Padlí, strupovitost, svilušky, mery, mšice, obaleči... v jádrovinách 2022
|
|
|
|
|
|
|
host - 81.144 (?) 28.4.2022 10:34
Paní Lído, to oprávnění si formou kurzu může udělat i zahrádkář, kdysi jsem po tom pátral. On je ale problém v tom, že ta balení postříků pro profesionály jsou velkoobjemová tak to nemáte šanci všechno spotřebovat ani za roky... a stojí mnohdy tisíce... Zatím jsou na tom z těch malých pořád nejlepší asi drobní vinaři, co se výběru postřiků týká, i když už jsem taky dlouho nesondoval. Pěstování zeleniny a ovoce se podporuje jen hubou v televizi...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 248.199 (?), 28.4.2022 11:59
Jo jo, vím, také jsem se kdysi po tom dívala. Jenže ta balení by nezpracovala ani celá zahrádkářská osada, navíc každý je zvyklý používat něco jiného... No uvidíme, jak to bude dál. U těch pro mne nejdůležitějších jsem se trochu předzásobila. Lída
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 81.144 (?), 28.4.2022 19:24
Pane KUKY, pokud já osobně bych měl sáhnout k používání přípravků ze zahraničí, které třeba ani u nás registraci nemají, to už bych si asi to ovoce a zeleninu mohl koupit rovnou taky z dovozu. Tam je aspon jistota, že ty produkty jednou za čas kontroluje nějaká laboratoř. Koupit si ale někde flakon něčeho, co třeba učinkuje, ale kdvo ví co to ve skutečnosti je, no nevím... Ale to je můj osobní názor a neodsuzuju nikoho, kdo hledá podobná řešení. Já totiž pěstuju všechno tak jako většina zahrádkářů v první řadě pro vlastní konzumaci. Nemám tedy doma obrazně řečeno ten soudek pro Pražáky...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 81.144 (?), 29.4.2022 18:01
Jinak jak jste na tom s moniliovým úžehem, už se něco ukázalo? Nyní co jsem polehával s bolavýma zádama se úžeh projevil na Bergeronce moniliové královně u slepičího dvorku. Tu at jsem stříkal čím jsem chtěl a začal v době rašení, vždycky se úžeh více či méně rozjel. Fakt věřím tomu, že na to má vliv přehnojení slepičinci. Jinak předevčerem jsem měl na zahradě a u potoka téměř mínus stupen a schytaly to plůdky VP, Pinkcot a dokonce i Bergeron. V sadě bylo naštěstí o dva stupně víc. Další postřik už dělat nebudu nyní nastane čas všechny napadené výhony zastříhat do zdravého.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 81.144 (?), 30.4.2022 9:04
Tak hlavně at vám pane Petře Velká raná nechytne šárku tak jako u nás. To je s kvalitou plodů ještě větší potíž... Mramorování nejen na peckách, ale i mapy na plodech s nekvalitní dužinou. Mám v merku ještě jeden starý srom nějaké pozdnější merunky, ale dosti bývá postižena úžehem, proto jsem se ke štěpování zatím neodhodlal... Já pokud bych ještě nějakou původem z Madarska pořizoval, tak do třetice všecho dobrého (Madarská) i horšího (Velká raná) Bych šel do Ligeti Oriás, protože podle obrázku atraktivních velkých plodů v sobě možná nějaký ten gen z Velké rané má.
|
|
|
|
|
|
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10317) - 196.17 (?), 30.4.2022 10:02
Ono, když David kritizoval Velkou ranou jako neperspektivní a překonanou odrůdu a naopak vyzdvihoval například RADKU, tak musím přiznat, to, co nebylo řečeno, že totiž Radka byla moje první peckovina, kerou jsem tady měl s vidielnými příznaky šarky. Mapy na peckách a sem tam bílé skvrny v dužnině, ale chuť zůstala do poslední chvíle skvělá. Přiznám se, že daleko větší problém vidím u odumírání pupenů u broskvoní, ať už je to v důsledku suché svrnitosti nebo něčeho jiného..
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|