Padlí, strupovitost, mery, mšice, obaleči, svilušky... aj. v jádrovinách 2025

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4576) - 2.164 (?)
21.1.2025 13:41

Ještě k tomu Vertimecu. Je dostupný na kvalitnytovar.sk. Větší balení 250 ml i 1 litr. Také jsem od nich nakupoval. Bez problému.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10351) - 70.240 (?), 12.1.2025 17:11

Nevím, jestli máte podobnou zkušenost s akumulátory, ale stane se, že například nové akumulátory Parkside po vložení do nabíječky signalizují závadu (bliká červené světlo na nabíječce). Po vložení akumulátoru do libovolného přístroje a chvilkové činnosti takového přístroje s tímto akumulátorem a následném vyjmutí akumulátoru s přístroje a jeho vložení zpět do nabíječky, je závada odstraněna a nabíječka akumulátor začne nabíjet (trvale svítí červené světlo). Už se mi také stalo, že jeden akumulátor byl zcela nefunkční, naštěstí byl v záruce a vyměnilo ho za nový (Bosch).

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10351) - 70.240 (?), 14.1.2025 12:37

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4576) - 2.164 (?), 15.1.2025 20:35

Já Ortus používám proti roztočíku jahodníkovému, v létě po sklizni. No, stačí to. A na jaře na jabloně. Na svilušky ve fázi zeleného/růžového poupěte.

Proti roztočíkovi
Proti roztočíkovi

host - 199.133 (?), 16.1.2025 17:46

A máte roztočík na rostlinách? Rozeznáte jeho působení? Já jsem s ním dříve dost bojoval, ale v roce 2018 u mne bylo v létě velké sucho a od té doby je dost potlačený, moc se nevyskytuje. Pokud ano, dělám postřik přípravkem Vertimec před sklizní, aby jahody šly do sklizně bez škudců. Potom případně znovu v srpnu nebo v záři, podle pžíznaků..

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4576) - 2.164 (?), 17.1.2025 17:30

Na rostlinách jsem ho měl, nestříkal jsem ničím. Identifikoval jsem ho podle vzhledu rostlin. I mikroskopicky dětským mikroskopem. Pak jsem rok jahodník nepěstoval, ale stejně se zase objevil v nové sadbě. Sadba byla koupená v nějaké jahodárně. Takže novou sadbu máčím v Ortusu a stříkám Ortusem po sklizni. A je klid. Ale třeba nové sadbě křivdím. Roztočík přežívá i na jiných rostlinách, plevelech.

host - 199.133 (?), 19.1.2025 9:05

Míval jsem přípravek Sanmite, kontaktní. Dělal jsem postřiky po sklizni /po posekání, ořezání listů/ i máčení sazenic. Ale nebyl jsem s ním moc spokojeny, mel mít dlouhodobý účinek, ale neměl. Svilušku na jahodách máte?

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4576) - 2.164 (?), 19.1.2025 11:26

Sanmite jsem také měl a je pravda, že nic moc. Měl jsem ho do révy proti roztočům a proti sviluškám v jabloních, kde účinek neměl. Také už má registraci jen do okrasných rostlin, pokud ještě je k dispozici (myslím, že na nexles ještě je). Zrovna tak Nissorun (Sviluška stop) nemá nic moc účinek. Takže za mě Ortus. Vysazoval jsem i T. pyri v ovoci (15 let zpět), nevím, ale svilušky, obecně roztoče, nemám na žádných trvalých plodinách. Dokonce jsem dával ostříhané letorosty jabloní do jahod, aby přeběhlilaugh. Ortus působí i na hálčivce a vlnovníky (hrušně, réva, slivoně). Ale postřik se musí se správně načasovat. Jahodník po sklizni, ostatní při líhnutí larev roztočů, což obecně je, když jabloně jsou ve stádiu růžového poupěte/první květy rozvité. Pozdější postřik má mnohem horší účinek. T. pyri Ortus toleruje. Ještě doplním, že proti roztočíkovi jahodníkovému by byl účinnější postřik na jaře, ale z hygienických důvodů je vhodnější postřik až po sklizni.

host - 199.133 (?), 19.1.2025 16:17

Mám ještě zásoby přípravku Vertimec, pokud je viditelný výskyt /mám to vcelku v oku/ dělám postřik před sklizní. Vertimec je můj oblíbený postřik, dávam při výskytu svilušky ve skleníku na roubovaných okurkách. Nevím, co jiného bych dal na svilušku ve skleníku. Nissorun jsem měl, moc jsem ho nepoužíval.

Ortus možná koupím... dá se použít na okurky ve skleníku?

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4576) - 2.164 (?), 20.1.2025 15:13

U nás je povolený jen do chmele, jabloní a révy. Na Slovensku i do jahod. Pátral jsem, jak se používá ve světě a v některých zemích je schválený v podstatě do všech plodin (ovoce, zelenina, tropické ovoce...). A zajímavé je, že jsou schváleny v různých zemích různé dávky, a také různé ochranné lhůty, a to ve stejných plodinách. Evropa je mnohem přísnější, než třeba USA nebo Asie. Našel jsem polskou příbalovou informaci, strojově přeloženou a ofocenou, protože se mně nepodařilo obrázek přenést elegantněji.

Ortus
Ortus

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4576) - 2.164 (?), 21.1.2025 13:41

Ještě k tomu Vertimecu. Je dostupný na kvalitnytovar.sk. Větší balení 250 ml i 1 litr. Také jsem od nich nakupoval. Bez problému.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Opravda suché dřevěnné podlahy20.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy14.1.2025
ZÍSKEJTE SVÉ POVOLENÍ K POBYTU, ŘIDIČSKÝ PRŮKAZ, IELTS, ID KARTY, PRACOVNÍ POVOLENÍ, DIPLOMY8.1.2025
ŘIDIČSKÝ PRŮKAZ, IELTS, ID KARTY, PRACOVNÍ POVOLENÍ, DIPLOMY8.1.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika