Které jablíčko vám chutná s blížícím se jarem?
|
|
|
|
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář (1862) - 82.212 (?) 19.3.2013 21:08
Včera jsem snědl poslední plod Otavy. Slupka už byla částečně povadlá, ale dužnina pevná a křehká, stále dostatečně šťavnatá, i když o poznání méně, než na konci února, možná o poznání sladší.
Dnes jsme se ženou poprvé porovnávali Goldstar a Sirius. Oba bez známky vadnutí, vysoce šťavnaté a výborné chuti. Goldstar-dužnina chruplavá, jemná a křehká, po nakrojení nožem z něho šťáva téměř teče. Ve dvou přepravkách jsem našel první dva plody s náznakem hnití. Sirius- dužnina až hodně tuhá, jemné konzistence, chruplavá. Šťavnatost o poznání menší než u Goldstaru (podle mě, žena to zhodnotila na stejno). Stopy kažení jsem nenašel, ale sklidil jsem kvůli květnovému mrazu jen košík, na rozdíl od Goldstaru, kde to bylo jeden a půl bedýnky.
Současně s rodinou jsme začali konzumovat Jonalord. Plody jsou, bohužel, nadprůměrné velikosti, většina plodů má v průměru 10-13 cm. Jsou dosti šťavnaté, o poznání méně než Goldstar a Sirius a také je o něco nižší jejich chuť. Jsou však členové rodiny, kteří jsou chutí Jonalordu unešeni. Sklidil jsem necelé dvě bedýnky a dosud se našel jediný nahnilý plod.
Až od poloviny dubna začnem ochutnávat Melroze a porovnávat ho se Siriusem.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 43.70 (?), 27.2.2013 18:18
Poslední zbytky jaderniček a rubínů, kalvádos zatím zraje.
|
|
|
|
|
|
|
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář (1862) - 82.212 (?), 19.3.2013 21:08
Včera jsem snědl poslední plod Otavy. Slupka už byla částečně povadlá, ale dužnina pevná a křehká, stále dostatečně šťavnatá, i když o poznání méně, než na konci února, možná o poznání sladší.
Dnes jsme se ženou poprvé porovnávali Goldstar a Sirius. Oba bez známky vadnutí, vysoce šťavnaté a výborné chuti. Goldstar-dužnina chruplavá, jemná a křehká, po nakrojení nožem z něho šťáva téměř teče. Ve dvou přepravkách jsem našel první dva plody s náznakem hnití. Sirius- dužnina až hodně tuhá, jemné konzistence, chruplavá. Šťavnatost o poznání menší než u Goldstaru (podle mě, žena to zhodnotila na stejno). Stopy kažení jsem nenašel, ale sklidil jsem kvůli květnovému mrazu jen košík, na rozdíl od Goldstaru, kde to bylo jeden a půl bedýnky.
Současně s rodinou jsme začali konzumovat Jonalord. Plody jsou, bohužel, nadprůměrné velikosti, většina plodů má v průměru 10-13 cm. Jsou dosti šťavnaté, o poznání méně než Goldstar a Sirius a také je o něco nižší jejich chuť. Jsou však členové rodiny, kteří jsou chutí Jonalordu unešeni. Sklidil jsem necelé dvě bedýnky a dosud se našel jediný nahnilý plod.
Až od poloviny dubna začnem ochutnávat Melroze a porovnávat ho se Siriusem.
|
|
|
|
|
|
|
host - 41.143 (?), 19.3.2013 21:17
Pane Vinšálek, může být na obrázku Jonalord? Děkuji. Miloš
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mikeš13 - Diamantový Zahrádkář (1994) - 224.39 (?), 20.3.2013 10:08
Včera jsem otestoval další várku odrůd - Sirius, Angold, Goldstar, Jonagold, Jonagold Novajo, Jonagold Marnika, Topaz, Idared z nedalekých sadů. Vzhledově, až na výjimky (Topaz), vše perfektní, pevnost dužniny už např. u Angoldu, J. Novajo, J. Marniky nebyla dobrá (moučnaté). U Topazu mě zarazily značné otlaky na každém plodu, které již někde začaly nahnívat (toto jsem pozoroval už před 2 měsíci) - podle mne byl Topaz pozdě sklizen a následně skladová, protože plody stejné odrůdy z konkurenčních sadů v okolí jsou v tuto dobu tvrdé, pevné, šťavnaté.
Chuťově nejlépe vypadá stále Sirius - pevný, šťavnatý, chuťově výborný, následovaný odrůdou Jonagold. Goldstar pěkný, pevný, ale jeho chuť jsem nepoznával (mdlá, nevýrazná, připomínal mi přezrálý Šampion). Angold je chuťově určitě výborný (jedl jsem ho poprvé), ale moučnatost dužniny zabránila vyniknout chuti - mám ještě pár kusů, tak snad se tam najde i lepší plod. Podobně dopadly oba klony Jonagoldu - Novajo a Marnika - moučnatější, chuť tak nevynikla. Idared - tolik odsuzovaný (myslím neprávem) - v letošním roce (oproti předchozím letům) z každé zdejší lokality velice dobrý.
Ač mají sady moderní chladící boxy s řízenou atmosférou a skladovací kapacity, tak v tuto dobu stejné odrůdy z jiných sadů jsou lepší.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sadař vlada - Stříbrný Zahrádkář (152) - 20.169 (?), 21.3.2013 0:26
Zdravím
S trochu humorem Vám řeknu, že teď je nejlepší jablko v tekutém stavu odruda Kalvádos. Není lepší vychutnání s připomínkou sklizně jablek všech odrud. Je to nejlepší prevence před bacily. Samozřejmě se poníženě klaním nejlepšímu léku zvaný slivovica a tam to bez starých odrud švestek není ono. Sláva novým odrůdám a čest a úcta starým odrůdám!!!
sadař vlada
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|