Padlí, strupovitost, mery, mšice, svilušky, květopas, pilatky a obaleči na jádrovinách

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4549) - 155.121 (?) 
16.5.2013 8:55

Infinito jsem koupil v OBI.

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 65.144 (?), 17.5.2013 8:29

Taky jsem vcera koupil Infinito v OBI. Mam od lonska nepouzite baleni Ridomil Gold. Co teda s nim, mam ho pouzivat nebo ne? J.R.

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4549) - 155.121 (?), 17.5.2013 10:18

Samozřejmě, že ano, používat. Vše je o limitech, které můžete sníst. Po chemickém ošetření není, i při dodržení ochranných lhůt, produkt nikdy "čistý". Vždy tam nějaké reziduum je. Nesmí ho být více, než povolený limit. Třeba teď byl rozruch kolem čaje, obsahoval vyšší množství imidaclopridu /insekticid/ než je povolený limit. No a třeba takové populární Calypso má podezření na kancerogenitu, má to v letáku.

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4549) - 38.136 (?), 19.5.2013 17:30

Protože se blíží studené a deštivé /sněžit snad nebudesmiley/ počasí, provedl jsem postřik jádrovin proti houbovým chorobám o trochu dříve, než jsem zamýšlel. Z důvodu rozvoje zvláště strupovitost a pro špatné podmínky pro zásah /déšť/. Použil jsem Zato + Merpan /padlí + strupovitost/. Koncem května budu postřik opakovat /už ne Zato, mám vyčerpány 3 postřiky/. No a pokud budou listy čisté, budu stříkat až cca v půli června a pak na konci července už jen proti obaleči /podle signalizace/. A to budou letos všechny postřiky jabloní a hrušní. To zas není taková jedová hrůzawink, ne? Důležité jsou právě postřiky kolem kvetení /padlí, strupovitost/. Zbytkem jsem postříkal také révu, to ji neuškodí, tak za 10 dnů bude kvést.

Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.212 (?), 19.5.2013 21:17

Počasí letošní zimy a počátku vegetace bylo pro ovocnáře velmi příznivé. Nepřálo příliš kadeřavosti ani moniliovému úžehu meruněk a třešní. Ale pro šíření rzi hušňové, strupovitosti jádrovin a peckovin je jako vyšité.
Také jsem dnes ošetřoval některé jabloně proti strupovitosti, Flintem Plus, za týden ošetřím Hattrickem a se strupovitostí jádrovin končím.

Ono většina diskusí ohledně reziduí fungicidů, ale i insekticidů, zde, je mimo mísu.

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4549) - 38.136 (?), 20.5.2013 7:18

V středu jsem vyvěsil lapák na obaleče jablečného. Zatím se chytili tak dva denně. Tento týden jich asi moc nebude, bude zima. Jsem zvědav, jak to letos vyjde. Obvykle se předcházím o týden ve srovnání s AMS-SET.

host - 65.144 (?), 20.5.2013 8:29

Taky jsem v nedeli provedl postrik proti strupovitosti, ale teprve treti(Topas+Thiram, predtim Score+Dithane a Zato+Dithane), jsem 1 postrik za panem Kukym (jsem v 600 m.n.m.) Jake lepove desky (lapace) se pouzivaji na obalece jablecneho? Pouzivam pouze zlute desky (sklenik, tresne). Udajum na AMS-SET moc nerozumim, jsou tam 2. generace obalece jablecneho, kterou generaci mam sledovat a pri jake signalizaci (urovni) mam provest postrik? J.R.

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4549) - 155.121 (?), 20.5.2013 8:49

Sledují se obě generace. Když se procenta na AMS SET blíží ke stu, provede se postřik. SET zobrazují vývoj obaleče v závislosti na teplotě. Lapák slouží k signalizaci vrcholu letové vlny /obaleč klade/, po vrcholu vlny se provede postřik za určitý počet dnů podle charakteru přípravku /1 - 8 dnů/. Neonicotinoidy hned, organofosfáty za 6-8 dnů. Po těch osmi dnech se líhne. Škodí obě vlny, první vždy a druhá zvláště v teplejších oblastech. V chladnějších nemusí být výrazná.

Druhý postřik chrání už dorostlá jablka, proto je důležitý. Smozřejmě záleží na zkušenosti, máte-li červivá jablka na konci léta, je nutný druhý postřik.

host - 65.144 (?), 20.5.2013 9:13

Cerviva jablka moc nemivam, loni jsem postrik nedelal. Vy delate jen postrik na 2. generaci nebo i na prvni? J.R.

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4549) - 155.121 (?), 20.5.2013 9:33

Dělám proti oběma, to bych nic neměl. Širokodaleko v zahradách nikdo nestříká, jsou tam i zanedbané zahrady s ovocnými stromy z dob, kdy nic nebylo a pěstovalo se doma. Lepící plocha v lapáku kolikrát málem ani nestačí na ten nápor samců, prostě černo.

zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika