Padlí, strupovitost, svilušky, mery, mšice, obaleči... v jádrovinách 2022
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 81.144 (?), 30.4.2022 10:38
Já mám zkušenosti s šárkou i na nektarinkách. Zlínsko a UH bylo výskytem této choroby hodně dlouho vyhlášené. Soused měl zaštěpovanou nějakou velkoplodou Jugoslávku, švestky na stromě jako banky na vánočním stromečku, ale šárka. Pak chytla šárku krásná pravá švestka, která rostla v prostřed naší zahrady. Byla vykácená, plody měly nulovou jakost. Na některých odrůdách je snesitelná, jiným hodně uškodí. U té Velké rané je to škoda, ale žovot jde dál.
|
|
|
|
|
|
|
host - 81.144 (?), 28.4.2022 19:34
Paní Lído, jediná cesta je asi zvětšit rozlohu zahrad a sadů, aby se to vyplatilo si to oprávnění udělat a koupit si nějaký ten "barel". :-) Když si koupíte registrovaný přípravek a dodržíte dávkování, nemusíte mít obavu případně prodat nějaký ten přebytek... Víte mnoho lidí si myslí, že když nebudou používat umělá hnojiva, tak v jejich zelenině nebudou dusičnany, bohužel ani vlastní kompost ze zahrádky toho není zárukou.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 81.144 (?), 28.4.2022 21:20
I já už mám živnost v depozitu... Tohle je strašně nevděčná práce. Lidi nadávají, že sadaři koupou jablka v chemii a na druhou stranu má jablko oděrku a nebo neškodný flíček a už ho na krámě nikdo nechce... O marketech ani nemluvě, protože tam všechno poměřůjí podle šablony a posuvného měřítka. Celý tenhle začarovný chemický kruh se vším všudy je i dílem koncových zákazníků...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 81.144 (?), 6.5.2022 20:48
U raněji zrajících odrůd je někdy lepší zasáhnout už proti první generaci a to hlavně s ohledem na dodržení ochranných lhůt u druhého termínu. Já mám v okolí spoustu neošetřovaných stromů v sousedství a to je problém...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 48.109 (?), 7.5.2022 9:21
Teoreticky by bylo lepší zlikvidovat obaleče v 1.generaci, protože 2. generace se líhne z té první. Při ošetření proti 2. generaci může být někdy problém s OL.
|
|
|
|
|
|
|
|