Tohle vlákno "Matčino" běží už 7 let a docela se hodí přečíst starší příspěvky. Vesměs všechny jsou i dnes pravdivé.
Před 40 lety jsem měl v zahradě tři (!) velké stromy Matčina. Chuťově to nejlepší, co tu rostlo. Dnes již nemám žádný a pořídit si je nehodlám. Je to kultovní odrůda, jsem rád, že na obecním pozemku roste ještě jeden starý strom, rád se do jeho plodů zakousnu. Ale na zahrádku, do intenzivních tvarů se Matčino nehodí, v tom dávám p. Vlastimilovi za pravdu. Matčino má růst jako vysokokmen někde v nepříliš teplé poloze, v dolině s častými mlhami, bez zásahů pěstitele, ať už řezem či chemií. Takovou péči - nepéči odrůda ocení a odmění.
Dnes již nemám obavu, že by Matčino zmizelo v propadlišti odrůd. Dokud bude poptávka po krajinotvorných ovocných solitérech, bude mít své místo jisté.
P.s. Opravdu jsem zvědavý na výsledky dr. Hlavatého. Pokud platí ony teorie, mělo by jít o snad nejméně vhodnou odrůdu do jeho pěstitelských podmínek - sáček cukru s krátkou skladovatelností, podprůměrně plodné, těžko tvarovatelné. Ale jak známo, šedivá je teorie...