Padlí, strupovitost, mery, mšice, svilušky, květopas, pilatky a obaleč na jádrovinách 2014
|
|
|
|
|
|
|
|
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář (1862) - 220.242 (?), 26.4.2014 16:00
Bohužel, těch insekticidů na pilatku opravdu moc není. Z neonikotinoidů přišel první Mospilan a už dost škůdců je vůči němu odolných, viz. třeba mandelika bramborová, zde dopadl podobně, jako kdysi všestranný Nurelle D.
Calypso a Biscay (do ovoce není registrována) už jsou lepší, díky jejich formulaci. Actara je zatím žiletka, ale také na včely.
Existuje také několik nových pyretroidů, které neškodí užitečnému hmyzu. Nejsou však registovány do ovoce, asi to má nějaký háček. Třeba ten, že firmy nejsou ochotny zatížit se starostmy s registrací a vysokými náklady, které s tím souvisejí. Největší džob pro ně jsou přípravky do velkoplošných plodin, především řepka, kukuřice atd.
Já stále čekám, kdy přijde některá firma např. s novým karbamátem také do ovoce.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 46.88 (?), 1.5.2014 7:53
Pro ovocne stromy je zrejme Decis ponekud zastaraly, ale docetl jsem se, ze je nejúčinnější na květopas jahodníkový (Karate je trochu slabší než Decis,, Calypso je nejslabší, účinek je spíše vedlejší). Takze jsem letos po nejake dobe znovu koupil Decis Mega. J.R.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 138.39 (?), 2.5.2014 14:50
Já dopoledne stříkl(opakovaně) proti pilatce(jsme oproti třeba HK pozadu) a teď to zmoklo, jsou to 3-4 hodiny. Je to dostatečná doba nebo to je potřeba stříknout znovu? Použil jsem Calypso.
Jelen
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Iroot - (47) - 105.243 (?), 2.5.2014 16:29
Proti pilatce švestkové jsem stříkal už 2x, v úterý a před 3 týdny a to CALYPSEM a před tím jsem pověsil lepové desky. Kadlátky, durance i ryngle mám letos ovalené. Když to kvetlo, bílé jak nevěsta. Pokud nenastane nějaká katastrofa, odhaduju letos min. 700 l kvasu. Byl jsem se dnes důkladně mrknout, zdali někde na plůdkách neuvidím černé tečky a nenašel jsem, takže za sebe mohu říct, že kombinace lepové desky a 2x postřik se vyplatí. Bez u nás ještě nekvete, takže CALYPSEM proti obaleči jablečnýmu až tak za 14 dní, doufám, že najdu 2 po sobě jdoucí dny kdy nebude pršet.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|