Má smysl zachránit Idared?
|
|
|
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10317) - 70.240 (?) 30.10.2016 18:34
Co má smysl pěstovat v 600 m.n.m. to se teprve uvidí. Braeburn asi těžko, i když by to byl lákavý experiment. Zajímalo by mě, co by plodům chybělo. Jak psal pan PP a pan Mikeš o slabé chuti těch kupovaných, tak přesně takhle se chovají plody, které dlouho ležely v obchodě. Schlazované plody mají svoje výhody i nevýhody. Co se týče Idaredu, tak bych rád ochutnal ty plody pána z 520 m. o kterých tvrdí, že jsou bez chuti. V Sudetech (600 m) je v nich jasně cítit Jonathan a tudíž je to jejich dostatečná vizitka. Je to docela překvapivé, že je Idared takto vysoko, takto výrazný. Ukažte mi v obchodech nějaké jonathanové jabko, pouze a jenom Idared. Buď můžu říct: "to je ta nejobyčejnější chuť ze všech", nebo si uvědomit tu přítomnost Jonathanu v tomto jonathanovém kříženci. Samozřejmě, že většina lidí dá přednost Jonagoldu, který je líbivější a sladší. Typoval bych ale, že v 600 metrech by vyhrál Idared. Rozhodně jej přeroubovávat nebudu.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
LukášK - (16) - 39.21 (?), 2.2.2016 8:36
Tak zase nevím. S tou chutí je to pravda. Do sklepa bych pro idared pro sebe na jídlo nešel. Krmím ho králíkům a husám. Těm chutná. Asi proto mi vydrží do konce května. Chtěl jsem ho přehodit na spodní patro dvouletého semenáče. Jako terminál mám naroubovanou Rosanu. Stromek mám na okraji zahrady, je to otevřená, celý den osluněná část. A samozřejmě větrno. Zde jsem četl, že Rosana předčasně opadává. Mám tedy strach, abych vůbec nějaké plody sklidil. Byl bych vděčný za nějakou radu. Zda semenáč celkově přeroubovat a čím. Snad se mi ještě podaří nějaký roub sehnat. Lukáš
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 15.90 (?), 2.2.2016 8:49
Já myslím, že znáte.
Máte pravdu. Strýmka. Ty ostatní vydrží dlouho, na Idared se (aspoň v mém sklepě) ale nechytají. U Strýmky jsou ovšem problémy s chutí snad ještě křiklavější.
Pro Lukáše: Nechávat Idared na spodním patře není ideální. Roste hodně slabě. Rosana sice taky není žádný divoch, ale Idareda bude na horním patře přerůstat. Vždycky je taky lepší nechat pozdní jablka nahoře, aby při jejich sklizni byla ta spodní patra již obraná.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10317) - 70.240 (?), 30.10.2016 18:34
Co má smysl pěstovat v 600 m.n.m. to se teprve uvidí. Braeburn asi těžko, i když by to byl lákavý experiment. Zajímalo by mě, co by plodům chybělo. Jak psal pan PP a pan Mikeš o slabé chuti těch kupovaných, tak přesně takhle se chovají plody, které dlouho ležely v obchodě. Schlazované plody mají svoje výhody i nevýhody. Co se týče Idaredu, tak bych rád ochutnal ty plody pána z 520 m. o kterých tvrdí, že jsou bez chuti. V Sudetech (600 m) je v nich jasně cítit Jonathan a tudíž je to jejich dostatečná vizitka. Je to docela překvapivé, že je Idared takto vysoko, takto výrazný. Ukažte mi v obchodech nějaké jonathanové jabko, pouze a jenom Idared. Buď můžu říct: "to je ta nejobyčejnější chuť ze všech", nebo si uvědomit tu přítomnost Jonathanu v tomto jonathanovém kříženci. Samozřejmě, že většina lidí dá přednost Jonagoldu, který je líbivější a sladší. Typoval bych ale, že v 600 metrech by vyhrál Idared. Rozhodně jej přeroubovávat nebudu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
LukášK - (16) - 33.154 (?), 27.1.2017 14:39
Včera jsem ze sklepa vyndal pár Idaredů ve výborné kvalitě. Byly sklizeny v nejzazším možném termínu, co bylo možné. Chutí jsem byl velmi překvapen. Musím uznat, že byly moc dobré. Jablka se i pěkně dovybarvila. Překvapivě jsem je sklidil bez strupů. Stříkal jsem dvakrát a to před květem a po. A to jsem byl rozhodnutý, že ho vydloubnu a jiný nepořídím. Mám na zahradě jednu volnou M26 na roubování, tak zase uvažuji, že ho na ni přehodím.
Naopak Blaník mě dosti zklamal. Mám ho 2. rokem na M7, jablka menší, na počátku ledna už za zenitem. Spíše podzimní, ale i tak nic moc.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|