Padlí, strupovitost, mery, mšice, obaleči, svilušky... aj. v jádrovinách 2025
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 199.133 (?), 23.1.2025 7:37
250 ml Vertimecu je na mne vcelku dost, ale zatím mám, možná až mi dojdou zásoby.
Svilušku na jahodách míváte? Dříve jsem někdy měl /alespoň jsem to tak podle listů vyhodnotil/, ale v posledních letech ne.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
KUKY - Diamantový Zahrádkář (4607) - 2.164 (?), 16.3.2025 18:41
Dnes jsem dokončil a doladil řez a střih ovocných stromů, tedy i peckovin, které mohly ještě cvíli počkat. Ale stalo se. Teď budu jen hrabat a drtit ostříhaný materiál. Většina jabloní se dostává do stádia zelených špiček! Za týden, dva bude nutný postřik jádrovin proti přezimujícím škůdcům, padlí a strupovitosti. Proti přezimujícím škůdcům a chorobám poslední, proti chorobám a škůdcům ve vegetaci první. Koukal jsem do historie postřiků (do kalendářů let minulých), a první ošetření bývá kolem konce března, začátku dubna. V podmínkách Hradce Králové. Rezistentní odrůdy jabloní jsou poměrně odolné strupovitosti, významě méně odolné padlí a jiným houbovým chorobám. Vůbec ne živočišným škůdcům (např. červivosti, mšicím...)!!! Mě doběla rozpálí kydy prodejců, že rezistenty se vůbec nemusí stříkat...
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 215.103 (?), 15.4.2025 17:21
Dobrý den. Prosím o radu s níže popsaným problémem. Jabloň, pozdní odrůda, stáří tak 25 - 30 roků. Každý rok bohatá ůroda, nádherná jablka s vyjímkou minulého roku, kdy vše pomrzlo. V roce 2022 a v roce 2023 jablka bez viditelného kazu a po rozkrojení asi hniloba. V předchozích letech vydržela ve sklepě až do března. Prosím Vás o radu, o jakou chorobu se jedná a čím zasáhnout. Děkuji Mirek
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 215.103 (?), 15.4.2025 17:23
Posílám ještě jednu fotografii. Mirek
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 254.88 (?), 16.4.2025 8:30
Sklovitost nebo hořká pihovitost. Vzniká často pokud má strom málo plodů tj, když část plodů zmrzne nebo nevyrovnanou výživou. Popřípadě nadbytkem dusíku nebo draslíku v půdě. Klimatické extrémy ale stromům davájí také zabrat a můžou se objevit tyto fyziologické poruchy. Sucho, tím způsobený stres a nedostatečná výživa atd..
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 189.109 (?), 16.4.2025 9:17
V jedné větě říkáte nedostatečnou výživou, v další pak nadbytkem živin. To moc smysl nedává. ;)
Já bych zase ze svých zkušeností soudil, že pihovitost se objeví tehdy, pokud je dostatek vláhy a živin, jabloň má řádné přírůstky, vápník jde do dřeva a listí, a nedostane se ho do plodů. Pak pomůže jen jeho doplňování ve vhodné formě přes list.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|