Padlí, strupovitost, mery, mšice, svilušky, květopas, pilatky a obaleči na jádrovinách

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4549) - 38.136 (?)
16.6.2012 9:23

Já jsem stříkal nadvakrát. Nejdříve po vcholu letové vlny Mospilanem, ale protože se líhnutí protahovalo, tak asi za 10 dnů ještě Integrem. A přidal jsem k tomu Baycor.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4549) - 38.136 (?), 16.6.2012 9:23

Já jsem stříkal nadvakrát. Nejdříve po vcholu letové vlny Mospilanem, ale protože se líhnutí protahovalo, tak asi za 10 dnů ještě Integrem. A přidal jsem k tomu Baycor.

host - 62.91 (?), 16.6.2012 20:05

Díval jsem se na to a Mospilan je pro sluníčka zcela jednoznačně toxický. Taky jsem žil v omylu, že patří mezi pyrethroidy, ve skutečnosti to je ale neonikotinoid (stejně jako přípravek Calypso). Vybrat šetrný postřik na obaleče není nejmenší problém, něco šetrného a účinného na mšice ale zatím neznám. Milan

host - 62.91 (?), 16.6.2012 23:50

Tak z postřiků na mšice jsou k slunéčkům šetrní klasický Pirimor a Nemm Azal od Biocontu. Oba jsou ale zcela toxické pro pestřenky.

Zdá se, že nejlepší budou opravdu lepové pásy na kmeny a nechat mšicím pak už více méně volný průběh. Pro představu, na stromech postříkaných Mospilanem se uchytily nové mšice akorát po 14 dnech (jabloně, švestky). Teď jsem je vzal v zárodku Pirimorem, tak schválně, jak dlouho to bude účinkovat.

Milan

host - 62.91 (?), 17.6.2012 15:05

Aby výčet šetrných přípravků byl kompletnější, ještě doplním preparáty Biool a Neudosan. Biool je dobře známý něčím emulgovaný řepkový olej, Neudosan je pak v podstatě čisté draselné mýdlo (na rozdíl od sodného nepoškozuje rostliny). Ten Neudosan déšť po aplikaci ze stromů smyje, princip obou je samozřejmě založený na smáčení mšic přípravkem a jejich následném zadušení.

Docela zajímavě (šetrně) vypadal i chemický přípravek Aztec, z nějakého důvodu byl ale asi v roce 2005 zakázán. Nevíte o tom někdo něco bližšího?

Milan

Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.212 (?), 17.6.2012 22:45

Pamatuji se, že aficid Aztek patřil k nejúčinnějším proti mšicím v polních plodinách. Myslím, že do ovocných výsadem nebyl povolen. Neprodával se v malospotřebitelském balení.

Jedním z důvodů ukončení jeho výroby mohla být jeho vyšší cena v porovnání s dalšími, tehdy používanými přípravky proti mšicím a tedy jeho nižší prodejnost. Dalším důvodem mohlo být, že se jeho účinná látka mohla v Bruselu dostat na černou listinu a byl zakázán.

V současné době k nejúčinnějším aficidům patří Perfekthion, hubí také svilušky. Patří do skupiny organofosfátů a je systémový. Je povolen mimo jiné také do jádrovin a peckovin (broskvoně ho hůř snáší) a zeleniny. V jedné kultuře by se měl aplikovat maximálně jedenkrát za vegetaci. Nebalí se však pro malospotřebitele.

Docela mne také překvapilo, že zde nebyla téměř žádná diskuse k přírodním přípravkům proti obalečům, např. k Madexu, používaným panem Polehlou, či k Spintoru.

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4549) - 38.136 (?), 18.6.2012 5:42

No jo, když Madex, Spintor a taky Integro nehubí mšice. A těch letos je požehnaně. Stejně bych přidával Mospilan nebo Calypso.

oivo - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (92) - 166.45 (?), 18.6.2012 6:47

Jenom malá poznámka: jak jsem si ve svých podkladech znovu ověřil, Aztec byl v devadesátých letech v malém balení i pro zahrádkáře, používal jsem jej, ale jak fungoval, to si teď už opravdu nepamatuji.   I.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 18.6.2012 15:28

Bude to, pane Václave, asi tím, že lidé spíše sáhnou ke starým, osvědčeným, chemickým hubitelům všeho živého, než k přípravkům, které jste jmenoval. Já jsem například letos poprvé zkoušel Mospilan a společně s mšicemi opadávali z listů i mrtvá slunéčka a to při předepsané koncentraci roztoku. Moc příjemné zjištění to není. V tomhle směru se má nejlépe například pan Vysloužil, který si po pilatkách, už s žádnou chemickou ochranou neláme hlavu. Co na stromech zůstane, to mu díky množství stromů a jejich vzrůstu bohatě stačí a ovoce je bez přítomnosti většího množství reziduí. To je optimální řešení. Bohužel, ne všichni máme takto optimální pozemek pro výsadbu. Jinak, s ekologickými prostředky nemám pozitivní zkušenosti např. v souvislosti s ochranou rajčat proti plísni bramborové. Lépe řečeno, v minulosti jsem neměl. Tím nechci tvrdit, že Madex, Spintor a jiné přípravky, jsou neúčinné.

Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.212 (?), 18.6.2012 21:35

S Madexem zkušenosti nemám. Spintor má tu smůlu, že nepůsobí na savý hmyz, tedy i na mšice. A těch je letos opravdu, navzdory chladnému jaru, hodně. A také není zrovna levný. A tak pěstitel sáhne raději po Mospilanu, i když ten např. proti mandelince bramborové něco z účinnosti již ztratil, protože se již roky masově používá.

Protože je Spintor na trhu krátce, tak velice dobře působí na škůdce z řádu motýlů, na larvy mandelinky bramborové a ve vyšších dávkách i na brouky mandelinky, v zelenině pak např. na třásněnky.

V minulost např.tak razantní přípravek, jako Nurelle D,   byl širokospektrální a působil na širokou škálu škůdců v polní výrobě, ovocnářství i zelenině. Dnes už se používá především proti škůdcům řepky a mšicím. Taková mandelinka už se mu docela posmívá. A takový osud čeká i další dlouhodobě a masově používané insekticidy, např. pyretroidy (Karate, Decis atd.).

P.Z. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (717) - 148.21 (?), 18.6.2012 22:27

Suhlasim s vami, mam pocit ze Decis uz posledne roky ma slabsi ucinok.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Sádrokarton Norgips - zkušenosti?21:24
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz