnů to bude chtít postřik další.

host - 220.146 (?), 25.5.2023 19:54

V Č.B. jsme oproti H.K.pozadu. Zatím jen v úterý 3 úlovky. Milan

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4549) - 25.216 (?), 27.5.2023 21:28

V HK na dnešek jen 3, a je tam teď večer zima, 14°C. Takže do rána asi moc úlovků nebude. A kladou od 17°C výš. Bezy černé začínají rozkvétat, v době vrcholu kvetení (pro HK cca za týden?) je vhodné provézt postřik larvicedem (třeba Mospilan). Opakuju se, ale je to dobrá pomůcka, pokud nemáte signalizaci. Vzpomínám si, že jsme jezdili na prázdniny do Orlických hor, a tam bezy kvetly až začátkem července, cca 650 mnm. Babička nám z květů smažila kosmatice. Bez černý tam ale moc nerostl, spíš bez červený, ten mnoho lidí ani nezná. Ale objevili jsme krásný kvetoucí keř bezu černého na hřbitově...laugh. Jako dětem, nám to vůbec nepřišlo...

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4549) - 25.216 (?), 1.6.2023 5:48

Dnes ráno 14 nových úlovků samečků obaleče jablečného. Pro okolí Hradce Králové jsou podle AMETu podmínky pro líhnutí na cca 65 %. Postřik larvicidem vidím na začátek příštího týdne (23.týden, pro HK). 

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4549) - 25.216 (?), 3.6.2023 14:13

Za poslední dvě noci jen jeden sameček! Dal jsem si práci a dnes jsem hledal vajíčka obaleče jablečného. A docela rychle jsem vajíčko našel na třetím odebraném plodonoši. Hledal jsem na Idaredu, ten mu chutná. Vajíčko je bílé, není vidět larvička (kroužek). Buď je čerstvě nakladené, nebo se nevyvíjí díky postřiku Juvinalem. Ve fázi kroužku se má začít s postřiky larvicidem, protože brzy se larvička bude líhnout. Nějaký den bude trajdat po venku, uždibovat listy a hledat, kde se do jablíčka zavrtá. V tomto stádiu je mimořádně citlivá k postřikům.

Zvětšeno
Zvětšeno
Normální velikost
Normální velikost
Takhle se vyvíjí larvička (je vidět jako kroužek (r. 2018))
Takhle se vyvíjí larvička (je vidět jako kroužek (r. 2018))

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4549) - 25.216 (?), 5.6.2023 0:33

Dnes před půlnocí jsem se byl podívat na lapák a chytili se jen 3 samečci. Obaleč jablečný nalétává hlavně za soumraku, po půlnoci už ne. Na to, že lítám o půlnoci po zahradě s baterkou si už okolí zvyklolaugh. Lze tedy předpokládat, že vrchol letu už byl. Má pršet skoro celý týden, takže ráno si přivstanu a udělám postřik proti obaleči a houbovým chorobám. Pršet má v HK až po poledni. Použiju Benevia + Bellis. Benevia má stejnou úl. jako Exirel. Exirel je spíš do ovoce, Benevia spíš do zeleniny. Ale v principu to je jedno. Liší se v pomocných látkách. Benevia má vyšší smáčivost (protože např. košťálová zelenina má nesmáčivou voskovou vrstvičku). Přepočítal jsem dávkování: Běžné dávkování Benevia je 6 ml na 10 l vody. Proti mandelince bramborové stačí 1,5 ml na 10 l vody. Postřikuje se tak, aby postřik pokryl listy, ale ještě nezačal stékat. Uvádím tu mandelinku bramborovou schválně. Benevia, Exirel a podobný Coragen jsou přípravky, které proti mandelince bramborové fungují zatím výborně! Jediná Benevia se dá v malém balení koupit v eshopu.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz