Mal som na mysli fotku pána 41.142 z 13.10.2012 18:20. Jeho jablka majú výraznú rzivost kolem stopečné jamky. Aj tvar plodov je rozdielny, jeho sú plocho guľovité.
sadař vlada - Stříbrný Zahrádkář (152) - 20.129 (?),13.10.2012 22:32
zdravím
Plody na fotce jsou plody na 100 % Matčino. Kdyby byly plody z novějších odrud plodů tak by to mohla být jedině Nabella (kopie Matčina). ale podle uvedení stáří to je jedině 100% Matčino Mimochodem vynikající chuťovka!!
Mal som na mysli fotku pána 41.142 z 13.10.2012 18:20. Jeho jablka majú výraznú rzivost kolem stopečné jamky. Aj tvar plodov je rozdielny, jeho sú plocho guľovité.
Stromek koupen i zasazen . Matčino ted asi začíná být opět oblíbené jablko, během krátké návštěvy ovocné školky totiž tuto odrůdu chtěli další dva lidé . U maminy jsem si natrhala i pár jablíček ale už je asi pozdě... jsou moučnatá , takže musím počkat až budě něco z našeho stromku.
Fotka je z asi 35let starého a 20let neošetřovaného a nestříhaného vysokokmene.
Musím opravit svůj příspěvek ze včereška, kde jsem psal, že většina plodů Matčina byla strupatá. Nejméně z poloviny to byla sazovitost, ale i tak je těch strupatých dost.
sadař vlada - Stříbrný Zahrádkář (152) - 20.220 (?),15.10.2012 18:46
Zdravim.
Omlouvám se Vám a máte pravdu. Já jsem si nevšiml, že k originálnímu dotazu někdo připojil odlišnou fotku svých výpěstků a považuje je za Matčino. Plody na fotce vůbec nejsou ani podobné Matčinu a ani věrné kopii Nabele.Spíš by měl autor těchto fotek přiznat původ roubu a jestli se jedná o starou odrůdu nebo novější.
roub mi dal bývalý kolega, tvrdil že je to Matčino. Jedná se o starou odrůdu, jabloň má kolem 30 - 40 let, osobne jsem ji viděl. Dužnina je bíla, spíš suchší, chuť navinulá, mírne aromatická.