Má tu někdo letité zkušenosti s Granny Smith?
|
|
 |
 |
KUKY - Diamantový Zahrádkář (4592) - 25.216 (?) 24.1.2021 13:30
Dobrý den,
mám dva stromky, které plodí. Jeden je cca deset let starý, druhý asi roky tři. Ten starší má minimální přírůstky a hodně plodí. Ten mladší zatím roste i plodí. Nutná je důkladná probírka plůdků po červnovém propadu. Nevím, na jakých podnožích jsou, ale obecně tato odrůda není moc vzrůstná. Ten starší nemá ani metr a půl. Pak se mně podařilo předloni GS naroubovat na zakořeněný semenáč, a tam se mu daří, přírůstky jsou půl metru dlouhé. Letos založím korunku. Odrůda není rezistent, takže postřiky proti padlí a strupovitosti, obaleč, mšice. Ale zase není háklivá moc. Je teplomilná, má dlouhou vegetační dobu. U mě v Hradci Králové (cca 235 mnm) vždy spolehlivě dozrála. Sklízím co nejpozději, koncem října, listopad. Podle počasí. Nepadá. Hnojím ji, jako ostatní stromy, Cereritem dle návodu v březnu. Sem tam kompost. Pod stromky mám kruh o průměru asi metr bez vegetace.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
vlada74 - (17) - 239.254 (?), 24.1.2021 1:41, zobrazeno: 5005x
Dobrý den.
Chci se zeptat, jaké máte zkušenosti a fígle s odrůdou Granny Smith.
Děkuji.
|
|
 |
|
 |
 |
|
KUKY - Diamantový Zahrádkář (4592) - 25.216 (?), 24.1.2021 13:30
Dobrý den,
mám dva stromky, které plodí. Jeden je cca deset let starý, druhý asi roky tři. Ten starší má minimální přírůstky a hodně plodí. Ten mladší zatím roste i plodí. Nutná je důkladná probírka plůdků po červnovém propadu. Nevím, na jakých podnožích jsou, ale obecně tato odrůda není moc vzrůstná. Ten starší nemá ani metr a půl. Pak se mně podařilo předloni GS naroubovat na zakořeněný semenáč, a tam se mu daří, přírůstky jsou půl metru dlouhé. Letos založím korunku. Odrůda není rezistent, takže postřiky proti padlí a strupovitosti, obaleč, mšice. Ale zase není háklivá moc. Je teplomilná, má dlouhou vegetační dobu. U mě v Hradci Králové (cca 235 mnm) vždy spolehlivě dozrála. Sklízím co nejpozději, koncem října, listopad. Podle počasí. Nepadá. Hnojím ji, jako ostatní stromy, Cereritem dle návodu v březnu. Sem tam kompost. Pod stromky mám kruh o průměru asi metr bez vegetace.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Mičurin II - Diamantový Zahrádkář (1755) - 165.146 (?), 24.1.2021 14:42
Hodně jsem si kdysi od ni sliboval.Postavil jsem ji poloskleníček - foto 1(zastávka),narouboval na podnože a vysadil.Po dvou prvotních sklizní- foto 2a3, jsem výsadbu začal rušit.Ač jablka dozrála, měla slušnou velikost, chuť mě naprosto nevyhovovala.Příliž mnoho kyselin.Mám rád sladší jablka podbarvené kyselinkou i když mnohým může vyhovovat.Sklizeň jsem v 470 m prováděl kolem 20.října.
Zahradě zdar - Mičurin II (470 m)
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 223.250 (?), 26.1.2021 18:10
Ahoj, Dobrý den,
mám Granny přiroubované do staršího stromku /typově Golden ale nesázel jsem a nenechával určit/ plodí mi čtvrtým rokem. Lokalita kousek za Mikulovem /tím na JM a ne tím v Krušných horách :-) /. Krásná typicky zelená jablka, chuťově výrazná kyselinka, ale jak již bylo psáno, někomu to nevyhovuje a jiný považuje za nejlepší jablko...
Letos jsem nechal na stromě co nejdéle, bohužel nevím přesně datum sklizně... Nicméně i letos byly jablka typicky zelená jen sem tam některé mělo opravdu malinko načervenalé tečky na osluněné straně. Uskladnění v ne úplně ideálním sklepě pod rodinným domem tj. podstatně tepleji než ideál. Cca po měsíci začala jablka ztrácet sytě zelenou barvu a postupně zežloutla... nemyslel jsem si že je to vůbec možné, ale měl jsem jich dvě bedýnky a stoprocentně nemohlo dojít k záměně... aktuální stav viz. foto. Chuťově zesládla, ale chuť je pořád Granny jen ty kyselinky jsou méně "ostré". Jedním slovem jsou VÝBORNÉ. Bohužel jsem nechal asi dost velkou násadu a i když byly některé kousky hodně velké mají některá jablka hořkou pihovitost. V každém případě jsem velice rád že jsem část původní koruny nadradil právě touto odrůdou. Kplnému využití potenciálu odrůdy je ale evidentně třeba hodně slunce a času.
|  |
|
|
 |
|
 |
 |
|
miho - (7) - 223.250 (?), 26.1.2021 19:00
ještě k té velikosti některých "kousků"...
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 34.84 (?), 26.1.2021 22:52
Co k tomu dodat, sto lidí má sto chutí. I přesto, že mi ostré kyselinky v ovoci nedělají vůbec žádný problém, na chuti bábi Smitové, jak by se dal název jablka přeložit, mi něco nesedí.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|