Melrose a Gloster
|
|
|
|
|
 |
 |
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 65.50 (?), 19.10.2011 12:06
Prakticky doslova souhlasím s tím, co pan 153.9 napsal.
Náš vztah ke starým odrůdám je podobný vztahu milovníka aut třeba k Tatře 603. Když otevře kapotu a sedne si za volant, srdce mu zaplesá. Ale na cestování do práce si ji nepořídí.
Přidám malou historku. Před pár lety mě navštívil bývalý spolužák, zahradničením absolutně nedotčený. Postavil dům ve Žďáru nad Sázavou a když viděl moji provizorní školku, poprosil mě o 4 jablůňky postupně dozrávající a otužilé pro vysočinu. Vybral jsem mu letní Red Melbu, podzimní Wealthy red, raně zimní Rosanu a pozdní Angold. Letos jsem jej navštívil pro změnu já, stromky poprvé slušně zaplodily. Z krásných plodů Rosany a Angoldu (dokonce i z chuti) byl nadšený, obdivovali je sousedé z širokého okolí. Ovšem nad Melbou i Wealthy kroutil hlavou, co jsem mu to věnoval za šunty - malé, strupaté, nic moc chuti. Přitom to byly v mládí moje zamilované odrůdy! Dodnes je považuji za chutnější než zbylé dva rezistenty. Překvapilo mě, jak moc se prodává vzhled a jak ovlivní i chuťové vjemy, na druhé straně jak možná nekriticky vnímáme dojmy z dětství a mládí
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 36.153 (?), 1.3.2016 20:40
dobrý den, i já mám taková Melrose jablka z 550 m n m nestříkám, nic nedělám jen nechávám růst a je to vizitka moderní doby, která nedokáže zajistit dobrá jablka do správné polohy, aspoň že existují stará jablka jako antonovka, která plodí bez přičinění kvalitní dobrá, a ne jen sladká jablka tak akorát do supermarketu, a to ještě bláhovo libovické, tak to nemá chybu, žádná červivost, a která dnešní jablka jsou bez červivosti bez postřiku? hm? a šampion do 500 metrů? jižní chráněný svah v kamenité půdě na vegetativních podnožích? promiňte, ale vegetativní podnože jsou tak akorát pro sadaře na 15 let možná 20 a pro rychlí zisk, ale ne pro extenzivní pěstování, dnešní doba je zcela bez chuti, fádní, a ostatně melrose mi bylo doporučeno ovocnou školkou do 550 metrů, dnes už vím, že je pozdně zimní a na podnoži A2, sice dozraje, ale mít plody o váze 120 gramů, promiňtě, to je na kompost, kam se hrabou staré odrůdy, která dnes už nejsou téměř k sehnání. Omluvte tuto averzi, ale bohužel je to tak.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10414) - 70.216 (?), 30.11.2011 18:25
Taky moc pěkné fotky pane Miloši. Mně se tahle jablka moc líbí, ale asi nejenom mně. Největší radost mně ale udělal pan Vlastimil, když zde umístil fotky Cherry Cox i Lobo. Cherry Cox bych si snad dal zarámovat a pověsit na zeď. Fotek novějších odrůd je dost, ale fotek téhle staré delikatesy moc není. Škoda, že nemůžem ochutnat Vaše krásné Spencery. Panu Milošovi bych chtěl ještě jednou poděkovat za to, že mně daroval pár Bláhovek, vím, že je tady měl někde vyfoceny, ale teď přesně nevím kde jsou. Musím se po nich podívat. Jinak to byla radost pro chuťové buňky, jak říká pan Vlastimil.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Tomáš M. - (15) - 49.2 (?), 16.10.2015 10:24
Zajímavé je, že u známých roste Gloster (ovšem mimo zahradu), jehož plody jsou bez jakýchkoli postřiků prakticky bez strupovitosti, zato trpí hořkou skvrnitostí a každé druhé jablko je červavé. A navíc ani zdravá jablka nemají nijak dlouhou dobu skladovatelnosti, protože trpí hnilobou jádřinců. Chuťově ale ty plody v podzimním a ranně zimním období špatné nejsou.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|