Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář (4384) - 234.146 (?), 19.8.2016 19:00
Vo svojom príspevku z 9.4.2016 o 8,23h. som vyslovil predpoklad resp.myšlienku, že niektoré novšie odrody jabloní (Merkur, Karneval, Heliodor) dobre obrastajú rodivým drevom aj na kolmejšie rastúcich konároch. Na fotke je Karneval, polokmeň na MM-111, teraz vstupujúci do plnej rodivosti. Takmer všetky kostrové konáre smerujú prakticky kolmo hore, napriek tomu je násada plodov pomerne slušná, dokonca bola potrebná aj prebierka. Je zrejmé, že niektoré jablone je možné tvarovať aj takto netradične, oproti zabehaným odporúčaniam až "kacírsky" (tradičná dogma hovorí že jablone rodia najlepšie na vodorovne alebo mierne šikmo nahor rastúcich konároch). Nemyslím si že som vymyslel niečo nové, určite mnohí máte skúsenosti s netradičnými riešeniami pri tvarovaní svojich stromov. Pravidlá (aj tie zdanlivo skalopevné) sú na to aby sa porušovali :-). Podobnú skúsenosť mám aj s Heliodorom. Domnievam sa, že je možné niektoré jablone vytvarovať "kolmejšie" smerom nahor a ušetriť tak v záhrade trochu miesta, ktoré by inak pri klasickom tvare zabrali do šírky. IH
| |
|