Padlí, strupovitost, mery, mšice, obaleči, svilušky... aj. v jádrovinách 2025

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4598) - 2.164 (?)
24.3.2025 18:55

A polovina zralosti askospor je v okolí HK (dle amet.cz) na cca 70 %. Askospory strupovitosti se vytváří na loňském spadaném listí a infikují větrem nové listy. Polovina jejich zralosti indikuje první postřik proti strupovitosti. Spory létají na velké vzdálenosti, likvidace loňských spadaných listů moc nepomůže.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 199.133 (?), 23.1.2025 7:37

250 ml Vertimecu je na mne vcelku dost, ale zatím mám, možná až mi dojdou zásoby.

Svilušku na jahodách míváte? Dříve jsem někdy měl /alespoň jsem to tak podle listů vyhodnotil/, ale v posledních letech ne.

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4598) - 2.164 (?), 23.1.2025 17:04

Přiznám se, že jsem po sviluškách nepátral. Porost vypadá zdravě, Ortus to jistí. Se sviluškami jsem měl problém v jabloních před dvaceti či třiceti lety (možná ještě dříve), kdy se začaly šmahem používat pyrethroidy (Decis, Karate...), které hubí užitečné dravé roztoče, kterým svilušky slouží za potravu. Tenkrát se to až tak nevědělo a řešilo se to přidáním akaricidu proti sviluškám. Pyrethroidy v ovoci téměř nepoužívám. Výjimečně na prostřídání mého oblíbeného Mospilanu na přezimující škůdce ve stadiu jabloní myší ouško. V této fázi pyrethroidy hubí i svilušky a užitečné dravé roztoče příliš nepoškodí.

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4598) - 2.164 (?), 16.3.2025 18:41

Dnes jsem dokončil a doladil řez a střih ovocných stromů, tedy i peckovin, které mohly ještě cvíli počkat. Ale stalo se. Teď budu jen hrabat a drtit ostříhaný materiál. Většina jabloní se dostává do stádia zelených špiček! Za týden, dva bude nutný postřik jádrovin proti přezimujícím škůdcům, padlí a strupovitosti. Proti přezimujícím škůdcům a chorobám poslední, proti chorobám a škůdcům ve vegetaci první. Koukal jsem do historie postřiků (do kalendářů let minulých), a první ošetření bývá kolem konce března, začátku dubna. V podmínkách Hradce Králové. Rezistentní odrůdy jabloní jsou poměrně odolné strupovitosti, významě méně odolné padlí a jiným houbovým chorobám. Vůbec ne živočišným škůdcům (např. červivosti, mšicím...)!!! Mě doběla rozpálí kydy prodejců, že rezistenty se vůbec nemusí stříkat...

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4598) - 2.164 (?), 24.3.2025 16:10
Jabloně dnes v HK. Odrůda Idared. Za pár dní bude nutný postřik proti padlí a strupovitosti. Přidám jednorázově Decis proti přezimujícím škůdcům (tento jeden postřik Decisem nepoškodí užitečné dravé roztoče). Lze použít jednorázově i Karate. Také Mospilan, ten i opakovaně. Takže použiji Decis + Belanty + Merpan.
Myší ouško
Myší ouško
Myší ouško
Myší ouško

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4598) - 2.164 (?), 24.3.2025 18:55

A polovina zralosti askospor je v okolí HK (dle amet.cz) na cca 70 %. Askospory strupovitosti se vytváří na loňském spadaném listí a infikují větrem nové listy. Polovina jejich zralosti indikuje první postřik proti strupovitosti. Spory létají na velké vzdálenosti, likvidace loňských spadaných listů moc nepomůže.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Bojler Ariston - anoda28.3.2025
Ventilátor na krbová kamna27.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz