Padlí, strupovitost, svilušky, mery, mšice, obaleči... v jádrovinách 2022

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2078) - 168.10 (?)
6.6.2022 8:49

tak abychom sjednotili název toho nepříjemného hmyzu, který vyráží na lov nejraději navečer nebo když je pod mrakem, vlhko, dusno a po jehož kousnutí a sání krve svědí okolí rány i několik dní. Muchnička.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4592) - 25.216 (?), 1.6.2022 22:40
Dnes Coragen + Dagonis. Za 10 dnů použiju něco úplně odlišného. Třeba Merpan + Zato. Myslím, že v půli června tak ukončím fungicidní ochranu. Rezistence se moc nebojím, střídám účinné látky, ač se to na první pohled nezdá. Postřiky od konce března do konce května jsou proti padlí a strupovitosti rozhodující. A rezistence vzniká snáze ve velkých sadech. Pěstuji, "pár" stromů a v okolních zahradách nikdo nestříká. Takže mám přísun stále citlivých patogenů v převaze.

host - 81.144 (?), 2.6.2022 6:59
Na zahradě máme taky jen pár stromů a přísun patogenů z okolí je hlavně ve formě mšice, roztočů a monilie.

Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1753) - 165.146 (?), 3.6.2022 22:00

Nazdar ovocnáři.Nemám feromonový lapač a tak se budu orientovat starou moudrou literaturou která uvádí ošetření proti obaleči jablečnému v termínu 2÷3 týdny po odkvětu.Použiju Integro který má až 3 týdny působnost.

Abych jen planě nekecal poslední čtyři dny jsem strávil na zahradě a prováděl probírku plodů. Hrozná pakárna.Pokud probíhá vegetace bez problému, vše se ve sklizni zhodnotí.Během této činnosti se dá zjistit a odstranit mnohá napadení buď mšicemi a nebo jak je letos příznačné padlí.Překvapením je hojné napadení odrůdy Lobo a čeho jsem se velmi obával Jonathanu.Kupodivu Jonathan celekem obstál.Při té příležitosti jsem uděla i částečný letní řez s prosvětlením stromků a napadené letorosty padlím odstranil.Probírka plodů je vynikající podrobná prohlídka zdravotního stavu stromků a škůdců.

Zahradě zdar - Mičurin II (470 m)

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4592) - 25.216 (?), 4.6.2022 10:23
2 - 3 tři týdny po odkvětu mně připadá brzo. Mrkněte na černý bez. Když vrcholí kvetení bezu, tak střikejte. V diskusi byl zmíněn i rozkvět lípy. Integro bylo fajn, ještě trošku mám. Použiju ho na druhou generaci. A na probírku se chystám také. Červnový propad byl slabý.

Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1753) - 165.146 (?), 4.6.2022 10:50

Hrubý odhad 2÷3 týdny je opravdu jen orientační.Na stránkách SRS-aegri je okr. Třebíč stále bez náletu.V prognóze náletů je uvedeno červeně datum 3.6.Vzhledem k nynějším srážkám mám také obavy na strupovitost.V této době provádím poslední ošetření přípravkem Bellis + Integro.Integro s původní ošetřující látkou mám ještě na dva roky.Nyní se prodává stále pod názvem STOP červivost ale látka je jiná a nevím zda má stejnou účinnost.Zatím nevyzkoušeno.Ošetření zřejmě příští týden po deštích.Večerní teploty pro nálety budou nyní příznivé nad 15 *C ve 21:00 tak by to mělo klapnout.

Zahradě zdar - Mičurin II (470 m)

host - 81.144 (?), 5.6.2022 19:44
Trochu odbočím od tématu, po štípnutí mravencem z postříkané jabloně mám už na ruce skoro 6 cm velký kulatý bolestivý a napuchlý flek. Máte někdo zkušenosti s podobnou reakcí? Mě se nic podobného ještě nikdy nestalo... Tohle mně ještě scházelo... horko na to vůbec nedělá dobře.

host - 213.137 (?), 5.6.2022 20:06

Jednou jsem slyšel takovou hlášku,,, ach to je doba dneska... mravenec přeleti přes pokoj a všeci marod.

Asi bylo i tenkrát wink... Tady koušou nejvíc ty malé mušky pičulky, 14 dní flek. MH

Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1753) - 165.146 (?), 5.6.2022 22:13

Pánové něco z lékárny našich babiček.Už jsem to zde kdysi napsal.Pokud mě něco štípne a začne svědět používám šťávu z listu divokého netřesku.Je neuvěřitelné jak to funguje.Používám po štípnutí vosou, včelou, komárem a největší záškodníci jsou muňky. Pán je uvádí jako pičulky ale to bude stejná havěť.Ošetření se musí udělat hned.Pokud po 20 minutách svědění neustupuje ošetřit ještě jednou.Na pozdější alergické reakce bez ošetření netřeskem nemám zkušenost.Divoký netřesk najdete na starých kamenných tarasech a střechách.Přesuňte na svou zahradu.Jsou nenáročné a fungují.

Zahradě zda - Mičurin II (470 m) 

Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1753) - 165.146 (?), 5.6.2022 22:34

Každý zná shluky této havěti.U nás jim říkáme krajově muňky.

Zahradě zdar - Mičurin II (470 mú

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2078) - 168.10 (?), 6.6.2022 8:49

tak abychom sjednotili název toho nepříjemného hmyzu, který vyráží na lov nejraději navečer nebo když je pod mrakem, vlhko, dusno a po jehož kousnutí a sání krve svědí okolí rány i několik dní. Muchnička.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků20:40
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz