Padlí, strupovitost, svilušky, mery, mšice, obaleči... v jádrovinách 2022

Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1710) - 165.146 (?)
15.5.2022 14:56

Stejné zkušenosti pane KUKY.Lidem se mlátí do hlavy naprosto nepodstané věci spíše připomínající propagandu a nesmysly o prospěšnosti škůdců pro regulaci násady plodů a o škodlivosti chemické ochrany všeobecně.Naivně tomu věří a pak koukají na zničenou úrodu.V extenzivních vysokokmenných sadech to chápu ale většina lidí si už uvědomuje výhody nízkokmenných tvarů pro jejich lehčí údržbu a možnost vypěstovat kvalitní plody.Prostě mohou mít průběh vegetace a kvalitu pod kontrolou.

Deltastop CP jsem kupovat přesně jak uvádíte.Po drastickém zdražení poštovních služeb mě vychází jednotlivý nákup jako ekonomičtější.Prodavačka, která mě zná z obchodu kde jsem teď dva roky nakupoval tyto feromonové lapače mě nedokázala řící proč ho v katalogu jejích dodavatelů nenabízeli.

Zahradě zdar - Mičurin II (470 m)

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 81.144 (?), 7.5.2022 9:39
Pokud máte v okolí spoustu neošetřovaných švestek prakticky hned za plotem, i když první generaci zlikvidujete u vás, stejně vám tam doletí znovu. U ranných odrůd může být s ošetřením proti druhé generaci opravdu problém s dodržením ochranné lhůty. Já navíc patřím k těm pěstitelům, kteří nesklízí hned ten den, kdy se to už může, jsem nejraději, když tam ovoce ještě nějaký čásek roste po ukončení ochranné lhůty.

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4549) - 25.216 (?), 7.5.2022 19:59
Jabloně v HK dokvétají. Jdu stříkat proti pilatce jablečné, padlí a strupovitosti. Je krásně, nehne s lísteček. Scala + Score + Mospilan. Scala proti strupovitosti a kališním hnilobám, Score do kombinace proti strupovitosti a padlí. Mospilan proti pilatce. Dávám doporučenou vyšší dávku. Tj. 2,5 g na 10 l.

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4549) - 25.216 (?), 12.5.2022 16:16

Denně se chytí 3 - 4 samečci obaleče jablečného do Deltastop CP. Je teplo, let začal dříve. Postřik proti obaleči jablečnému bude letos dříve. Takovou pomůckou, kdy stříkat, je vrchol kvetení bezu černého v té konkrétní lokalitě. Mám několik testovacích bezů. Jeden na suchém, chudém a slunném místě už začíná kvést. V dobrých podmínkách zatím bezy nekvetou.  V HK jsem proti obaleči jablečnému stříkal někdy už 6. 6., jindy až třeba 15.6. Letos to vidím na konec května. Ale průběh počasí ještě o termínu rozhodne. První úlovky se nepočítají, nálet do lapáku musí být najednou velký. Za cca týden po vrcholu letu se stříká.

Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1710) - 165.146 (?), 14.5.2022 12:08

Jabloně dokvétají a je čas vyvěsit feromonový lapač Deltastop CP. Od února ho scháním v místech kde byl v našem městě běžně ke koupi.Ve speciálu na semena a chem. ochranu, dále dvou hoby marketech prostě není a nikdo neví proč.E-shop nechci použít.Taková objednávka by vyšla s balným a poštovným asi na 300 Kč a pouze za monitorink tolik peněz nedám.Raději jsem do foroty na příští sezónu koupil bílé lepové desky na pilatku kde peněz nelituji protože eliminuje tohoto škůdce a nebudu raději spoléhat na neviditelnou ruku trhu.Na obaleče budu zřejmě spoléhat na letitou zkušenost v mé lokalitě a zejména na stránky SRS - eagri kde je nebližší stanice v Jaroměřicich n.Rok.Ve vašich lokalitách je Deltastop CP k dostání?

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4549) - 25.216 (?), 14.5.2022 15:10

Ani se nedivím, že Deltastop nikdo skoro nevede. Ještě jsem v okolí nezaznamenal nikoho, kdo ví, co je feromonový lapák, zapisoval si úlovky a podle nich stříkal. Když o tom někomu vyprávím, tak jsem za exotalaugh. Takže nakupuju jedině v eshopech, a když si k tomu ještě přikoupím nějakou tu chemii, semena..., tak se to vyplatí. Domeček vydrží roky, dokupuju jen odparníky. Skladované v lednici fungují i rok prošlé. Koupil jsem si nevysýchající lep a nanáším ho na několik vrstev alobalu. Ten se osvědčil nejlépe a je dostupný. Fotka z dneška, Deltastopy CF a CP byly vyvěšeny na přelomu dubna a května. Obaleči jableční jsou ti větší, obaleči švestkoví jsou menší, četnější a na alobalu.

Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1710) - 165.146 (?), 15.5.2022 14:56

Stejné zkušenosti pane KUKY.Lidem se mlátí do hlavy naprosto nepodstané věci spíše připomínající propagandu a nesmysly o prospěšnosti škůdců pro regulaci násady plodů a o škodlivosti chemické ochrany všeobecně.Naivně tomu věří a pak koukají na zničenou úrodu.V extenzivních vysokokmenných sadech to chápu ale většina lidí si už uvědomuje výhody nízkokmenných tvarů pro jejich lehčí údržbu a možnost vypěstovat kvalitní plody.Prostě mohou mít průběh vegetace a kvalitu pod kontrolou.

Deltastop CP jsem kupovat přesně jak uvádíte.Po drastickém zdražení poštovních služeb mě vychází jednotlivý nákup jako ekonomičtější.Prodavačka, která mě zná z obchodu kde jsem teď dva roky nakupoval tyto feromonové lapače mě nedokázala řící proč ho v katalogu jejích dodavatelů nenabízeli.

host - 81.144 (?), 15.5.2022 15:34
Nejhorší škůdce ovocných stromů je neřešené přeplození. Nic snad kromě monilie u meruněk a višní a nebo halčivců u mladých stromečků nepoškodí strom víc.

Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1710) - 165.146 (?), 15.5.2022 16:08

Přesně tak.Z mnoha věcí se dělá zbytečná věda a základy se neřeší které uvádí již dávno odborné publikace.Jen stručně.

1 - integrovaná ochrana před houbovými chorobami a škůdci.

2 - přiměřená agrotechnika (dle podnoží a tvaru) půdy pod stromy

3 - probírka plůdků

4 - doplňková závlaha

5 - správný řez zvoleného tvaru

Mě tyto zásady naprosto stačí pro kvalitní ovoce a nemusím řešit reklamní rezistenci.Rezistence sama totiž ještě kvalitní jablko nevypěstovala.

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4549) - 25.216 (?), 19.5.2022 18:29

Z kraje týdne pršelo, konečně. U nás v HK napršelo asi 14 litrů na metr čtverečný. Včera jsem stříkal proti strupovitosti a padlí. Déšť hlavně strupovitosti přál. Použil jsem Syllit + Score. Syllit proti strupovitosti, Score proti strupovitosti a padlí. Syllit mám ze zásob, u nás se už bohužel nepoužívá, v některých zemích EU je dostupný. Koncem června lze fungicidní ochranu ukončit, pokud se zvládnou prvotní infekce od konce března, v dubnu.

host - 81.144 (?), 19.5.2022 20:17
U nás napršelo 3x po 6 mm a konec. Já nyní víc než nad postřikem přemýšlím nad protrhávkou obrovské násady Idared a Rubínu. Nechce se mně protrhávat v postříkaném stromě. S merunkou jsem si letos užil svoje, když jsem ji musel stříkat a současně pořád odstříhávat výhony napadené monilií. A protrhávku u všech jsem dělal taky po postřiku, protože monilie letos dost hrozila. Ale nejhorší jsou mšice ty lezou u nás úplně na všechny ovocné stromy. Takovou invazi dlouho nepamatuju.
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz