Padlí, strupovitost, mery, mšice, svilušky, květopas, pilatky a obaleči na jádrovinách

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4549) - 38.136 (?) 
20.6.2013 6:12

Obaleč: dnes 27!!!

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4549) - 38.136 (?), 20.6.2013 18:49

Vypadá to, že prognóza líhnutí podle AMS-SET se trochu předchází před výsledky podle lapáku. Uvidím, co bude ráno, kolik se jich chytí. Může to být ale ovlivněno změnou počasí, která přijde. Každopádně v tyto dny v HK vrcholí nálet obaleče. Pro porozumění: V době kolem vrcholu vlny obaleč klade vajíčka. Jedna samice jich naklade asi 100. Za cca 8 dní se líhnou larvy. Larva se pár dnů živí /neznatelně/ listy a pak se zavrtává do plodů.  Dokvétá bez a začíná kvést lípa, a to tak bývá. Typnul bych, že v průběhu příštího týdne použít neonikotinoidy, koncem příštího týdne použít organofosfáty nebo pyretroidy. Neonikotinoidy /Calypso, Mospilan/ lze použít hned po vrcholu vlny, nejpozději do týdne. Organofosfáty /Reldan/ v době líhnutí /za 8 dnů/. Pyretroidy /Decis, Karate/ v době líhnutí /za 8 dnů/. Pyretroidy ale hubí i jiný i užitečný hmyz a při teplotách nad 23°C moc nefungují. Takže ráno dám zprávuwink.

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4549) - 38.136 (?), 21.6.2013 6:34

A dnes 17...

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4549) - 38.136 (?), 21.6.2013 22:50

Tak jse to nevydržel a stříknul Mospilanem. A v týdnu má být pršavo. V Hradci Králové podle všeho vrchol náletu obaleče byl. AMS-SET, lapák, bez, lípa. Tak nějak to vyšlo podobně. Docela mně zaskočila rozjetá strupovitost zvláště na Goldenu. Sice sem tam list, nic hrozného, ale je tam. A to jsem stříkal už asi pětkrát a snad ve správné termíny a přípravky jsem střídal a kombinoval. Tak jsem přidal starý dobrý a už nepovolený Baycor. Možná to je dlouhým, studeným a vlhkým jarem. Nebo rezistence? Chtělo by to nový přípravek. Něco už mají velkopěstitelé, v malém to není.

host - 52.157 (?), 21.6.2013 23:00

Zkuste Score, pane Kuky, je to nejlepsi fungicid pro ovocnarstvi. J.R.

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4549) - 38.136 (?), 21.6.2013 23:16

Zase je to ale azol. Asi bude problém ho sehnat v malém. Napadl mě ještě, taky azol, Talent. Když se pátrá po internetu, tak se dají nalézt i zcela nové látky s novým mechanizmem.

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4549) - 38.136 (?), 21.6.2013 23:19

Ale koukám, že Score se dá sehnatlaugh.

host - 52.157 (?), 21.6.2013 23:27

Score se prodava v lahvickach 6 - 10 ml, na 10 l se tusim dava 2 ml (strupovitost). Prodava to pouze par firem, alespon ja jsem nalezl na jare na internetu asi 3. Koupil jsem ho na internetu. Koupil jsem tam i dalsi veci napr. Teldor, ceny se mi zdaly slusne, ale aby to neprodrazilo postovne tak jsem toho vzal vic. S Talentem zkusenost nemam, Score jsem koupil i kvuli jahodam (prvni jarni postrik). J.R.

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4549) - 38.136 (?), 22.6.2013 5:40

24 obalečů

Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.212 (?), 22.6.2013 23:38

Ano, pane J.R. Syngenta už se léta chlubí, že Score je nejpoužívanější fungicid ve světovém ovocnářství. Jeho účinná látka difenoconazole je opravdu dobrá.  Svědčí o tom fakt, že ji v posledních letech použili do přípravků na ochranu některých polních plodin, kde je konkurence převeliká. Na rozdíl od ovocnářství, kde je výběr omezený. Talent se přípravku Score nevyrovná.
Je však třeba zdůraznit, že např. proti strupovitosti, je třeba se vyvarovat používání triazolových přípravků v sólo aplikacích. Vždy je třeba je kombinovat s nějakým kontaktním přípravkem, stačí třeba obyčejný Dithane. Ideální je captan, ale můžou být i další. Pokud by se přesto použil triazol sólo, pak je vždy nutné ho prostřídat s přípravkem s jiným mechanizmem účinku.
Já, pokud potřebuji vyřešit nějaký vážný problém houbového napadení, používám přípravek, jehož jednu složku tvoří úč. l. prothiconazole.Bohužel, do ovocnářství u nás není registrován a ze známých důvodů těžko kdy bude. Prothiconazole je chemicky sice azol, ale svými účinky se podobá strobirulinům. Z bezpečnostních důvodů ho používám u ovocných stromů do počátku květu a příp. po sklizni (třešně, rybíz, angrešt). V okrasném zahradnictví také není registrován, ale je vynikající.

zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika