Má smysl zachránit Idared?
|
|
|
|
|
|
|
|
LukášK - (16) - 32.213 (?), 23.1.2016 19:51, zobrazeno: 17934x
Zdravím. Na zahradě mám Idared na M9. Plody vždy výborně dozrají, ve skklepě vydrží bez problémů do června. Chuť u mě sladší, sušší, slupka silnější. Chemicky ošetřuji proti strupovitosti před květem a po odkvětu, jablka dosti napadána škůdci. Probírka nutná, přeplozuje. Strom je však již starý a dožívá. Na zahradě mám vysazen nově admirál, sirius, angol, red topaz. Nevím, zda mám idared zachránit a přehodit na jinou podnož. Šlo by o semenáč a to z důvodu špatných půdních podmínek. Rozhoduji se z důvodu trvanlivosti plodů idaredu ve skládce. Nebo idared plnohodnotně nahradí nově zasazené jabloně? Děkuji za názory. Lukáš
|
|
|
|
|
|
|
host - 157.239 (?), 23.1.2016 20:00
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
LukášK - (16) - 57.163 (?), 26.1.2016 8:21
Ten Idared zachovám, věnuji mu první patro stromu. Mám naroubován mimo jiné i Gold bohemii, Rubinolu, Rajku, Rozelu, vysazen Lotos, Fenix a Blaník. Až to všechno bude plodit, sám jsem zvědav, čemu budu dávat přednost. Lukáš
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sadař vlada z opavy - Stříbrný Zahrádkář (373) - 214.150 (?), 1.2.2016 22:48
Zdravím
Omlouvám se, že budu hrubý, ale s odrůdou Idared bych se raději rozloučil. Je pravdou, že má krásné stromy a plody, ale co z toho když to nechtějí žrát ani králíci a to musím podotknout, že jsou i staré odrůdy chuťově lepší než zrovna Idared a jeho doba skladování je už také překonána jinými odrůdami, které ani tak netrpí chorobami.
Je to jenom na Vás. Jste-li jeho fanouškem tak si ho pěstujte a nás ostatní pošlete někam, ale jestli chcete radu tak se zamyslete a udělejte změnu.
sadař vlada
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sadař vlada z opavy - Stříbrný Zahrádkář (373) - 214.150 (?), 1.2.2016 23:42
Zdravím
Já myslím, že znáte. Z těch starých to je rozhodně Booscop, Strýmka, Ontario, Zvonkové.
V nových měl by to být Topaz, Heliodor
To vše je relativní a záleží na vlastnostech sklepu a počasí během vegetace.
s pozdravem sadař vlada
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|