Merkur
|
|
|
|
|
|
|
Jiří II - Zlatý Zahrádkář (598) - 61.187 (?) 3.8.2018 14:48
Merkur naroubovaný na nejméně dvacetiletou podnož po strupatém Mc Intoshovi, má abnormálně velké plody, navzdory letošnímu suchu a záměrně ponechanému většímu počtu plodů v trsu. Jak je vidět, dokáže Merkur využít výhody staršího kořenového systému podnože.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář (4384) - 234.108 (?), 1.9.2018 18:23
MERKUR (Topaz x Rajka) - ak niekto hľadá komplexne kvalitnú jesennú odrodu jablone, Merkur ho určite nesklame. Výborná chuť, skvelý zdravotný stav, excelentná rodivosť, mimoriadne dlhé konzumné okno (dá sa jesť priamo zo stromu, v pivnici vydrží bez problémov pol roka). Na fotkách je môj Merkur na M26, zasadený v r.2012. Úroda bude 4-5 debničiek prvotriednych jabĺk. Strom je vitálny, pevný, oporu nepotrebuje. Ak by niekto silou-mocou hľadal nejaké slabiny Merkuru, asi by povedal že výzorom nie je až tak atraktívny. Verím že fotky svedčia o opaku, aj keď Merkur asi nikdy jablkom roka nebude. Reálnym mínusom (asi jediným) je predčasné padanie zrelých plodov zo stromu. Ale tento rok sa ani toto - kupodivu - nedeje. Na základe mojich skúseností môžem Merkur jednoznačne odporúčať ako veľmi kvalitnú jesennú odrodu jablone. IH
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář (4384) - 234.217 (?), 21.9.2018 20:59
Mikeš13: Je to zvláštne, Merkur má u mňa vynikajúcu, určite nie "univerzálnu" chuť. Ste skúsený pestovateľ, takže chyba istotne nie je na Vašej strane. Je možné, že Vaša lokalita Merkuru jednoducho nezapasovala. Faktom je, že plody na Vašej fotke nie sú optimálne "merkurovsky" vyfarbené. S tým zrejme súvisí aj nie oslňujúca chuť. Pridávam fotky, ako sa Merkur vyfarbí u mňa, ten rozdiel je myslím evidentný. Za dlhé roky záhradkárčenia mi prešli rukami mnohé odrody, Merkur považujem za jednu z najkvalitnejších. Čo samozrejme neznamená, že to tak musí byť vždy a všade. Dajte mu ale ešte aspoň 1 rok šancu. IH
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 236.1 (?), 22.9.2018 8:22
Moje Merkury jsou vybarvené stejně jako Mikešovy a přitom mi chutnají jako p. Hlavatému a Hasmanovi. Včera jsme s kamardy namátkou koštnuly pár podzimních chuťovek - Lord Lambourne, Green Slewes, Sawa, Merkur, Santana, Akane. Merkur byl z nich ceněn nejvíc. Dal jsem ho potom ochutnat synovi a ten až tak nadšený nebyl - prý převaha cukrů nad kyselinami. Já si myslím, že Merkur není tak úplně podzimní jablko s dlouhou skladovatelností, nýbrž odrůda zimní, ovšem tak sladká, že se dá jíst hned po sklizni. Soudím tak proto, že ze všech testovaných jablek měl nejtvrdší konzistenci.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|