Merkur
|
|
|
|
|
|
|
host - 166.118 (?) 19.2.2017 17:41
Merkur dnes: při uskladnění překvapivě dost odpadu hnilobou, což může být chyba pěstitele. Zdravé plody jsou stále pevné až tuhé, chuť pro milovníky sladkých jablek výborná. Sklep mimo dům má nyní 2 až 4 st. C. Ostatní vlastnosti zde již popsal přesně a výistižně pan IH. R.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 166.118 (?), 20.2.2017 11:20
Výborný sklep jsem si přál. Postavil jsem jej mimo dům, pod zemí, kratší obvodová zeď je zároveň stěnou podzemní nádrže na dešťovou vodu a strop je současně podlahou nevytápěné místnosti, což je dílna a sklad zahradního náčiní zároveň. Podlaha je z dlažebních kostek na hlíně. Ale má to i nevýhody - na podzim velmi pomalu chladne, v zimě, jako byla ta letošní, je třeba větrat jen opatrně, aby vnitřní teplota neklesla pod nulu. Nic není bez chyby, ovšem bez dešťové vody v nádrži cca 12m3 bych si při ceně "městské" vody 100Kč/m3 nemohl dovolit velký skleník. R.
|
|
|
|
|
|
|
host - 166.118 (?), 22.2.2017 16:02
Pro IH: Chlubil jsem se sklepem, ale asi to bude spíše stanovištěm - Plzeňsko, n.m. výška 400 m n.m.R.
|
|
|
|
|
|
|
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář (4384) - 234.142 (?), 3.8.2017 20:38
Pomaly sa blíži aj čas jesenných odrôd (u nás to býva o niečo skôr než na väčšine územia SR a ČR). Spomeniem 2 naozaj špičkové jesenné odrody - Merkur a Desert. Merkur bol v tomto vlákne "rozpitvaný" do detailov, veci netreba opakovať. Vypichnem len 2 aspekty ktorými vyniká: 1. Je to naozaj "rezistent" v pravom zmysle tohto slova, zdravotný stav je perfektný, listy nádherne zelené, veľké a čisté, plody bez akýchkoľvek kazov (foto 1,2). 2. Dĺžka konzumovateľnosti (ihneď po obratí a nasledujúcich 6 mesiacov) je medzi jesennými odrodami úplne raritná. Na 3.fotke krásne vidno typický znak Merkuru - veľkú a hlbokú kališnú jamku, ktorá je zaoblená, bez tzv. svalcov ako má napr. Rozela alebo Heliodor. Desert je z trochu iného súdka, vydarené dieťa superkvalitných rodičov (Golden Del. x Coxova), vyslovene konzumná chuťovka s krátkou skladovateľnosťou (foto 4,5). U nás na teplej nížine je v podstate jesennou odrodou aj Bohemia (foto 6) a Gold Bohemia (foto 7,8). IH
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 5.66 (?), 29.8.2017 9:22
Mohol by sa ten Merkur pestovať v nížinách namiesto Rubinoly? ked má podobné dozrievanie v septembri.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|